IBPS-RRB-Current Affairs and GK

  1. According to RBI norms, what percentage of the loan a Micro Finance Institution (MFI) has to set aside that’s overdue between 90 and 180 days to cover the risk of default?
    A. 45%
    B. 50%
    C. 75%
    D. 100%

Answer: B. 50%

Read more: Microfinance firms ask RBI to relax norms on provisioning

  1. Sadbhavna Diwas (Harmony Day) is observed each year to commemorate the birth anniversary of:
    A. Lal Bahadur Shashtri
    B. Atal Bihari Vajpayee
    C. Pandit Deen Dayal Upadhyay
    D. Rajiv Gandhi

Answer: D. Rajiv Gandhi

Learn more: SADBHAVANA DIWAS 2017

3. 15 January is observed as:
A. Central Excise Day
B. Army Day
C. Martyrs Day
D. World Red Cross Day

Answer: B. Army Day

Learn more: Army Day (India) From Wikipedia, the free encyclopedia

 

4. Full form of CRAR is:
A. Capital Requirements and Adequacy Ratio
B. Capital Requirements and Assets Ratio
C. Capital to Risk Assets Ratio
D. None of the above

Answer: C. Capital to Risk Assets Ratio

Learn more: What is Capital to Risky Asset Ratio (CRAR)?

5. In 2016, the Reserve Bank of India released the Vision 2018 document. The document primarily aims at:
A. reducing bad loans or non-performing assets (NPAs)
B. increasing the Capital Adequacy Ratio
C. promoting workable action plans by embracing technology
D. enabling payment and settlement systems in India

Answer: D. enabling payment and settlement systems in India

Learn more: Payment and Settlement Systems in India: Vision-2018

6. Which city was declared World Heritage City by the World Heritage Committee (WHC) of UNESCO?
A. Lucknow
B. Nalanda
C. Ahmedabad
D. Coimbatore

Answer: C. Ahmedabad

Learn more: Ahmedabad becomes India’s first World Heritage city

7. China launched its first cyber court specializing in handling internet-related cases in
A. Hangzhou
B. Zhejiang
C. Shanghai
D. Beijing

Answer: A. Hangzhou

Learn more: China launches first cyber court in e-commerce hub

8. What is the currency of Poland?
A. Zloty
B. Guarani
C. Kina
D. Euro

Answer: A. Zloty

Learn more: Currency Encyclopedia

9. What is the currency of Armenia?
A. Euro
B. Dram
C. Peso
D. Dollar

Answer: B. Dram

Learn more: Currency Encyclopedia

10. Where is the capital of Qatar?
A. Muskat
B. Doha
C. Amman
D. Beirut

Answer: B. Doha

Learn more: Doha, capital city of Qatar

11. Havana is the capital of:
A. Bolivia
B. Panama
C. Chile
D. Cuba

Answer: D. Cuba

Learn more:  Havana From Wikipedia, the free encyclopedia

12. CHF is the currency code of:
A. Chinese Yuan Renminbi
B. Canadian dollar
C. Swiss franc
D. Central African franc

Answer: C. Swiss franc

Learn more: List of currencies of the world

  1. Smt. Usha Ananthasubramanian heads which of the following bank?
    A. Central Bank of India
    B. Allahabad Bank
    C. Axis Bank
    D. Punjab National Bank

Answer: B. Allahabad Bank

Learn more:

Usha Anathasubramanian appointed as Allahabad Bank MD, CEO

https://www.allahabadbank.in/english/Directors.aspx

14. International Literacy Day is observed on:
A. 5th September
B. 7th August
C. 8th September
D. 28th August

Answer: C. 8th September

Learn more: International Literacy Day From Wikipedia, the free encyclopedia

  1. What does ‘K’ stand for in DDU-GKY?
    A. Kushal
    B. Kendriya
    C. Kaushalya
    D. Karya

Answer: C. Kaushalya

Learn more: http://ddugky.gov.in/content/about-us-0

  1. Union Government declared September 25 as ‘Antyodaya Diwas’ in memory of:
    A. Deen Dayal Upadhyaya
    B. Syama Prasad Mukherjee
    C. Bhim Rao Ambedkar
    D. Vinoba Bhave

Answer: A. Deen Dayal Upadhyaya

Learn more: Govt declares September 25 as ‘Antyodaya Diwas’

 

GK and Current Affairs- 21 August 2017

There are 15 questions in this quiz with the answer key given at the end of the post.

Attempt as many as you can without seeing the answer for 5 minutes.

Match your answer against the answer key given after 5 minutes. With the answer key, you will also find links for learning more about the subject.

1. Intensive cultivation refers to:

A. production with intensive use of labor
B. production with intensive use of fertilizer
C. raising production by intensive use of existing land
D. raising production by large-scale use of imported inputs

Continue reading GK and Current Affairs- 21 August 2017

In 2014, all the dairy majors of the India along with Indian Dairy Association had resolved to observe National Milk Day in the memory of Verghese Kurien on:

Answer: 26th November

Continue reading In 2014, all the dairy majors of the India along with Indian Dairy Association had resolved to observe National Milk Day in the memory of Verghese Kurien on:

The Ministry of AYUSH was formed on 9th November 2014 to promote the alternate medical system. Medical systems that AYUSH supports are:

Answer: Ayurveda, Yoga, Naturopathy, Unani, Siddha, Homoeopathy and Sowa Rigpa

Continue reading The Ministry of AYUSH was formed on 9th November 2014 to promote the alternate medical system. Medical systems that AYUSH supports are:

He was the veteran journalist and was part of a three-member interlocutors team that was chosen by the Government of India in 2010 to hold dialogues with all sections of the people in Jammu and Kashmir. He passed away on 25th November 2016. Who was he?

Answer: Dileep Padgaonkar

Continue reading He was the veteran journalist and was part of a three-member interlocutors team that was chosen by the Government of India in 2010 to hold dialogues with all sections of the people in Jammu and Kashmir. He passed away on 25th November 2016. Who was he?

GK Questions: General Science Set- 01

There are 15 questions in this practice set. With each question, there are 4 options. You have to choose which one of them is correct.

The answer is given with each question. You will find external links with each answer. You can learn further about the topic by visiting those links.

Questions in this set were asked on our Facebook Page. If you’ve come here from our page, in this post you will find the answer to the questions I asked.

If you have any query or feedback, please write it below in the comment box.


1. The crops which are sown in the southwest monsoon season are called:

A. Rabi crops
B. Kharif crops
C. Plantation Crops
D. Zaid Crops

Answer: B. Kharif crops

Learn more:

  1. All you wanted to know about kharif and rabi
  2. Cropping seasons of India- Kharif & Rabi
  3. Zaid crops From Wikipedia, the free encyclopedia

2. In India, linseed is cultivated during which period:
A. October to March
B. March to June
C. June to September
D. Linseed is an all-year crop

Answer: A. October to March

Learn more: Flax Seeds (अलसी)

3. The Oil seed Production Program (OPP), the Technology Mission on Oilseeds was launched by the Central Government in:

A. 1981
B. 1982
C. 1985
D. 1986

Answer: D. 1986

Learn more: Technology Mission on Oilseeds, Pulses and Maize

4. Relative humidity is expressed as:

A. grams
B. kilograms
C. percentage
D. ratio

Answer: C. percentage

Learn more: Relative humidity From Wikipedia, the free encyclopedia

5. Crossing-over occurs during:

A. zygotene
B. leptotene
C. pachytene
D. diplotene

Answer: C. pachytene

Learn more: Meiosis prophase 1

6. Metamorphism changes rocks’:

A. shape
B. texture
C. both A and B
D. chemical composition

Answer: C. both A and B

Learn more: Metamorphism and Metamorphic Rocks

7. In which of the following, multiple epidermis is found:

A. Boerhavia
B. Nerium
C. Helianthus
D. Amaranthus

Answer: B. Nerium

Learn more:

  1. S.Chand’ S Biology -XII – CBSE By Dr. P.S. Verma & Dr. B.P. Pandey
  2. Structure of Epidermis in Plants (With Diagram)

8. The role of coconut milk in embryo culture is:

A. Nutritive
B. Protective
C. Adhesive
D. B and C both

Answer: A. Nutritive

Learn more:

Technique of Embryo Culture

9. The functional position of an organism in the ecological system is known as:

A. Habitat
B. Niche
C. Population
D. Herbivory

Answer: B. Niche

Learn more: Niche

10. The first stable product of photosynthesis is:

A. Starch
B. Sucrose
C. Phosphoglyceric acid
D. Glucose

Answer: C. Phosphoglyceric acid

Learn more: The Process Of Photosynthesis: Carbon Fixation And Reduction

11. A pH scale ranges from

A. 0 to 7
B. 8 to 14
C. 0 to 14
D. None of the above

Answer: C. 0 to 14

Learn more: pH Scale

12. Slash and burn agriculture is known as ‘Milpa’ in:

A. Central America
B. Central Africa
C. Mexico
D. Both A and C

Answer: D. Both A and C

Learn more:

  1. Slash and Burn Agriculture
  2. Milpa From Wikipedia, the free encyclopedia

13. A real gas behaves like an ideal gas at

A. higher temperature and lower pressure
B. lower temperature and higher pressure
C. higher temperature and higher pressure
D. lower temperature and lower pressure

Answer: A. higher temperature and lower pressure

Learn more: Ideal gas From Wikipedia, the free encyclopedia

14. According to the special theory of relativity, the mass of a particle:

A. is independent of its velocity
B. increases with increase in velocity with respect to an observer
C. decreases with decrease in velocity
D. decreases with increase in velocity

Answer: B. increases with increase in velocity with respect to an observer

Learn more: Does mass change with velocity?

15. The motion of the wheels of a bullock-cart while moving on the road is an example of: 

A. Oscillatory and translatory motion
B. Oscillatory and rotatory motion
C. Translatory motion only
D. Translatory and rotatory motion

Answer: D. Translatory and rotatory motion

Learn more: Motion | Types of Motion | Physics | Science


If you like our work please share our Facebook page with your classmates. You can also subscribe to get the new practice questions in your email.

Current Affairs Update- 25 April 2017 

1. India celebrated 8th National Panchayati Raj Diwas on 24th April 2017. 

This date marks a defining moment in the history of decentralization of political power to the grassroots level

On this date in 1993, the Constitution (73rd Amendment) Act, 1992 came into force which institutionalized Panchayati Raj through the village, Intermediate and District level Panchayats.

The first Panchayati Raj Diwas was celebrated in 2010.

2. Government of India has selected  the renowned film maker and actor Kasinathuni Vishwanath for prestigious Dadasaheb Falke Award 2016. 

Dadasaheb Falke Award, the highest for the Indian Cinema,  is conferred by the government for outstanding contribution to the growth and development of Indian cinema.

The award consists of a Swarn Kamal (Golden Lotus), a cash prize of Rs 10 lakh and a shawl.

3. Social activist Prafulla Samantra was announced one of six winners of the Goldman Environmental Prize. 

Mr. Samantra was one of the key leaders responsible for rallying tribes, indigenous to Odisha’s Niyamgiri region, and using legal provisions to thwart mining-to-metals conglomerate, Vedanta. The company has been forced to suspend plans to mine bauxite.

The Goldman Environmental Prize is a prize awarded annually to grassroots environmental activists, one from each of the world’s six geographic regions: Africa, Asia, Europe, Islands and Island Nations, North America, and South and Central America.
Since 1990 when the awards were first instituted, five Indians — Medha Patkar, M.C. Mehta, Rasheeda Bi, Champaran Shukla and Ramesh Agrawal — have won the prize.

4. Prime Minister Narendra Modi said in the meeting of the governing Council of NITI Aayog,  to have the financial year changed to January-to-December in place of the existing April-to-March and urged the states to take the initiative in this regard.

5.The Indian Space Research Organisation (Isro) is planning to develop a 175 kg satellite to study Venus, the second planet from the Sun.

Venus is often described as the twin sister of the Earth because of the similarities in size, mass, density, bulk composition and gravity.

However, Venus is around 30 per cent closer to the sun as compared to Earth, resulting in much higher solar flux.

Exploration of Venus began in the early 1960s. Venus has been explored by flyby, orbiter, a few lander missions and atmospheric probes.

6. State-owned State Bank of India and realtors’ body CREDAI have signed an agreement to provide loans at a concessional rate to builders as well as customers for affordable housing projects.

The duration of the agreement is for a period of three years.

7. National Bank for Agriculture and Rural Development (Nabard) has extended Rs 9,241 crore as refinance support to cooperative banks and regional rural banks (RRBs) in Gujarat for providing crop loans to farmers during 2016-17. 

Nabard has provided Rs 2,274 crore to the state government for irrigation projects under rural infrastructure development fund (RIDF). The fund was given for Saurashtra-Narmada Avataran Irrigation Yojana (SAUNI) link 2 and 4, lift Irrigation project from Kadanna reservoir and Sardar Sarovar canal based drinking water supply project.

8. Bihar becomes the second state after Telangana to pass GST bill.

The Bihar Goods and Services Tax (GST) Bill, 2017, was passed by the bicameral state legislature on 24th April 2017.

Bihar was also the second state in the country, after Assam, to rectify the constitutional amendment Bill.

9. Cabinet Secretary Pradeep Kumar Sinha was given a one-year extension, till June 12 2018. 

Sinha was in May 2015 named as cabinet secretary for a fixed two-year term. He took over the job from June 13.

Sinha, a 1977-batch IAS officer of the Uttar Pradesh cadre, had succeeded Ajit Seth who held the position for four years.

What is the role of Cabinet Secretary? 

The Cabinet Secretariat is under the direct charge of the prime minister.

The administrative head of the secretariat is the cabinet secretary who is also the ex-officio chairman of the civil services board.

The Cabinet Secretariat assists in decision-making in government by ensuring inter-ministerial coordination, ironing out differences among ministries or departments and evolving consensus through the instrumentality of the standing or adhoc committees of secretaries.

10. Union government has issued a new model for Agriculture produces, the Agricultural Produce and Livestock Marketing (Promotion and Facilitating) Act or APLM. 

The new model will replace the Agricultural Produce Marketing Committee (APMC) Act 2003.

Under the new model-

  • Buyers might not have to pay more than 1 per cent of the transacted value as mandi fee in case of fruit and vegetables and two per cent in case of other items.
  • The mandi tax won’t be under any condition charged from the farmer or seller.
  • Agents would to be allowed a commission of more that two per cent by value for non-perishable items; for perishables like fruit and vegetables, not more than four per cent.
  • the state director of agricultural marketing will be the sole authority for granting trading licences to traders or commission agents, taking this over from existing APMCs.
  • any agricultural processing company, retail chains like Walmart or Big Bazaar, farmers’ cooperative with linkages to retail chains and farmer-producer companies can purchase farm goods directly from cultivators, outside the limits of any mandi or private market yard, after getting a licence for doing so.

The new model would open the door for multiple modes for sale and purchase of produce — private wholesale market (‘mandis‘), market yards operated by groups of individuals, licences to private entities for temporary bulk purchase directly from farmers.

Agriculture is a state subject; the Centre can recommend what it wishes to see.