Current Affair Quiz-01 Sep 2017

Q1. Which among the following virtual currencies has the largest market capitalization?
A. Litecoin
B. Bitcoin
C. Dogecoin
D. Peercoin

Answer: B. Bitcoin

According to coinmarketcap.com, as on 02 September 2017, Bitcoin has the market cap of $81.20 billion while Ethereum which is on the 2nd position has the market cap of $36.45 billion.

Learn more: CryptoCurrency Market Capitalizations

Q2. As per data revealed by Central Electricity Authority, India has become a ‘Net Exporter’ of electricity for the first time in history. India exports electricity to which countries?
A. Sri Lanka, Nepal and Bangladesh
B. Nepal, Bangladesh and Bhutan
C. Nepal, Bangladesh and Myanmar
D. Myanmar, Bhutan and Sri Lanka

Answer: C. Nepal, Bangladesh and Myanmar 

As per data revealed by Central Electricity Authority, India has become a ‘Net Exporter’ of electricity for the first time in history.

During the current year 2016-17 (April to February 2017), India has exported around 5,798 million units to Nepal, Bangladesh, and Myanmar, which is 213 million units more than the import of around 5,585 million units from Bhutan.

Learn more: India becomes net exporter of electricity for the first time

Q3. Central Government has imposed ______ percent import duty on wheat and Turdal (Arhar) with immediate effect from March 28, 2017.
A. 10 percent
B. 9 percent
C. 8 percent
D. 7 percent

Answer: A. 10 percent

The Centre has imposed an import duty of 10 per cent on wheat and Turdal (Arhar) in a bid to check falling domestic prices and support farmers and traders.

Learn more: Government imposes 10% import duty on wheat, tur

Q4. Name the Indian-origin British Cabinet Minister, who received Pravasi Bharatiya Samman Award (PBSA) 2017. 
A. Smita Shah
B. Priti Patel
C. Vibha Parikh
D. Neela Joshi

Answer: B. Priti Patel

Priti Patel, Britain’s senior-most Indian-origin minister received Pravasi Bharatiya Samman Award (PBSA) 2017  for championing the interests of the Indian Diaspora and work for strengthening the Indo-UK ties.

The minister for international development had been conferred the honor by President Pranab Mukherjee in January.

Learn more: Indian-origin UK Minister Priti Patel receives Pravasi Bharatiya Samman

Q5. The 14th edition of the Pravasi Bharatiya Divas (PBD) Convention was held in 
A. New Delhi
B. Hyderabad
C. Pune
D. Bengaluru

Answer: D. Bengaluru

The 14th edition of the Pravasi Bharatiya Divas (PBD) Convention was held in Bengaluru from 7-9 January, 2017. The Pravasi Bharatiya Samman Awards were conferred by the Hon’ble President at the PBD Convention on 9 January, 2017 in the valedictory session of the Pravasi Bharatiya Divas ceremony.

The Pravasi Bharatiya Samman Award (PBSA) is the highest honor conferred on overseas Indians. PBSA is conferred by the Hon’ble President of India as a part of the Pravasi Bharatiya Divas Conventions organized annually since 2003 on Non-Resident Indians, Persons of Indian Origin or an organization or institution established and run by the Non-Resident Indians or Persons of Indian Origin in recognition of their outstanding achievements both in India and abroad.

Learn more: Pravasi Bharatiya Samman Awards-2017 and PBS Awardees-2017

Q6. Name the Odisha-based installation artist who has won Glenfiddich’s Emerging Artist of the Year Award 2017.
A. Rasik Lenka
B. Narendra Panda
C. Sitaram Swain
D. Vijay Behra

Answer: C. Sitaram Swain

Odisha-based installation artist Sitaram Swain was hosen as the Glenfiddichs Emerging Artist of the Year 2017. The sixth recipient of the

Swain is the sixth recipient of the honour.

Swain will represent India at the Glenfiddich Artists in Residence (AiR) programme where he will spend three months at the Glenfiddich Distillery in Scotland with seven artists from around the world.

The artist will be also awarded Rs 10 lakh, which includes an international allowance of Rs 1,20,000 per month and a work allowance of Rs 500,000, besides being given a solo show at Bestcollegeart.com Gallery.

Learn more: Emerging Artist award for Odia artist Sitaram Swain

Q7. After 29 illustrious years of service, TU142M aircraft has been de-inducted from the Indian Navy. TU142M is made in:
A. Russia
B. US
C. Japan
D. France

Answer: A. Russia

TU142M aircraft has been de-inducted from the Indian Navy. TU142M was made in Russia.

The Tupolev Tu-142 is a maritime reconnaissance and anti-submarine warfare (ASW) aircraft derived from the Tu-95 turboprop strategic bomber. It served as a Russian Nuclear Weapons capable bomber and is the highest and fastest flying turboprop aircraft in the world.

The Tu-142 was designed by the Tupolev design bureau and manufactured by the Kuibyshev Aviation and Taganrog Machinery Plants from 1968 to 1994. Formerly operated by the Soviet Navy and Ukrainian Air Force, the Tu-142 currently serves with the Russian Navy.

The aircraft is fondly called Albatross because of the massive wingspan of the aircraft. Also known as the Sentinel of the Ocean, it can remain airborne for 16 hours.

Tamil Nadu Postal Circle released a special cover on 18th November 2013 on 25 years of commissioned service of TU142M aircraft.

The aircraft was de-inducted by Indian Navy at a special ceremony on March 29, 2017, at INS Rajali, India’s premier Naval Air Station in Arakkonam, Tamil Nadu.

The TU 142M will now be taken on by the newly inducted P-8l aircraft.

Learn more:

Q8. According to a new study conducted by the scientist at the US National Center for Atmospheric Research (NCAR), similar planetary waves that exist in the atmosphere high above the Earth surface may also exist on Sun. Planetary waves are also known as:
A. Dolby Waves
B. Rossby Waves
C. Doppler Waves
D. Crypto Waves

Answer: B. Rossby Waves

Planetary waves are also known as Rossby Waves.

On Earth, Rossby waves are associated with the path of the jet stream and the formation of low- and high-pressure systems, which in turn influence weather events.

It was first theorized by Carl-Gustav Rossby in the 1930s.

The waves discovered on the Sun may be intimately tied to solar activity, including the formation of sunspots, active regions, and the eruption of solar flares.

Learn more:

Q9. IAAMS, the new weather monitoring system, was launched to use by Navy Chief Admiral Sunil Lanba on March 29, 2017. What does abbreviation IAAM stand for?
A. Integrated Advanced Aviation Meteorological System
B. Integrated Advanced Advanced Aviation Monitoring System
C. Integrated Automatic Aviation Meteorological System
D. Integrated Automatic Aviation Monitoring System

Answer: C. Integrated Automatic Aviation Meteorological System
The Integrated Automatic Aviation Meteorological System (IAAMS) was launched at Rajali Air Station in Tamil Nadu.
The aim of IAAMS is to modernize the meteorological infrastructure of the nine Naval Air Stations (NAS).
Q10. Chirag Shetty and Satwiksairaj Rankireddy are associated with which sport?
A. Badminton
B. Hockey
C. Table Tennis
D. Archery
Answer: A. Badminton
Q 11. What is the rank of India in the 2017 Energy Architecture Performance Index (EAPI)?
A. 87
B. 98
C. 112
D. 71
Answer: A. 87

The annual list released by Geneva- based World Economic Forum (WEF) ranked India at 87th position in Energy Architecture Performance Index (EAPI).

Switzerland topped the list followed by Norway, Sweden, Denmark and France in the top five.

India’s rank improved three places from 90th last year (2016).

Learn more: India ranks 87th on energy architecture performance: WEF

 

Q12. Name the Aadhar-based UPI mobile application launched by the South Indian Bank on March 23, 2017.
A. SIB Aadhaar M-Pay
B. SIB Aadhaar Pay
C. SIB M-Pay
D. SIB Pay
Answer: C. SIB M-Pay
To promote cashless digital transactions, South Indian Bank has introduced Aadhar-based payment in its UPI mobile application- SIB M-Pay.
SIB M-Pay app is currently available in Android Playstore.
UPI-Unified payment interface is a payment system by NPCI that allows you to transfer money between Bank accounts or parties like other payment systems NEFT/RTGS/IMPS.
In UPI, you have to create a Virtual ID for your account which is like an email id for your account. You can use this Virtual ID to make instant Fund Transfers / Payments to any Beneficiary and is available 24X7.
NPCI has introduced this payment interface to simplify payments and to facilitate payments through Mobile Banking. The major advantage in UPI is you can access all your UPI enabled Bank accounts through a single application.
Learn more:
Q13. The 5th Rashtriya Sanskriti Mahotsav (RSM) was organized by the Ministry of Culture in which of the following states of India?
A. Southern India
B. North Eastern States of India
C. Northern India
D. Western India
Answer: B. North Eastern States of India
Q14. Who has been awarded the 2017 Abel Prize?
A.Yves Meyer
B.Yakov Sinai
C.Louis Nirenberg
D.Andrew J. Wiles
Answer: A.Yves Meyer
French mathematician Yves Meyer was awarded the 2017 Abel Prize for his work on wavelets, a mathematical theory that links maths, information technology and computer science with applications in data compression, medical imaging and the detection of gravitational waves.
Q15. What is the theme of the 2017 World Meteorological Day?
A.Climate Knowledge for Climate Action
B.Understanding Clouds
C.Hotter, Drier, Wetter, Face The Future
D.Weather and Climate: Engaging Youth
Answer: B.Understanding Clouds
“Understanding Clouds” is the theme of World Meteorological Day 2017 to highlight the enormous importance of clouds for weather climate and water.
Clouds are central to weather observations and forecasts. Clouds are one of the key uncertainties in the study of climate change: we need to better understand how clouds affect the climate and how a changing climate will affect clouds. Clouds play a critical role in the water cycle and shaping the global distribution of water resources.
World Meteorological Day is observed on 23 March 2017.
Q16. What is the new deadline set by the government under the amended Right of Children to Free and Compulsory Education (RTE) Act, 2009 for the teachers to acquire the minimum qualifications?
A. March 2020
B. March 2018
C. March 2019
D. March 2021
Answer: C. March 2019

 

The Rajya Sabha on August 1, 2017, passed the Right of Children to Free and Compulsory Education (Amendment) Bill, 2017, and the Act received the assent of the President on the 9th August, 2017.

The bill says: “Provided further that every teacher appointed or in position as on the
31st March, 2015, who does not possess minimum qualifications as laid down under sub-section (1), shall acquire such minimum qualifications within a period of four
years from the date of commencement of the Right of Children to Free and Compulsory
Education (Amendment) Act, 2017.”

The amended Act deemed to have come into force on the 1st day of April, 2015.

Hence, by under the new Act, the teachers who do not possess the minimum qualifications as on March 31, 2015, will have to acquire them within a period of four years — that is, by March 31, 2019.

The Bill amends the Right of Children to Free and Compulsory Education Act, 2009.

‘The Right of Children to Free and Compulsory Education Act’ or ‘Right to Education Act also known as RTE’, is an Act of the Parliament of India enacted on 4 August 2009, which describes the modalities of the importance of free and compulsory education for children between 6 and 14 in India under Article 21A of the Indian Constitution.

India became one of 135 countries to make education a fundamental right of every child when the act came into force on 1 April 2010.

Learn more:
Q17. Name the Indian journalist who has been conferred with the inaugural Kuldip Nayar Journalism Award?
A. Sweta Singh
B. Ravish Kumar
C. Rajat Sharma
D. Rohit Sardana
Answer: B. Ravish Kumar
For his contributions to the world of journalism, eminent TV journalist Ravish Kumar on was honored with the first Kuldip Nayar journalism award. He was conferred with an award plaque along with a cash amount of Rs 1 lakh.
The Kuldip Nayar journalism award was instituted by veteran journalist Kuldip Nayar and the Gandhi Peace Foundation to honour those working in vernacular media.
 
Q18. How much amount was approved by the Union Government for the development of 403 km of National Highways in Meghalaya and Mizoram?
A. Rs 6,721 crore
B. Rs. 5,999 crore
C. Rs. 6,500 crore
D. Rs. 7,120 crore
Answer: A. Rs 6,721 crore
The Union Government approved Rs 6,721 crore for the development of 403 km of National Highways in Meghalaya and Mizoram.
Out of 403 km, approximately 52 km will be in Meghalaya and 351 km in Mizoram. The project will be executed in EPC Mode.
The projects will be taken up for implementation during the financial year 2017-18. The civil works are expected to be completed by 2021 and maintenance works are expected to be completed by 2025.
The work for development to two lane standards are under scheme “North East Road Network Connectivity Project Phase I” with loan assistance of Japan International Cooperation Agency (JICA).
Q19. Which among the given telecommunication company has acquired Internet service provider Tikona Digital Networks?
A. Telenor
B. Vodafone
C. Bharti Airtel
D. Reliance Jio
Answer: C. Bharti Airtel
India’s telecom major Bharti Airtel completed the acquisition of Tikona’s digital networks.
Airtel has acquired the 4G spectrum of Tikona in Gujarat, UP (East), UP (West) and Himachal Pradesh.
Airtel-Tikona deal was valued at Rs 1600 crore.
Q20. How many medals were won by the Indian Para Athletes at the 9th edition of Fazza International IPC Athletics Grand Prix Competition?
A. Ten
B. Eleven
C. Twelve
D. Thirteen
Answer: D. Thirteen
Indian para athletes won 13 medals in the Fazaa International IPC International Athletics Grand Prix at the Dubai Club Stadium.
The medals include five gold, three of which are won by Sundar Singh Gurjar.

Current Affairs Quiz-18 August 2017

Hello friends, Current Affairs questions help in testing whether the aspirants are aware of the day-to-day happenings around them or not. The aspirants preparing for the forthcoming competitive examinations need to have sound knowledge of the recent events and happenings that created news and grabbed the attention of the people around the world as the same is an integral part of almost all the competitive and recruitment examinations.

In this quiz, you will get 16 questions. Attempt all questions. Answer Key is given at the end of the post.

1. The Sarva Shiksha Abhiyan (SSA) and United Nations Children’s Fund (UNICEF) joined hands in June 2017 to start a unique project—‘ Aao Angrezi Seekhein’ (come let’s learn English). The first of its kind initiative was started in:

A. Uttar Pradesh
B. Madhya Pradesh
C. Bihar
D. Assam

Continue reading Current Affairs Quiz-18 August 2017

Who is the current chairman of Tata Sons?

Answer: N Chandrasekaran

 

mumbai-conference-chairman-designate-natarajan-chandrasekaran-poses_5432f664-d95c-11e6-a473-4fa7bf176867
Photo Courtesy: hindustantimes.com

 

N Chandrasekaran was selected to become the next chairman of Tata Sons in January 2017. He assumed chairmanship on 21 February 2017.

Background

N Chandrasekaran started his career Tata’s IT firm Tata Consultancy Services (TCS) in 1987.

He took over as CEO on October 6, 2009, prior to which he was COO and executive director of TCS.

He is a senior member of Institute of Electrical and Electronic Engineers (IEEE), and an active member of Computer Society of India and British Computer Society.

He was voted as the ‘Best CEO’ for the fifth consecutive year by the Institutional Investor’s 2015 Annual All-Asia Executive Team rankings.

 

Source:

 

Who did become the third Indian boxer to bag gold medal at the AIBA Youth World Championships?

Answer: Sachin Singh

Continue reading Who did become the third Indian boxer to bag gold medal at the AIBA Youth World Championships?

He was the veteran journalist and was part of a three-member interlocutors team that was chosen by the Government of India in 2010 to hold dialogues with all sections of the people in Jammu and Kashmir. He passed away on 25th November 2016. Who was he?

Answer: Dileep Padgaonkar

Continue reading He was the veteran journalist and was part of a three-member interlocutors team that was chosen by the Government of India in 2010 to hold dialogues with all sections of the people in Jammu and Kashmir. He passed away on 25th November 2016. Who was he?

Current Affairs Micro Quiz-14 Questions with Answers-08 August 2017

1. The metro system recently recongnised as world’s first green metro system is?

A.  Lyon Metro, France
B. Shenzhen Metro, China
C. Delhi Metro, India
D.  Toronto subway, Canada

2. Government agency Defence Research and Development Organisation (DRDO) has recently developed an unmanned tank that can remotely operate and has named it

A. ‘Muntra’
B. ‘SARGE’
C. ‘Warrior’
D. ‘Uran’

3. Which of the following App was launched recently for providing ocean information services, dissemination of alerts towards the livelihood of a coastal community as well as their safety at Sea?

A. Samudra Alert
B. Sagar Vani
C. Samudra Vani
D. Sagar Samadhan

4. Union Minister of State (Independent Charge) for Minority Affairs & Parliamentary Affairs Shri Mukhtar Abbas Naqvi recently launched the “Jiyo Parsi Publicity Phase-2”. The main objective of the “Jiyo Parsi” scheme is to

A. provide a global platform for Parsi population to get together
B. provide economic support to Parsi population
C. reverse the declining trend of Parsi population
D. None of the above

5. The World Bank is headquartered in: 

A. Paris, France
B. Zurich, Switzerland
C. London, UK
D. Washington, D.C., USA

6. As per reports, which of the following international organization has accepted the mediator role between India and Pakistan over two of India’s hydroelectricity projects, namely Kishenganga and Ratle, under the 1960 Indus Waters Treaty (IWT)?

A. International Court of Justice
B. United Nations Environment Programme
C. International Energy Forum
D. World Bank

7. This country has made a historic breakthrough by successfully producing natural gas from methane hydrate, also known as “flammable ice”:

A. Canada
B. China
C. United States
D. Russia

8. On July 31, 2017, the Rajya Sabha passed the Constitution (123rd Amendment) Bill, 2017. The bill provides for:

A. granting the National Commission on Backward Classes (NCBC) constitutional status
B.  amending the Constitution (Scheduled Castes) Order, 1950 and the Constitution (Pondicherry) Scheduled Castes Order, 1964
C. outlining certain guidelines for running co-operative societies
D.  a minimum of one-third of the total number of seats filled by direct elections in every Municipality shall be reserved for women

9. India won the Division ‘B’ of FIBA Women’s Asia Cup 2017 by defeating?

A. Kazakhstan
B. Lebanon
C. Fiji
D. Singapore

10. Who won the 2017 Hungarian Formula 1 Grand Prix?

A. Valtteri Bottas
B. Lewis Hamilton
C. Sebastian Vettel
D. Daniel Ricciardo

11.  Israel’s first environmental satellite, a major project of the Israel Space Agency and the French space agency CNES, was launched recently. What is the name of this satellite?

A. Venus
B. Revache
C. Athena
D. Gedulah

12. On July 31, 2017, the Supreme Court prohibited the use of five chemicals, labeled as toxic by the Central Pollution Control Board (CPCB), in the manufacture of firecrackers. Which among the following chemical is NOT prohibited:

A. Lithium
B. Antimony
C. Sulphur
D. Mercury

13. On 31st July 2017, BSF (Border Security Force) signed MoU with NSDC (National Skill Development Corporation).

Read the following list and select who will be eligible for the skill training under this MoU.
1. retired BSF personnel
2. BSF personnel who are on the verge of retiring
3. the population residing in the border areas

A. Only 1 and 2
B. Only 1 and 3
C. Only 2 and 3
D. All of the above

 

14. Cabinet of this state has approved recently the anti-conversion Bill labeled Freedom Bill 2017 which carry jail term of three years and/or fine of Rs 50,000 for anyone found guilty of converting people by alluring or forcing them?

A. Maharashtra
B. Rajasthan
C. Jharkhand
D. Madhya Pradesh

Answer Key with explanation and links

1. C. Delhi Metro, India

  • Delhi Metro Rail Service has been named as the only completely ‘green’ Metro system in the world for adhering to green building norms.
  • The city railway network has obtained the platinum rating for adherence to green building norms for its 10 residential colonies from the Indian Green Building Council (IGBC).

Learn more: Delhi Metro named as world’s first and only 100% ‘green’ metro system

2. A. ‘Muntra’

  • Government agency Defence Research and Development Organisation (DRDO) has recently developed an unmanned tank that can remotely operate and has named it ‘Muntra’.
  • The tank which is a first of its kind in the country has been developed and tested by Combat Vehicles Research and Development Establishment (CVRDE) in Avadi for the army.
  • Three variants of Muntra has been developed namely:
    • Muntra S –  to carry out unmanned surveillance missions.
    • Munta M –  for detecting mines.
    • Muntra N –  will be deployed in areas where nuclear radiation or the risk of bio weapons is high.

Learn more: In a first, DRDO develops unmanned tank Muntra; from detecting nuclear, bio weapons to mines, here is all you need to know

3. B. Sagar Vani

  • Minister of Science & Technology, Earth Sciences and Environment, Forests & Climate Change, Dr. Harshvardhan launched an app “Sagar Vani” on the occasion of Foundation Day of Ministry of Earth Sciences in New Delhi.
  • The App, an Integrated Information Dissemination System, is developed for providing ocean information services, dissemination of alerts towards the livelihood of a coastal community as well as their safety at Sea.
  • The ‘Sagar Vani’ is a software platform where various dissemination modes will be integrated on a single central server.
  • The ‘Sagar Vani’ includes Multi Lingual SMS, Voice Call / Audio Advisory, Mobile Apps (User / Admin modules), Social Media (Facebook, Twitter, etc.), Email, GTS, Fax, Digital Display Boards, Radio / Television broadcast units, IVRS, Cloud Channels, etc.
  • The system also has a facility to provide access to various stakeholders (NGOs, State Fishery Departments, Disaster Management Authorities, etc.) so that they too will be able to further disseminate this ocean information and alerts to the user community.

Learn more: Dr. Harshvardhan launches “Sagar Vani” – An Integrated Information Dissemination System

4. C. reverse the declining trend of Parsi population

  • “Jiyo Parsi Publicity” is a central sector scheme. The main objective of the scheme is to reverse the declining trend of the Parsi population by adopting a scientific protocol and structured interventions, stabilize their population and increase the population of Parsis in India.
  • Ministry of Minority Affairs’ scheme has two components: Medical Assistance and Advocacy/Counselling. The scheme has been successful. 101 babies have been born in Parsi community through “Jiyo Parsi” scheme.
  • The first phase of the scheme, “Jiyo Parsi Publicity Phase-1”, was initiated in 2013 for containing the declining trend of the population of the Parsi community and reverse it to bring their population above the threshold level.
  • On 29th July Union Minister of State (Independent Charge) for Minority Affairs & Parliamentary Affairs Shri Mukhtar Abbas Naqvi launched “Jiyo Parsi Publicity Phase-2” in Mumbai.

Learn more: 

  1. Shri Mukhtar Abbas Naqvi launches “Jiyo Parsi Publicity Phase-2” in Mumbai
  2. “Jiyo Parsi” – The Central Sector Scheme for Containing Population Decline of Parsis in India

5. Washington DC, USA

  • The World Bank is headquartered in Washington, D.C., United States.

Learn more: About the World Bank

6. D. World Bank

  • In 2016, Pakistan had approached World Bank to mediate between India and Pakistan over two of India’s hydroelectricity projects, namely Kishenganga and Ratle, under the 1960 Indus Waters Treaty (IWT), which the World Bank accepted.
  • Pakistan demanded that the World Bank set up a court of arbitration to look into its concerns. On the other hand, India asked for appointments of a neutral expert to look into the issues, contending the concerns Pakistan raised were “technical” ones.
  • The World Bank, in November 2016, initiated two processes: establishment of a court of arbitration and appointment of a neutral expert. These processes were halted after India objected to it.
  • On 31st July 2017, the World Bank hold talks between two countries to resolve the issue.

Learn more: India, Pakistan to hold talks on hydropower projects under Indus Waters Treaty at World Bank headquarters on July 31

7. B. China

  •  In an experimental project in the South China Sea, China has made a historic breakthrough by successfully producing natural gas from methane hydrate, also known as “flammable ice”. 
  • Flammable ice consists of methane trapped within water crystals, and has been identified as a potential new gas source for China, with the South China Sea thought to contain some of the world’s most promising deposits.

Learn more: China produces gas from ‘flammable ice’ under South China Sea

8. A. granting the National Commission on Backward Classes (NCBC) constitutional status

  • On July 31, 2017, the Rajya Sabha passed the Constitution (123rd Amendment) Bill, 2017.
  • The bill provides for granting the National Commission on Backward Classes (NCBC) constitutional status at par with the National Commission for Scheduled Castes (NCSC) and the National Commission for Scheduled Tribes.
  • The bill was earlier introduced in Lok Sabha by the Minister of Social Justice and Empowerment, Mr. Thaawarchand Gehlot on April 5, 2017.

Learn more:

  1. The Constitution (One Hundred and Twenty-Third Amendment) Bill, 2017
  2. Constitution 123rd Amendment Bill and National Commission for Backward Classes (Repeal) Bill, 2017 passed with amendment in Rajya Sabha

9. A. Kazakhstan

  • India won the Division ‘B’ of FIBA Women’s Asia Cup 2017 by defeating Kazakhstan, 75-73, in the final played on 29 July 2017. 

Learn more: India clinch Division B crown in front of sellout home crowd

10. C. Sebastian Vettel

  • Sebastian Vettel won the 2017 Hungarian Formula 1 Grand Prix. 
  • In his 50th race for Ferrari, the four-time champion German controlled the contest from pole position in stifling heat to reel off his first win in five races since the Monaco Grand Prix.

Learn more: Sebastian Vettel wins Formula 1 Grand Prix in Budapest, Hungary

11. A. Venus

  • On August 2, 2017, Israel’s first environmental satellite ‘Venus’ was launched. 
  • Venus (Vegetation and Environment Monitoring New Micro-Satellite), designed and built by Israel Aerospace Industries (IAI) and Rafael, in collaboration with the French National Center for Space Studies (CNES), was shot into space from the launching pad in French Guiana.
  • Venus has a dual mission: one scientific and the other technological. The scientific mission will monitor Earth’s vegetation using a camera capable of recording 12 narrow spectral bands.
  • The technological mission will test the operation of an innovative electric propulsion system based on the Israeli-designed Hall Effect Thrusters.

Learn more: 

  1. Israel launches first environmental research satellite
  2. VIDEO: First Israeli Environmental Satellite Soars Into Space

12. Answer: C. Sulphur 

  • The Supreme Court on July 31, 2017, prohibited the use of five chemicals, labeled as toxic by the Central Pollution Control Board (CPCB), in the manufacture of firecrackers.
  • These harmful chemicals are antimony, lithium, mercury, arsenic, and lead.
  • The apex court further added that it is the responsibility of the Petroleum and Explosive Safety Organisation (PESO) to ensure compliance, particularly in Sivakasi.

Learn more: 5 chemicals banned in firecrackers

13. D. All of the above

  • The Border Security Force (BSF) signed a MoU with the National Skill Development Corporation (NSDC) on July 31, 2017.
  • The agreement was signed in the presence of MoS (Independent Charge) Skill Development and Entrepreneurship (MSDE), Shri Rajiv Pratap Rudy and Minister of State for Home Affairs, Shri Kiren Rijiju.
  • The MoU will enable NSDC to provide “Skill training to retired and retiring BSF personnel, as well as to the population residing in the border areas.”
  • Following are the objectives of the MoU: 
    •  To contribute to the Skill Development Agenda of the country by ensuring the successful roll out of NSQF (National Skill Qualification Framework) based skill training to the retiring or retired BSF personnel and local population at the area of deployment through NSQF compliant training programs at multi-skill development centers run by BSF. This will help in meeting the aspirations of the stakeholders for training and employment.
    • This collaboration aims to train and provide gainful employment to retired BSF personnel and their families, school students, youth, differently abled for five years starting from April 2017 to April 2022. 
    • The project will be a limited time period i.e. (5 years) and in mission mode. 
  • The program will be appropriately named keeping the objectives in view and will have BSF co-branding with Skill India and NSDC. 

Learn more: BSF and NSDC sign MoU on Skill Development 

14. C. Jharkhand 

  • State Cabinet of Jharkhand Government has approved recently the anti-conversion Bill labeled Freedom Bill 2017.
  • Provisions in the Religious Freedom Bill 2017 carry jail term of three years and/or fine of Rs 50,000 for anyone found guilty of converting people by alluring or forcing them.
  • If the person being converted is a minor girl belonging to the Scheduled Caste or Scheduled Tribe community, the punishment will go up from three years to four years, and the fine from Rs 50,000 to Rs 1 lakh (either or both).
  • The Bill is set to be brought in the Assembly in the monsoon session.
  • Among other states where such a legislation has been brought into effect are Rajasthan, Madhya Pradesh, Himachal Pradesh and Chhattisgarh.
  • The bill is a long delayed demand from Sarna followers (who follow their own traditional religion).

Learn more: Jharkhand Cabinet clears anti-conversion Bill

Current Affairs Quiz-Set 01- 40 Questions

1. On July 18, 2017, Minister of State for Planning, Programme Implementation and Statistics introduced the ‘Requisitioning and Acquisition of Immovable Property (Amendment) Bill, 2017’.

Read the statements given below and answer which one is NOT TRUE in context to this bill.

I. The bill seeks to amend the provision to allow the central government to reissue the notice of acquisition in order to ensure that the property’s owner gets an opportunity to be heard.
II. The Act seeks to amend the previous Act which came into force in March 1956.
III.  Under this Act, the owner or such other person interested in the property shall be entitled to the annual rate of interest prevalent at any relevant time on the domestic fixed deposit offered by the State Bank of India from the date of publication of the first notice, till the final payment of the compensation.

A. I  only
B. II Only
C. III Only
D. All are TRUE

Answer: B. II Only

Learn more:

http://www.prsindia.org/uploads/media/Immovable%20Property/Requisitioning%20of%20Immovable%20Property%20Bill,%202017.pdf

2. On July 2018, the central government tabled “Indian Institute of Petroleum and Energy Bill 2017” in Lok Sabha. The bill seeks to establish the Indian Institute of Petroleum and Energy in which one of the following city?

A. New Delhi
B. Mumbai
C. Chennai
D. Visakhapatnam

Answer: D. Visakhapatnam

Learn more: Bill introduced in LS for setting up petroleum institute in Andhra Pradesh

3. Recently, the ministry of science and technology launched a low-cost indigenous screening device to detect the congenital hearing loss in newborns. The technology is developed by which of the following company?

A. Sohum Innovation Labs
B. TCS Innovation Labs
C. Dr. Reddy’s Laboratories
D. Quadio India

Answer: A. Sohum Innovation Labs

Reading for this question: Govt launches low-cost screening device to detect congenital hearing loss in newborns

4.  At which of the following lake, a weekly cultural program, ‘Culture on cruise’, was launched, recently?
A. Wular Lake
B. Dal Lake
C. Pichola Lake
D. Bhimtal Lake

Answer: B. Dal Lake

Reading for this question: ‘Culture on Cruise’ launched on the Dal Lake

5. Which state will have a first of its kind eco-friendly bridges over a canal cutting across the tiger corridor shared with the adjoining state?
A. West Bengal
B. Karnataka
C. Rajasthan
D. Telangana

Answer: D. Telangana

Learn more: Eco-bridges for the movement of tigers

6. On July 19, 2017, Reserve Bank of India (RBI) announced that it will shortly issue bank notes of denomination Rs ____ in Mahatma Gandhi series 2005.
A. Rs. 5
B. Rs. 10
C. Rs. 20
D. Re 1

Answer: C. Rs. 20

Learn more: RBI to issue Rs 20 note in Mahatma Gandhi 2005 series soon; here is every detail

7. On July 18, 2017, the Telangana School Education Department issued strict guidelines to reduce the weight of school bags for children in the State. As per the guidelines, the weight of school bags has been capped between:
A.1 kg and 3 kg
B.1 kg and 4 kg
C.1.5 kg and 5 kg
D.1.5 kg and 5.5 kg

Answer: C.1.5 kg and 5 kg

Learn more: Telangana puts cap on school bag weight

8. A bill to grant statutory status to the Indian Institutes of Information Technology (IIITs) in Public Private Partnership (PPP) mode was passed through a voice vote in Lok Sabha on July 19, 2017. Currently, how many such IIITs are operational across India?
A. 15
B. 19
C. 12
D. 20

Answer: A. 15

Learn more: Lok Sabha clears IIIT Public Private Partnership Bill 2017, can now give degrees

9. The Union Finance Minister, Shri Arun Jaitley recently released the NTFAP which aims to align border procedures with international best practices and improve Ease of Doing Business. NTFAP stands for:
A. National Trade Facilitation and Authorisation Point
B. National Transaction Facilitation Action Plan
C. National Trade Facilitation Action Plan
D. National Transaction Facilitation Automation Plan

Answer: C. National Trade Facilitation Action Plan

Learn more: PIB News

10. Finance Minister Arun Jaitley on July 21, 2017, launched a senior citizens’ pension scheme called the Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana (PMVVY), which promises assured the annual return of 8 per cent for 10 years. The scheme will be sold by
A. Indian Post Office
B. Life Insurance Corporation
C. All Public Sector Banks
D. All of the above

Answer: B. Life Insurance Corporation

Learn more: Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana: Senior citizens assured 8% return over 10-year period

11.  Which country recently banned the hardline organization “Hizbut Tahrir”?
A. Myanmar
B. Afghanistan
C. Bangladesh
D. Indonesia

Answer: D. Indonesia

Learn more: Indonesia disbands Hizbut Tahrir amid crackdown on hard-line Islamist Groups

12. The Kalesar National Park (KNP) is located in which state?
A. Haryana
B. Assam
C. Uttar Pradesh
D. Karnataka

Answer: A. Haryana 

Learn more: Kalesar National Park

13. Who has won the first-ever National Masters snooker tournament-2017?
A. Alok Kumar
B. Manudev
C. Rafath Habib
D. Naveen Kapoor

Answer: B. Manudev 

Learn more: Manudev wins National Masters snooker title

14. Who has won the 2017 Victorian Open Squash tournament?
A. Saurav Ghosal
B. Nitesh Poonia
C. Rex Hedrick
D. Harinder Pal Sandhu

Answer: D. Harinder Pal Sandhu

Learn more: India’s Harinder Pal Sandhu wins Victorian Open squash crown by defeating top-seed Rex Hedrick

15. Damneet Singh, who has won silver at the 2017 IAFF World U-18 Athletics Championship, is associated with which sports?
A. Javelin throw
B. Hammer throw
C. Shot put
D. Sprint

Answer: B. Hammer throw

Learn more: Damneet Singh bags silver, 1st Indian to win medal in IAAF U-18 World Championship

16. The Dachigam National Park (DNP) is located in which state?
A. Himachal Pradesh
B. Jammu and Kashmir (J&K)
C. Sikkim
D. Arunachal Pradesh

Answer: B. Jammu and Kashmir (J&K)

Learn more: Dachigam National Park

17. Thangjam Tababi Devi has won gold at the 2017 Asian Cadet Judo Championship (ACJC). She hails from which Indian state?

A. Mizoram
B. Arunachal Pradesh
C. Tripura
D. Manipur

Answer: D. Manipur

Learn more: Indian judokas bag 3 medals in Asian Cadet Championships

18. The 2017 Nelson Mandela International Day (NMID) is observed on which day?

A. July 19
B. July 18
C. July 20
D. July 17

Answer: B. July 18

Learn more: 2017 Nelson Mandela International Day (NMID)

19. Which railway station has become India’s first station to run by all women staff?

A. Matunga railway station
B. Hazrat Nizamuddin railway station
C. Chhatrapati Shivaji Terminus railway station
D. Kolkata railway station

Answer: A. Matunga railway station

Learn more: Mumbai’s Matunga railway station becomes ‘ladies special’, to get all-women staff next week

20.  The 2017 World Day for International Justice (WDIJ) is observed on which day?

A. July 18
B. July 16
C. July 15
D. July 17

Answer: D. July 17

Learn more: 17 July 2017 – Day of International Criminal Justice

21. Who has won the 2017 under-15 girls Dutch Open Junior Squash Championship?

A. Yoshna Singh
B. Aishwarya Khubchandani
C. Ananya Dabke
D. Neha Chaudhary

Answer: C. Ananya Dabke

Learn more: City’s junior squash players shine abroad

22. Markets regulator Securities and Exchange Board of India (SEBI) has recently entered into an agreement with the ESMA. What is the full form of ESMA?

A. European Securities and Markets Association
B. European Securities and Monetary Authority
C. European Securities and Monetary Association
D. European Securities and Markets Authority

Answer: D. European Securities and Markets Authority

Learn more: SEBI gets nod for MoU with Iran, EU counterparts

23. The Securities and Exchange Board of India (SEBI) is the regulator for the securities market in India. Which one of the following is a counterpart of SEBI in Iran?

A. Securities and Exchange Organisation (SEO)
B. Securities and Exchange of Iran  (SEI)
C. Securities and Exchange Board of Iran (SEBI)
D. Securities and Markets of Iran (SMI)

Answer: A. Securities and Exchange Organisation (SEO)

Learn more: SEBI gets nod for MoU with Iran, EU counterparts

24. The Nameri National Park (NNP) is located in which state?

A. Himachal Pradesh
B. Arunachal Pradesh
C. Assam
D. Sikkim

Answer: C. Assam

Learn more: Nameri National Park Assam

25.  Which state will be the focus state at the 2017 World Food India (WFI)?

A. Kerala
B. Assam
C. Mizoram
D. West Bengal

Answer: D. West Bengal

Learn more: West Bengal to take part World Food India (WFI) 2017 as ‘focus State’

26. Odisha’s longest road bridge “Netaji Subhas Chandra Bose Setu” has built over which tributary of the Mahanadi River?

A. Manas river
B. Subansiri river
C. Kathajodi river
D. Kameng river

Answer: C. Kathajodi river

Learn more: Odisha CM Naveen dedicates new bridge connecting Bhubaneswar and Cuttack

27. The Union Government has approved climate change projects for  Rajasthan, Gujarat and Sikkim under NAFCC. What does NAFCC stand for?

A. National Association For Climate Change
B. National Adaptation Fund for Climate Change
C. National Associative Fund on Climate Change
D. National Adaptive Formula for Climate Change

Answer: B. National Adaptation Fund for Climate Change

Learn more: Climate projects of three States get Centre’s nod

28. Which state government has launched “Janahitha” to receive complaints from the public?

A. Andhra Pradesh
B. Madhya Pradesh
C. Telangana
D. Karnataka

Answer: C. Telangana 

Learn more: Janahitha launched to address people’s issues at Suryapet

29. The Union Cabinet has given ex-post facto approval to IRDAI – IAIS pact for information exchange. What does “IAIS” stand for?

A. International Association of Insurance Supervisors
B. International Authority of Insurance Supervisors
C. International Associate of Insurance Supervisors
D. International Accounting of Insurance Supervisors

Answer: A. International Association of Insurance Supervisors

Learn more: Cabinet clears IRDAI signing pact for information exchange

30. Who has been conferred with the 2017 Best astrologer of the world award?

A. P K L Sarnath
B. Ganesha Bejan Daruwalla
C. TS Vineeth Bhatt
D. Viktor Kondrashin

Answer: C. TS Vineeth Bhatt

Learn more: Hyderabad-based man awarded ‘best astrologer of world’

31.  Minaketan Das, the noted film actor has passed away. He was associated with which film industry?

A. Odia
B. Tamil
C. Telugu
D. Bengali

Answer: A. Odia

Learn more: Noted Odia Actor Minaketan Das Passes Away at 56

32. Who has been appointed as the new Economic Relations Secretary in the Ministry of External Affairs (MEA)?

A. Vinesh Rathore
B. Madhu Tamble
C. Kirti Singh
D. Vijay Gokhale

Answer: D. Vijay Gokhale

Learn more: Vijay Keshav Gokhale appointed economic relations secy in MEA

33. Who has been appointed as the new Attorney General of India?

A. P J Thomas
B. M N Krishnamani
C. K K Venugopal
D. Rohington Nariman

Answer: C. K K Venugopal

Learn more: K K Venugopal to be new Attorney General

34. The 2017 World Elder Abuse Awareness Day (WEAAD) is observed on which day?

A. July 14
B. April 16
C. June 15
D. July 17

Answer: C. June 15

Learn more: World Elder Abuse Awareness Day, 15 June 2017

35. Who is the current Indian Ambassador to European Union (EU)?

A. Reenat Sandhu
B. Gaitri Issar Kumar
C. Ajit Vinayak Gupte
D. Rajeev Shahare

Answer: B. Gaitri Issar Kumar

Learn more: Govt announces Indian envoys to European Union, Italy, Denmark

36.  P N Bhagwati, who passed away recently, was associated with which field?

A. Law
B. Politics
C. Journalism
D. Film Industry

Answer: A. Law

Learn more: Justice PN Bhagwati, former chief justice of India, dies at 95

37. Where is the headquarters of the United Nations Economic and Social Council (ECOSOC)?

A. Paris
B. Geneva
C. Berlin
D. New York

Answer: D. New York

Learn more: United Nations Economic and Social Council From Wikipedia, the free encyclopedia

38. The 2017 Wimbledon Championships was a Grand Slam tennis tournament that took place at the All England Lawn Tennis and Croquet Club in Wimbledon, London, the United Kingdom between 3 July 2017 to 16 July 2017. This was the ____________ edition of the championships.

A. 121st edition
B. 126th edition
C. 131st edition
D. 136th edition

Answer: C. 131st edition

Learn more: 2017 Wimbledon Championships From Wikipedia, the free encyclopedia

39. Reserve Bank of India is considering setting up a public credit registry in India to address the twin balance sheet problem of the banking sector and the corporate sector.

Within this news context which of the following statement is correct.

A. Public Credit Registry will cover the current information on repayment history, unpaid debts, or credit outstanding of individuals and firms
B. Public Credit Registry will replace the existing Credit Information Bureau
C. Public credit registry will be used by the policy makers as well commercial lenders to verify the authenticity of loan applicant
D. All are correct

Answer: A. Public Credit Registry will cover the current information on repayment history, unpaid debts, or credit outstanding of individuals and firms

Learn more: RBI for setting up public credit registry

40. India and Bangladesh have decided to construct a bridge over Khawthlangtuipui river (also known as Karnaphuli river) to facilitate trade and improve communication between the two countries. Khawthlangtuipui river is in which state?

A. Mizoram
B. Assam
C. Meghalaya
D. Tripura

Answer: A. Mizoram

Learn more: India,Bangladesh to construct bridge along Mizoram border

 

Download this as PDF for offline reading