Q. Upon winning the unprecedented eighth singles title at Wimbledon in 2017, Roger Federer surpassed the record made by:

Answer: William Renshaw and Pete Sampras

Continue reading Q. Upon winning the unprecedented eighth singles title at Wimbledon in 2017, Roger Federer surpassed the record made by:

Current Affairs Quiz-18 August 2017

Hello friends, Current Affairs questions help in testing whether the aspirants are aware of the day-to-day happenings around them or not. The aspirants preparing for the forthcoming competitive examinations need to have sound knowledge of the recent events and happenings that created news and grabbed the attention of the people around the world as the same is an integral part of almost all the competitive and recruitment examinations.

In this quiz, you will get 16 questions. Attempt all questions. Answer Key is given at the end of the post.

1. The Sarva Shiksha Abhiyan (SSA) and United Nations Children’s Fund (UNICEF) joined hands in June 2017 to start a unique project—‘ Aao Angrezi Seekhein’ (come let’s learn English). The first of its kind initiative was started in:

A. Uttar Pradesh
B. Madhya Pradesh
C. Bihar
D. Assam

Continue reading Current Affairs Quiz-18 August 2017

Who is the current chairman of Tata Sons?

Answer: N Chandrasekaran

 

mumbai-conference-chairman-designate-natarajan-chandrasekaran-poses_5432f664-d95c-11e6-a473-4fa7bf176867
Photo Courtesy: hindustantimes.com

 

N Chandrasekaran was selected to become the next chairman of Tata Sons in January 2017. He assumed chairmanship on 21 February 2017.

Background

N Chandrasekaran started his career Tata’s IT firm Tata Consultancy Services (TCS) in 1987.

He took over as CEO on October 6, 2009, prior to which he was COO and executive director of TCS.

He is a senior member of Institute of Electrical and Electronic Engineers (IEEE), and an active member of Computer Society of India and British Computer Society.

He was voted as the ‘Best CEO’ for the fifth consecutive year by the Institutional Investor’s 2015 Annual All-Asia Executive Team rankings.

 

Source:

 

Current Affairs Micro Quiz-14 Questions with Answers-08 August 2017

1. The metro system recently recongnised as world’s first green metro system is?

A.  Lyon Metro, France
B. Shenzhen Metro, China
C. Delhi Metro, India
D.  Toronto subway, Canada

2. Government agency Defence Research and Development Organisation (DRDO) has recently developed an unmanned tank that can remotely operate and has named it

A. ‘Muntra’
B. ‘SARGE’
C. ‘Warrior’
D. ‘Uran’

3. Which of the following App was launched recently for providing ocean information services, dissemination of alerts towards the livelihood of a coastal community as well as their safety at Sea?

A. Samudra Alert
B. Sagar Vani
C. Samudra Vani
D. Sagar Samadhan

4. Union Minister of State (Independent Charge) for Minority Affairs & Parliamentary Affairs Shri Mukhtar Abbas Naqvi recently launched the “Jiyo Parsi Publicity Phase-2”. The main objective of the “Jiyo Parsi” scheme is to

A. provide a global platform for Parsi population to get together
B. provide economic support to Parsi population
C. reverse the declining trend of Parsi population
D. None of the above

5. The World Bank is headquartered in: 

A. Paris, France
B. Zurich, Switzerland
C. London, UK
D. Washington, D.C., USA

6. As per reports, which of the following international organization has accepted the mediator role between India and Pakistan over two of India’s hydroelectricity projects, namely Kishenganga and Ratle, under the 1960 Indus Waters Treaty (IWT)?

A. International Court of Justice
B. United Nations Environment Programme
C. International Energy Forum
D. World Bank

7. This country has made a historic breakthrough by successfully producing natural gas from methane hydrate, also known as “flammable ice”:

A. Canada
B. China
C. United States
D. Russia

8. On July 31, 2017, the Rajya Sabha passed the Constitution (123rd Amendment) Bill, 2017. The bill provides for:

A. granting the National Commission on Backward Classes (NCBC) constitutional status
B.  amending the Constitution (Scheduled Castes) Order, 1950 and the Constitution (Pondicherry) Scheduled Castes Order, 1964
C. outlining certain guidelines for running co-operative societies
D.  a minimum of one-third of the total number of seats filled by direct elections in every Municipality shall be reserved for women

9. India won the Division ‘B’ of FIBA Women’s Asia Cup 2017 by defeating?

A. Kazakhstan
B. Lebanon
C. Fiji
D. Singapore

10. Who won the 2017 Hungarian Formula 1 Grand Prix?

A. Valtteri Bottas
B. Lewis Hamilton
C. Sebastian Vettel
D. Daniel Ricciardo

11.  Israel’s first environmental satellite, a major project of the Israel Space Agency and the French space agency CNES, was launched recently. What is the name of this satellite?

A. Venus
B. Revache
C. Athena
D. Gedulah

12. On July 31, 2017, the Supreme Court prohibited the use of five chemicals, labeled as toxic by the Central Pollution Control Board (CPCB), in the manufacture of firecrackers. Which among the following chemical is NOT prohibited:

A. Lithium
B. Antimony
C. Sulphur
D. Mercury

13. On 31st July 2017, BSF (Border Security Force) signed MoU with NSDC (National Skill Development Corporation).

Read the following list and select who will be eligible for the skill training under this MoU.
1. retired BSF personnel
2. BSF personnel who are on the verge of retiring
3. the population residing in the border areas

A. Only 1 and 2
B. Only 1 and 3
C. Only 2 and 3
D. All of the above

 

14. Cabinet of this state has approved recently the anti-conversion Bill labeled Freedom Bill 2017 which carry jail term of three years and/or fine of Rs 50,000 for anyone found guilty of converting people by alluring or forcing them?

A. Maharashtra
B. Rajasthan
C. Jharkhand
D. Madhya Pradesh

Answer Key with explanation and links

1. C. Delhi Metro, India

  • Delhi Metro Rail Service has been named as the only completely ‘green’ Metro system in the world for adhering to green building norms.
  • The city railway network has obtained the platinum rating for adherence to green building norms for its 10 residential colonies from the Indian Green Building Council (IGBC).

Learn more: Delhi Metro named as world’s first and only 100% ‘green’ metro system

2. A. ‘Muntra’

  • Government agency Defence Research and Development Organisation (DRDO) has recently developed an unmanned tank that can remotely operate and has named it ‘Muntra’.
  • The tank which is a first of its kind in the country has been developed and tested by Combat Vehicles Research and Development Establishment (CVRDE) in Avadi for the army.
  • Three variants of Muntra has been developed namely:
    • Muntra S –  to carry out unmanned surveillance missions.
    • Munta M –  for detecting mines.
    • Muntra N –  will be deployed in areas where nuclear radiation or the risk of bio weapons is high.

Learn more: In a first, DRDO develops unmanned tank Muntra; from detecting nuclear, bio weapons to mines, here is all you need to know

3. B. Sagar Vani

  • Minister of Science & Technology, Earth Sciences and Environment, Forests & Climate Change, Dr. Harshvardhan launched an app “Sagar Vani” on the occasion of Foundation Day of Ministry of Earth Sciences in New Delhi.
  • The App, an Integrated Information Dissemination System, is developed for providing ocean information services, dissemination of alerts towards the livelihood of a coastal community as well as their safety at Sea.
  • The ‘Sagar Vani’ is a software platform where various dissemination modes will be integrated on a single central server.
  • The ‘Sagar Vani’ includes Multi Lingual SMS, Voice Call / Audio Advisory, Mobile Apps (User / Admin modules), Social Media (Facebook, Twitter, etc.), Email, GTS, Fax, Digital Display Boards, Radio / Television broadcast units, IVRS, Cloud Channels, etc.
  • The system also has a facility to provide access to various stakeholders (NGOs, State Fishery Departments, Disaster Management Authorities, etc.) so that they too will be able to further disseminate this ocean information and alerts to the user community.

Learn more: Dr. Harshvardhan launches “Sagar Vani” – An Integrated Information Dissemination System

4. C. reverse the declining trend of Parsi population

  • “Jiyo Parsi Publicity” is a central sector scheme. The main objective of the scheme is to reverse the declining trend of the Parsi population by adopting a scientific protocol and structured interventions, stabilize their population and increase the population of Parsis in India.
  • Ministry of Minority Affairs’ scheme has two components: Medical Assistance and Advocacy/Counselling. The scheme has been successful. 101 babies have been born in Parsi community through “Jiyo Parsi” scheme.
  • The first phase of the scheme, “Jiyo Parsi Publicity Phase-1”, was initiated in 2013 for containing the declining trend of the population of the Parsi community and reverse it to bring their population above the threshold level.
  • On 29th July Union Minister of State (Independent Charge) for Minority Affairs & Parliamentary Affairs Shri Mukhtar Abbas Naqvi launched “Jiyo Parsi Publicity Phase-2” in Mumbai.

Learn more: 

  1. Shri Mukhtar Abbas Naqvi launches “Jiyo Parsi Publicity Phase-2” in Mumbai
  2. “Jiyo Parsi” – The Central Sector Scheme for Containing Population Decline of Parsis in India

5. Washington DC, USA

  • The World Bank is headquartered in Washington, D.C., United States.

Learn more: About the World Bank

6. D. World Bank

  • In 2016, Pakistan had approached World Bank to mediate between India and Pakistan over two of India’s hydroelectricity projects, namely Kishenganga and Ratle, under the 1960 Indus Waters Treaty (IWT), which the World Bank accepted.
  • Pakistan demanded that the World Bank set up a court of arbitration to look into its concerns. On the other hand, India asked for appointments of a neutral expert to look into the issues, contending the concerns Pakistan raised were “technical” ones.
  • The World Bank, in November 2016, initiated two processes: establishment of a court of arbitration and appointment of a neutral expert. These processes were halted after India objected to it.
  • On 31st July 2017, the World Bank hold talks between two countries to resolve the issue.

Learn more: India, Pakistan to hold talks on hydropower projects under Indus Waters Treaty at World Bank headquarters on July 31

7. B. China

  •  In an experimental project in the South China Sea, China has made a historic breakthrough by successfully producing natural gas from methane hydrate, also known as “flammable ice”. 
  • Flammable ice consists of methane trapped within water crystals, and has been identified as a potential new gas source for China, with the South China Sea thought to contain some of the world’s most promising deposits.

Learn more: China produces gas from ‘flammable ice’ under South China Sea

8. A. granting the National Commission on Backward Classes (NCBC) constitutional status

  • On July 31, 2017, the Rajya Sabha passed the Constitution (123rd Amendment) Bill, 2017.
  • The bill provides for granting the National Commission on Backward Classes (NCBC) constitutional status at par with the National Commission for Scheduled Castes (NCSC) and the National Commission for Scheduled Tribes.
  • The bill was earlier introduced in Lok Sabha by the Minister of Social Justice and Empowerment, Mr. Thaawarchand Gehlot on April 5, 2017.

Learn more:

  1. The Constitution (One Hundred and Twenty-Third Amendment) Bill, 2017
  2. Constitution 123rd Amendment Bill and National Commission for Backward Classes (Repeal) Bill, 2017 passed with amendment in Rajya Sabha

9. A. Kazakhstan

  • India won the Division ‘B’ of FIBA Women’s Asia Cup 2017 by defeating Kazakhstan, 75-73, in the final played on 29 July 2017. 

Learn more: India clinch Division B crown in front of sellout home crowd

10. C. Sebastian Vettel

  • Sebastian Vettel won the 2017 Hungarian Formula 1 Grand Prix. 
  • In his 50th race for Ferrari, the four-time champion German controlled the contest from pole position in stifling heat to reel off his first win in five races since the Monaco Grand Prix.

Learn more: Sebastian Vettel wins Formula 1 Grand Prix in Budapest, Hungary

11. A. Venus

  • On August 2, 2017, Israel’s first environmental satellite ‘Venus’ was launched. 
  • Venus (Vegetation and Environment Monitoring New Micro-Satellite), designed and built by Israel Aerospace Industries (IAI) and Rafael, in collaboration with the French National Center for Space Studies (CNES), was shot into space from the launching pad in French Guiana.
  • Venus has a dual mission: one scientific and the other technological. The scientific mission will monitor Earth’s vegetation using a camera capable of recording 12 narrow spectral bands.
  • The technological mission will test the operation of an innovative electric propulsion system based on the Israeli-designed Hall Effect Thrusters.

Learn more: 

  1. Israel launches first environmental research satellite
  2. VIDEO: First Israeli Environmental Satellite Soars Into Space

12. Answer: C. Sulphur 

  • The Supreme Court on July 31, 2017, prohibited the use of five chemicals, labeled as toxic by the Central Pollution Control Board (CPCB), in the manufacture of firecrackers.
  • These harmful chemicals are antimony, lithium, mercury, arsenic, and lead.
  • The apex court further added that it is the responsibility of the Petroleum and Explosive Safety Organisation (PESO) to ensure compliance, particularly in Sivakasi.

Learn more: 5 chemicals banned in firecrackers

13. D. All of the above

  • The Border Security Force (BSF) signed a MoU with the National Skill Development Corporation (NSDC) on July 31, 2017.
  • The agreement was signed in the presence of MoS (Independent Charge) Skill Development and Entrepreneurship (MSDE), Shri Rajiv Pratap Rudy and Minister of State for Home Affairs, Shri Kiren Rijiju.
  • The MoU will enable NSDC to provide “Skill training to retired and retiring BSF personnel, as well as to the population residing in the border areas.”
  • Following are the objectives of the MoU: 
    •  To contribute to the Skill Development Agenda of the country by ensuring the successful roll out of NSQF (National Skill Qualification Framework) based skill training to the retiring or retired BSF personnel and local population at the area of deployment through NSQF compliant training programs at multi-skill development centers run by BSF. This will help in meeting the aspirations of the stakeholders for training and employment.
    • This collaboration aims to train and provide gainful employment to retired BSF personnel and their families, school students, youth, differently abled for five years starting from April 2017 to April 2022. 
    • The project will be a limited time period i.e. (5 years) and in mission mode. 
  • The program will be appropriately named keeping the objectives in view and will have BSF co-branding with Skill India and NSDC. 

Learn more: BSF and NSDC sign MoU on Skill Development 

14. C. Jharkhand 

  • State Cabinet of Jharkhand Government has approved recently the anti-conversion Bill labeled Freedom Bill 2017.
  • Provisions in the Religious Freedom Bill 2017 carry jail term of three years and/or fine of Rs 50,000 for anyone found guilty of converting people by alluring or forcing them.
  • If the person being converted is a minor girl belonging to the Scheduled Caste or Scheduled Tribe community, the punishment will go up from three years to four years, and the fine from Rs 50,000 to Rs 1 lakh (either or both).
  • The Bill is set to be brought in the Assembly in the monsoon session.
  • Among other states where such a legislation has been brought into effect are Rajasthan, Madhya Pradesh, Himachal Pradesh and Chhattisgarh.
  • The bill is a long delayed demand from Sarna followers (who follow their own traditional religion).

Learn more: Jharkhand Cabinet clears anti-conversion Bill

Current Affairs Quiz-Set 01- 40 Questions

1. On July 18, 2017, Minister of State for Planning, Programme Implementation and Statistics introduced the ‘Requisitioning and Acquisition of Immovable Property (Amendment) Bill, 2017’.

Read the statements given below and answer which one is NOT TRUE in context to this bill.

I. The bill seeks to amend the provision to allow the central government to reissue the notice of acquisition in order to ensure that the property’s owner gets an opportunity to be heard.
II. The Act seeks to amend the previous Act which came into force in March 1956.
III.  Under this Act, the owner or such other person interested in the property shall be entitled to the annual rate of interest prevalent at any relevant time on the domestic fixed deposit offered by the State Bank of India from the date of publication of the first notice, till the final payment of the compensation.

A. I  only
B. II Only
C. III Only
D. All are TRUE

Answer: B. II Only

Learn more:

http://www.prsindia.org/uploads/media/Immovable%20Property/Requisitioning%20of%20Immovable%20Property%20Bill,%202017.pdf

2. On July 2018, the central government tabled “Indian Institute of Petroleum and Energy Bill 2017” in Lok Sabha. The bill seeks to establish the Indian Institute of Petroleum and Energy in which one of the following city?

A. New Delhi
B. Mumbai
C. Chennai
D. Visakhapatnam

Answer: D. Visakhapatnam

Learn more: Bill introduced in LS for setting up petroleum institute in Andhra Pradesh

3. Recently, the ministry of science and technology launched a low-cost indigenous screening device to detect the congenital hearing loss in newborns. The technology is developed by which of the following company?

A. Sohum Innovation Labs
B. TCS Innovation Labs
C. Dr. Reddy’s Laboratories
D. Quadio India

Answer: A. Sohum Innovation Labs

Reading for this question: Govt launches low-cost screening device to detect congenital hearing loss in newborns

4.  At which of the following lake, a weekly cultural program, ‘Culture on cruise’, was launched, recently?
A. Wular Lake
B. Dal Lake
C. Pichola Lake
D. Bhimtal Lake

Answer: B. Dal Lake

Reading for this question: ‘Culture on Cruise’ launched on the Dal Lake

5. Which state will have a first of its kind eco-friendly bridges over a canal cutting across the tiger corridor shared with the adjoining state?
A. West Bengal
B. Karnataka
C. Rajasthan
D. Telangana

Answer: D. Telangana

Learn more: Eco-bridges for the movement of tigers

6. On July 19, 2017, Reserve Bank of India (RBI) announced that it will shortly issue bank notes of denomination Rs ____ in Mahatma Gandhi series 2005.
A. Rs. 5
B. Rs. 10
C. Rs. 20
D. Re 1

Answer: C. Rs. 20

Learn more: RBI to issue Rs 20 note in Mahatma Gandhi 2005 series soon; here is every detail

7. On July 18, 2017, the Telangana School Education Department issued strict guidelines to reduce the weight of school bags for children in the State. As per the guidelines, the weight of school bags has been capped between:
A.1 kg and 3 kg
B.1 kg and 4 kg
C.1.5 kg and 5 kg
D.1.5 kg and 5.5 kg

Answer: C.1.5 kg and 5 kg

Learn more: Telangana puts cap on school bag weight

8. A bill to grant statutory status to the Indian Institutes of Information Technology (IIITs) in Public Private Partnership (PPP) mode was passed through a voice vote in Lok Sabha on July 19, 2017. Currently, how many such IIITs are operational across India?
A. 15
B. 19
C. 12
D. 20

Answer: A. 15

Learn more: Lok Sabha clears IIIT Public Private Partnership Bill 2017, can now give degrees

9. The Union Finance Minister, Shri Arun Jaitley recently released the NTFAP which aims to align border procedures with international best practices and improve Ease of Doing Business. NTFAP stands for:
A. National Trade Facilitation and Authorisation Point
B. National Transaction Facilitation Action Plan
C. National Trade Facilitation Action Plan
D. National Transaction Facilitation Automation Plan

Answer: C. National Trade Facilitation Action Plan

Learn more: PIB News

10. Finance Minister Arun Jaitley on July 21, 2017, launched a senior citizens’ pension scheme called the Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana (PMVVY), which promises assured the annual return of 8 per cent for 10 years. The scheme will be sold by
A. Indian Post Office
B. Life Insurance Corporation
C. All Public Sector Banks
D. All of the above

Answer: B. Life Insurance Corporation

Learn more: Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana: Senior citizens assured 8% return over 10-year period

11.  Which country recently banned the hardline organization “Hizbut Tahrir”?
A. Myanmar
B. Afghanistan
C. Bangladesh
D. Indonesia

Answer: D. Indonesia

Learn more: Indonesia disbands Hizbut Tahrir amid crackdown on hard-line Islamist Groups

12. The Kalesar National Park (KNP) is located in which state?
A. Haryana
B. Assam
C. Uttar Pradesh
D. Karnataka

Answer: A. Haryana 

Learn more: Kalesar National Park

13. Who has won the first-ever National Masters snooker tournament-2017?
A. Alok Kumar
B. Manudev
C. Rafath Habib
D. Naveen Kapoor

Answer: B. Manudev 

Learn more: Manudev wins National Masters snooker title

14. Who has won the 2017 Victorian Open Squash tournament?
A. Saurav Ghosal
B. Nitesh Poonia
C. Rex Hedrick
D. Harinder Pal Sandhu

Answer: D. Harinder Pal Sandhu

Learn more: India’s Harinder Pal Sandhu wins Victorian Open squash crown by defeating top-seed Rex Hedrick

15. Damneet Singh, who has won silver at the 2017 IAFF World U-18 Athletics Championship, is associated with which sports?
A. Javelin throw
B. Hammer throw
C. Shot put
D. Sprint

Answer: B. Hammer throw

Learn more: Damneet Singh bags silver, 1st Indian to win medal in IAAF U-18 World Championship

16. The Dachigam National Park (DNP) is located in which state?
A. Himachal Pradesh
B. Jammu and Kashmir (J&K)
C. Sikkim
D. Arunachal Pradesh

Answer: B. Jammu and Kashmir (J&K)

Learn more: Dachigam National Park

17. Thangjam Tababi Devi has won gold at the 2017 Asian Cadet Judo Championship (ACJC). She hails from which Indian state?

A. Mizoram
B. Arunachal Pradesh
C. Tripura
D. Manipur

Answer: D. Manipur

Learn more: Indian judokas bag 3 medals in Asian Cadet Championships

18. The 2017 Nelson Mandela International Day (NMID) is observed on which day?

A. July 19
B. July 18
C. July 20
D. July 17

Answer: B. July 18

Learn more: 2017 Nelson Mandela International Day (NMID)

19. Which railway station has become India’s first station to run by all women staff?

A. Matunga railway station
B. Hazrat Nizamuddin railway station
C. Chhatrapati Shivaji Terminus railway station
D. Kolkata railway station

Answer: A. Matunga railway station

Learn more: Mumbai’s Matunga railway station becomes ‘ladies special’, to get all-women staff next week

20.  The 2017 World Day for International Justice (WDIJ) is observed on which day?

A. July 18
B. July 16
C. July 15
D. July 17

Answer: D. July 17

Learn more: 17 July 2017 – Day of International Criminal Justice

21. Who has won the 2017 under-15 girls Dutch Open Junior Squash Championship?

A. Yoshna Singh
B. Aishwarya Khubchandani
C. Ananya Dabke
D. Neha Chaudhary

Answer: C. Ananya Dabke

Learn more: City’s junior squash players shine abroad

22. Markets regulator Securities and Exchange Board of India (SEBI) has recently entered into an agreement with the ESMA. What is the full form of ESMA?

A. European Securities and Markets Association
B. European Securities and Monetary Authority
C. European Securities and Monetary Association
D. European Securities and Markets Authority

Answer: D. European Securities and Markets Authority

Learn more: SEBI gets nod for MoU with Iran, EU counterparts

23. The Securities and Exchange Board of India (SEBI) is the regulator for the securities market in India. Which one of the following is a counterpart of SEBI in Iran?

A. Securities and Exchange Organisation (SEO)
B. Securities and Exchange of Iran  (SEI)
C. Securities and Exchange Board of Iran (SEBI)
D. Securities and Markets of Iran (SMI)

Answer: A. Securities and Exchange Organisation (SEO)

Learn more: SEBI gets nod for MoU with Iran, EU counterparts

24. The Nameri National Park (NNP) is located in which state?

A. Himachal Pradesh
B. Arunachal Pradesh
C. Assam
D. Sikkim

Answer: C. Assam

Learn more: Nameri National Park Assam

25.  Which state will be the focus state at the 2017 World Food India (WFI)?

A. Kerala
B. Assam
C. Mizoram
D. West Bengal

Answer: D. West Bengal

Learn more: West Bengal to take part World Food India (WFI) 2017 as ‘focus State’

26. Odisha’s longest road bridge “Netaji Subhas Chandra Bose Setu” has built over which tributary of the Mahanadi River?

A. Manas river
B. Subansiri river
C. Kathajodi river
D. Kameng river

Answer: C. Kathajodi river

Learn more: Odisha CM Naveen dedicates new bridge connecting Bhubaneswar and Cuttack

27. The Union Government has approved climate change projects for  Rajasthan, Gujarat and Sikkim under NAFCC. What does NAFCC stand for?

A. National Association For Climate Change
B. National Adaptation Fund for Climate Change
C. National Associative Fund on Climate Change
D. National Adaptive Formula for Climate Change

Answer: B. National Adaptation Fund for Climate Change

Learn more: Climate projects of three States get Centre’s nod

28. Which state government has launched “Janahitha” to receive complaints from the public?

A. Andhra Pradesh
B. Madhya Pradesh
C. Telangana
D. Karnataka

Answer: C. Telangana 

Learn more: Janahitha launched to address people’s issues at Suryapet

29. The Union Cabinet has given ex-post facto approval to IRDAI – IAIS pact for information exchange. What does “IAIS” stand for?

A. International Association of Insurance Supervisors
B. International Authority of Insurance Supervisors
C. International Associate of Insurance Supervisors
D. International Accounting of Insurance Supervisors

Answer: A. International Association of Insurance Supervisors

Learn more: Cabinet clears IRDAI signing pact for information exchange

30. Who has been conferred with the 2017 Best astrologer of the world award?

A. P K L Sarnath
B. Ganesha Bejan Daruwalla
C. TS Vineeth Bhatt
D. Viktor Kondrashin

Answer: C. TS Vineeth Bhatt

Learn more: Hyderabad-based man awarded ‘best astrologer of world’

31.  Minaketan Das, the noted film actor has passed away. He was associated with which film industry?

A. Odia
B. Tamil
C. Telugu
D. Bengali

Answer: A. Odia

Learn more: Noted Odia Actor Minaketan Das Passes Away at 56

32. Who has been appointed as the new Economic Relations Secretary in the Ministry of External Affairs (MEA)?

A. Vinesh Rathore
B. Madhu Tamble
C. Kirti Singh
D. Vijay Gokhale

Answer: D. Vijay Gokhale

Learn more: Vijay Keshav Gokhale appointed economic relations secy in MEA

33. Who has been appointed as the new Attorney General of India?

A. P J Thomas
B. M N Krishnamani
C. K K Venugopal
D. Rohington Nariman

Answer: C. K K Venugopal

Learn more: K K Venugopal to be new Attorney General

34. The 2017 World Elder Abuse Awareness Day (WEAAD) is observed on which day?

A. July 14
B. April 16
C. June 15
D. July 17

Answer: C. June 15

Learn more: World Elder Abuse Awareness Day, 15 June 2017

35. Who is the current Indian Ambassador to European Union (EU)?

A. Reenat Sandhu
B. Gaitri Issar Kumar
C. Ajit Vinayak Gupte
D. Rajeev Shahare

Answer: B. Gaitri Issar Kumar

Learn more: Govt announces Indian envoys to European Union, Italy, Denmark

36.  P N Bhagwati, who passed away recently, was associated with which field?

A. Law
B. Politics
C. Journalism
D. Film Industry

Answer: A. Law

Learn more: Justice PN Bhagwati, former chief justice of India, dies at 95

37. Where is the headquarters of the United Nations Economic and Social Council (ECOSOC)?

A. Paris
B. Geneva
C. Berlin
D. New York

Answer: D. New York

Learn more: United Nations Economic and Social Council From Wikipedia, the free encyclopedia

38. The 2017 Wimbledon Championships was a Grand Slam tennis tournament that took place at the All England Lawn Tennis and Croquet Club in Wimbledon, London, the United Kingdom between 3 July 2017 to 16 July 2017. This was the ____________ edition of the championships.

A. 121st edition
B. 126th edition
C. 131st edition
D. 136th edition

Answer: C. 131st edition

Learn more: 2017 Wimbledon Championships From Wikipedia, the free encyclopedia

39. Reserve Bank of India is considering setting up a public credit registry in India to address the twin balance sheet problem of the banking sector and the corporate sector.

Within this news context which of the following statement is correct.

A. Public Credit Registry will cover the current information on repayment history, unpaid debts, or credit outstanding of individuals and firms
B. Public Credit Registry will replace the existing Credit Information Bureau
C. Public credit registry will be used by the policy makers as well commercial lenders to verify the authenticity of loan applicant
D. All are correct

Answer: A. Public Credit Registry will cover the current information on repayment history, unpaid debts, or credit outstanding of individuals and firms

Learn more: RBI for setting up public credit registry

40. India and Bangladesh have decided to construct a bridge over Khawthlangtuipui river (also known as Karnaphuli river) to facilitate trade and improve communication between the two countries. Khawthlangtuipui river is in which state?

A. Mizoram
B. Assam
C. Meghalaya
D. Tripura

Answer: A. Mizoram

Learn more: India,Bangladesh to construct bridge along Mizoram border

 

Download this as PDF for offline reading

Banking Awareness – Set-01

There are 15 questions in this practice set. With each question, there are 4 options. You have to choose which one of them is correct.

The answer is given with each question. You will find external links with each answer. You can learn further about the topic by visiting those links.

Questions in this set were asked on our Facebook Page. If you’ve come here from our page, in this post you will find the answer to the questions I asked.

If you have any query or feedback, please write it below in the comment box.


1.  What is NOSTRO account?

A. an account which is generally held with a domestic bank on behalf of a foreign bank
B. an account which is generally held by a bank on behalf of a 3rd party bank
C. an account which is generally held with a foreign bank on behalf of a domestic bank
D. None of the above

Answer: C. accounts which are generally held with a foreign bank on behalf of a domestic bank

 

Learn more

 

2. Which of the following bank has signed up as a national supporter for the under 17 FIFA world cup, scheduled to kick start on October 2017?

A. State Bank of India
B. Bank of Baroda
C. Punjab National Bank
D. ICICI Bank

Answer: B. Bank of Baroda

Learn more

3. The alphabet ‘B’ in  the acronym CBLO stands for:

A. Banking
B. Borrowing
C. Business
D. Base

Answer: B. Borrowing

 

Learn more

 

4. ___________ is a satellite-based wide area network using VSAT (Very Small Aperture Terminal) technology set up by the RBI in June 1999.

A. RBINET
B. BANKINNET
C. INFINET
D.INDINET

Answer: C. INFINET

Learn more

5. What does ‘F’ in the FIMMDA stand for?

A. Financial
B. Future
C. Fixed
D. Federal

Answer: C. Fixed

Learn more

6. Which of the following statement is TRUE for the Fixed Income Securities

A. Holders of fixed-income securities are not owners, but the creditors
B. Fixed Income Securities are similar to equity
C. Commercial paper is not an example of Fixed Income Securities
D. None of the above

Answer: A. Holders of fixed-income securities are not owners, but the creditors

Learn more

7. Basel III introduced two required liquidity ratios. Choose from the options given below:
I. Liquidity Coverage Ratio
II. Capital Adequacy Ratio
III. Net Stable Funding Ratio
IV. McDonough Ratio

A. I and II
B. II and III
C. I and III
D. II and IV

Answer: C. I and III

Learn more

8. What is/are the RBI Guideline(s) for the development of Internet Rate Swaps?

A. Banks can use IRS for hedging and trading both
B.  MIFOR is a benchmark for IRS
C. Under ISDA agreement Banks can opt for dual Jurisdiction i.e., Indian as well as common law
D.  All of the above

Answer: D.  All of the above

Learn more

9. Which of the following agencies is associated with the business of mutual fund sector as a regulator?

A. PFRDA
B. FMC
C. SEBI
D. AMFI

Answer: C. SEBI

Learn more

10. The first and the foremost mutual fund of India, UTI, was established in:

A. 1960
B. 1963
C. 1966
D. 1969

Answer: B. 1963

Learn more

11. Which of the following terms is not used in banking and Finance?

A. Capital gain
B. Blue Chip
C. Market risk
D. Stare decisis

Answer: D. Stare decisis

Learn more

12. ECML technology is used in which of the following banking products/services?

A. Home Loans
B. Foreign Exchange Services
C. Digital Wallet
D. Internet Banking

Answer: C. Digital Wallet

Learn more

13.Which of the following terms is not used in Economics?

A. Exogenous                          
B. Depreciation
C. Deep Market                    
D. All are Economics term

Answer: D. All are Economics term

Learn more

14. Which of the following statements is true?

A. Banks cannot accept demand and time deposits from public
B. Banks can accept only demand deposits from public
C. Banks can accept demand and time deposits only from government
D. Banks can accept both demand and time deposits from public

Answer: D. Banks can accept both demand and time deposits from public

Learn more

15. Which of the following bank had the key role in concluding the biggest asset resolution in India with the consummation of the Rs. 16,189 crore takeover of Jaypee Cements by Ultratech?

A. State Bank of India
B. ICICI Bank
C. Axis Bank
D. Punjab National Bank

Answer: B. ICICI Bank

Learn more

 


If you like our work please share our Facebook page with your classmates. You can also subscribe to get the new practice questions in your email.

Current Affairs and GK – Set-07

 

There are 20 questions in this practice set. With each question, there are 4 options. You have to choose which one of them is correct.

The answer is given with each question. You will find external links with each answer. You can learn further about the topic by visiting those links.

Questions in this set were asked on our Facebook Page. If you’ve come here from our page, in this post you will find the answer to the questions I asked.

If you have any query of feedback, please write it below in the comment box.


1.  The World Heritage Committee (WHC) of UNESCO recently announced Ahmedabad India’s first World Heritage City. Ahmedabad was founded by:

A. Ahmad Shah I
B. Ahmad Shah II
C. Ahmad Shah Abdali
D. Shaikh Ahmad Khattu

Answer: A. Ahmad Shah I

Ahmad Shah I founded Ahmedabad on 26 February 1411.

Ahmad Shah I named it in honour of four Ahmads, himself, his religious teacher Shaikh Ahmad Khattu, and two others, Kazi Ahmad and Malik Ahmad.

Learn more:

  1. History of Ahmedabad 
  2. Ahmedabad declared India’s first heritage city by UNESCO

2. Where is the capital of Syria?
A. Latakia
B. Damascus
C. Aleppo
D. Al Raqqah

Answer: B. 8

Section 16 of the Right of Children to Free and Compulsory Education (RTE) Act, 2009 stipulates that ‘No child admitted in a school shall be held back in any class or expelled from school till the completion of elementary education’. Thus, the policy covers elementary stage of schooling covering classes 1 to 8.

Learn more: Damascus, capital city of Syria

3. Name the foreign ambassador who came in the court of Mauryan emperor Bindusara?
A. Deimachus
B. Megasthenes
C. Onesicritus
D. Eratosthenes

Answer: A. Deimachus

Deimachus was the ambassador of Seleucid emperor Antiochus I at Bindusara’s court. He was the successor to the famous ambassador and historian Megasthenes who came to Patliputra during Chandragupta Maurya. 

Learn more: 

  1. Deimachus From Wikipedia, the free encyclopedia
  2. Ancient Indian History and Civilization By Sailendra Nath Sen

4.Non-violence non-cooperation movement was undertaken to-
I. restore the status of the ruler of Turkey
II. to avenge the Jallianwala Bagh Massacre
III. to secure Swaraj (independence) for India

A. Only I and II
B. Only II and III
C. Only I and III
D. All are the valid reasons 

Answer: D. All are the valid reasons 

The Non-violence non-cooperation movement was undertaken to
A. restore the status of the ruler of Turkey after World War I, who was regarded as Indian Muslim’s spiritual head;

(b) to avenge the Jallianwala Bagh Massacre and other violence in Punjab; and

(c) to secure Swaraj (independence) for India.

Gandhi promised Swaraj in one year if his Non-cooperation programme was fully implemented.

The other reason to start the non-cooperation movement was that Gandhi lost faith in constitutional methods and turned from cooperator of British rule to non-cooperator.

Learn more: 

  1. The Non-Cooperation Movement — 1920-22
  2. Non-cooperation movement From Wikipedia, the free encyclopedia

5. In which session, Congress resolution on non-cooperation movement was passed?
A. Ahmedabad
B. Nagpur
C. Bombay
D. Lahore

Answer: B. Nagpur

In December 1920, in Nagpur session, Congress passed a resolution to support non-cooperation movement led by Mahatma Gandhi.

Learn more: 

  1. The Non-Cooperation Movement — 1920-22
  2. Non-cooperation movement From Wikipedia, the free encyclopedia

6. Which of the following leader was associated with Indian Home-Rule movement?
A. Annie Besant
B. Surendranath Banerjee
C. A. O. Hume
D. Gopal Krishna Gokhale

Answer: A. Annie Besant

Between 1916 and 1918, when the World War I was beginning, prominent Indians like Joseph Baptista, Muhammad Ali Jinnah, Bal Gangadhar Tilak, G. S. Khaparde, Sir S. Subramania Iyer and the leader of the Theosophical Society, Annie Besant, decided to organise a national alliance of leagues across India, specifically to demand Home Rule, or self-government within the British Empire for all of India.

Tilak founded the first home rule league at the Bombay provincial congress at Belgaum in April,1916.

Then after this Annie Besant founded second league at Adyar Madras in September 1916.

While Tilak’s league worked in areas like Maharashtra (excluding Bombay city), Karnataka, Central provinces and Berar, Annie Besant’s league worked in the rest of India.

Learn more:

  1. Home Rule League
  2. Indian Home Rule movement From Wikipedia, the free encyclopedia

7. Prarthana Samaj, or “Prayer Society”  was founded by:

A. Atmaram Pandurang
B. Sir Pherozeshah Mehta
C. Mahatma Gandhi
D. Swami Vivekanand

Answer: A. Atmaram Pandurang

Prarthana Samaj, or “Prayer Society” was founded by  Atmaram Pandurang with the help of Keshav Chandra Sen, Bal Mangesh Wagle and Vaman Abaji Modak in 1867. Later, Justice Mahadev Govind Ranade joined it and made it popular. \

The “Prarthana Samaj” was a movement for religious and social reform in Bombay based on earlier reform movements. Prarthana Samaj was founded  with an aim to make people believe in one God and worship only one God. It was based on “Brahmo Samaj”.

Learn more: 

  1. Prarthana Samaj From Wikipedia, the free encyclopedia
  2. THE MODERATES AND EXTREMISTS

8. Kuka movement of Punjab which was led Baba Ram Singh in 1870s was a:
A. religious movement
B. political movement
C. religio-political movement
D. social movement

Answer: C. religio-political movement

Learn more:

  1. [History] Kuka Movement stamp, Thatheras Metalcraft in UNESCO, Namdhari-Nirankari & ofcourse Ghadar
  2. Stamp on “Kuka Movement” Released

9. The methods of non-violent campaigns of civil disobedience (Satyagraha) of Mahatma Gandhi whose were to a large extent inspired by the philosophy and methods of:
A. Gopal Krishna Gokhale
B. Swami Vivekanand
C. Ravindra Nath Tagore
D. Baba Ram Singh

Answer: D. Baba Ram Singh

The methods of non-violent campaigns of civil disobedience (Satyagraha) of Mahatma Gandhi were to a large extent inspired by the philosophy and methods of Baba Ram Singh, a Sikh who led the Kuka Movement in the Punjab in the 1870s.

Learn more: Indian civilization By deepak s

10.  In which year, world’s first man-made satellite Sputnik-I was launched?
A. 1955
B.1957
C. 1959
D. 1961

Answer: B.1957

Sputnik-I was launched on October 4, 1957 by USSR.

Learn more:

  1. Sputnik and The Dawn of the Space Age

11. Any substance which when added to a reaction, alters the rate of the reaction but remains chemically unchanged at the end of the process is called?
A. reagent
B. radicals
C. catalyst 
D. None of the above

Answer: C. catalyst

Catalyst is the substance which when added to a reaction, alters the rate of the reaction but remains chemically unchanged at the end of the process. 

A catalyst is not destroyed or changed during a reaction, hence it can be used again.

Learn more: Chemical reaction

12. The study of the inter-relations of animals and plants with their environment is called?
A. Ontology
B. Ethology
C. Ecology
D. Anthropology

Answer: C. Ecology

Ecology (from Greek: οἶκος, “house” or “living relations”; -λογία, “study of”) is the scientific study of the distributions, abundance and relations of organisms and their interactions with the environment.

In another word, ecology is the inter-relations of animals and plants with their environment.

Learn more: What is Ecology

13. Which of the following is not correct? 
A. Doldrums—Equatorial low-pressure zone
B. Hurricane—A wind having a mean velocity of less than 100 km per hour
C. New Moore Island—India
D. Alluvium—Rann of Kutch

Answer: B. Hurricane—A wind having a mean velocity of less than 100 km per hour

Follows are the definition of each option:
A. Doldrums:- The doldrums is a colloquial expression derived from historical maritime usage, which refers to those parts of the Atlantic Ocean and the Pacific Ocean affected by the Intertropical Convergence Zone, a low-pressure area around the Equator where the prevailing winds are calm.

B. Hurricane – Hurricanes are large storms with rotating winds. They form over the warm waters of the ocean when there are large pressure and temperature differences between the warm water and the clouds. The clouds pull the moisture and the air near the surface of the water up, toward the clouds, which creates a column of fast-moving air. To consider a wind as hurricance, its wind speed should reach 74 miles (119 kilometer) per hour or greater.

C. New Moore Island – It was a small uninhabited offshore sandbar island in the Bay of Bengal, off the coast of the Ganges-Brahmaputra delta region. It emerged in the Bay of Bengal in the aftermath of the Bhola cyclone in 1970, and disappeared at some later point in 2010. India and Bangladesh both claimed the empty New Moore Island, which is about 3.5 kilometers (2 miles) long and 3 kilometers (1.5 miles) wide. Bangladesh referred to the island as South Talpatti.

D. Alluvium (from the Latin alluvius, from alluere, “to wash against”) is loose, unconsolidated (not cemented together into a solid rock) soil or sediments, which has been eroded, reshaped by water in some form, and redeposited in a non-marine setting. 

The coastal areas of Rann of Kutch have thick alluvial and marine sediments of recent origin. 

 

Learn more: 

  1. Doldrums From Wikipedia, the free encyclopedia
  2. Hurricane Facts
  3. ‘Disputed isle in Bay of Bengal disappears’
  4. India’s Lost ISLAND.(New Moore) – YouTube
  5. GEOGRAPHY, GEOMORPHOLOGY AND GEOLOGY OF THE KATCHH REGION

14. Which of the following rivers flows westward? 
A. Krishna
B. Cauvery
C. Mahanadi
D. Narmada

Answer: D. Narmada

Among the given options, only Narmada flows westward.

The river Narmada originates in Amarkantak, the highest peak of the Vindhya Range. As it flows down the hill, it is trapped in a rift valley between the Vindhya and the Satpura muntain ranges which leads it to the west towards Gujarat, where it finally ends its journey in the Gulf of Khambat of Arabian sea.

Other important rivers of India which flow westward are Tapti (or Tapi), Sabarmati and Mahi.

Learn more: Why do the Narmada and Tapti rivers in India flow towards the West, while others flow towards the East?

15. Helium is used for respiration in deep water instead of nitrogen because:
A. It is heavier than nitrogen
B. It is lighter than nitrogen
C. It mixes less In blood than nitrogen
D. It helps oxygen burn more quickly

Answer: C. It mixes less In blood than nitrogen

In air tanks which divers uses, has a mixture of oxygen and other inert gases, usually 20% oxygen and 80% nitrogen or helium.

One reason for divers to prefer Helium over Nitrogen is, at high pressure (like in the deep water) nitrogen tend to mixes with blood. It causes a condition called Nitrogen narcosis. The divers feel like they are drunk. This condition could be life threateneing for them if they are not careful.

Helium on the other hand does not dissolve in the blood as nitrogen does due to its low molecular weight. They also don’t cause narcosis effect.

Learn more: 

  1. Helium and Scuba Diving -Trimix and other diving gases.
  2. Trimix (breathing gas) From Wikipedia, the free encyclopedia

16. Gerontology is the study of:
A. aging process and older adults
B. growth of cells
C. genetics
D. care and treatment of older persons

Answer: A. aging process and older adults

Gerontology is the study of aging process and older adults.

It is distinguished from geriatrics, which is the branch of medicine that specializes in the treatment of existing disease in older adults. Gerontologists include researchers and practitioners in the fields of biology, nursing, medicine, criminology, dentistry, social work, physical and occupational therapy, psychology, psychiatry, sociology, economics, political science, architecture, geography, pharmacy, public health, housing, and anthropology.

The term was coined by Ilya Ilyich Mechnikov in 1903.

Learn more: Gerontology From Wikipedia, the free encyclopedia

17. The purest form of water is obtained from:
A. a deep tube well
B. a running stream
C. hot water spring
D. heavy rains

Answer: D. heavy rains

Rain water is the purest form of naturally occurring water. It evaporates
from sea as a result of extensive heat. Since rain water is produced by a process
of distillation, it is considered to be the purest form of water. The rain water,
however, is associated with dissolved gases such as CO2, SO2, and NH3 etc.
from the atmosphere.

Learn more: Introduction to Water

18. On average, how much salts (in grams) can be found in 1 liter (1000 mL) of seawater?
A. 45 grams
B. 80 grams
C. 35 grams
D. 200 grams

Answer: C. 35 grams

On average, sea water contains about 3.5% of dissolved salts (salinity) out of which about 2.6% is sodium chloride (NaCl). Other salts present are sulphates, chlorides, bicarbonates, carbonates of calcium, magnesium and number of other compounds. . Therefore, for every 1 litre (1000 mL) of seawater there are 35 grams of salts dissolved in it.

 

Learn more: 

  1. Seawater From Wikipedia, the free encyclopedia
  2. Introduction to Water

19. The easiest way of finding out the nutritional status for a large number of children in a short time is by:
A. studying their hair, face and eyes 
B. measuring their height and weight
C. studying their behavior
D. All of the above

Answer: B. measuring their height and weight

Among the given options we need indicators which we can quantify and can calculate so that we can compare it to some predefined standards (nutritional status). By measuring height and weight of children we can get the BMI and ascertain the nutritional status of them.

Learn more: CHAPTER ONE Introduction, Nutrition indicators for development, B. MAIRE and F. DELPEUCH

20. Arrange the following dynasty as they were founded in the ascending order.
I. Guptas
II. Mauryas
III. Pallavas
IV. Nanda

A. I-II-III-IV
B. II-IV-III-I
C. III-IV-II-I
D. IV-II-III-I

Answer: D. IV-II-III-I

The founding year of the given dynasties and when they lasted are given below:
I. Guptas (320 CE and 550 CE)
II. Mauryas (322 BCE – 185 BCE)
III. Pallavas (275 CE to 897 CE)
IV. Nanda (345BCE–321 BCE)

Learn more:

  1. Nanda Empire From Wikipedia, the free encyclopedia
  2. Maurya Empire From Wikipedia, the free encyclopedia
  3. Pallava dynasty From Wikipedia, the free encyclopedia
  4. Gupta Empire From Wikipedia, the free encyclopedia

Do you want to to get this post in your inbox, if so please provide your details below (it’s free and don’t worry we don’t spam):