Current Affairs Quiz-29 January 2018

Q1. What is the rank of India among emerging economies on an Inclusive Development Index 2018 released by World Economic Forum (WEF)?

A. 59th

B. 62nd

C. 47th

D. 52nd

Answer: B. 62nd

Learn more: http://www.thehindu.com/business/Economy/wef-ranks-india-at-62nd-place-on-inclusive-development-index/article22491289.ece

Q2. Recently, the Supreme Court decided to set up its own three-member special investigation team (SIT) to probe 186 anti-Sikh riots cases. The SIT is headed by:

A. Justice J M Panchal

B. Justice AM Khanwilkar

C. Justice KSP Radhakrishnan

D. Justice SN Dhingra

Answer: D. Justice SN Dhingra

Learn more: https://m.hindustantimes.com/india-news/anti-sikh-riots-3-member-sit-formed-to-supervise-probe-into-186-cases/story-MUbKNsJGQSDPvUr6gIgy5I.html

Q3. Which company is going setup India’s first plant to convert coal to synthetic gas in Odisha?

A. ONGC

B. GAIL

C. Reliance Industries

D. HPCL

Answer: B. GAIL

Learn more: https://energy.economictimes.indiatimes.com/news/oil-and-gas/gail-to-set-up-indias-1st-coal-to-gas-conversion-plant/62457867

Q4. Recently Union Cabinet approved a decision to shut iconic company Tungabhadra Steel Products Ltd (TSPL) weighed down by huge losses. TSPL is located in which of the following states?

A. Karnataka

B. Odisha

C. West Bengal

D. Chhattisgarh

Answer: A. Karnataka

Learn more: http://www.thehindubusinessline.com/companies/its-curtains-for-tungabhadra-steel-an-early-example-of-make-in-india/article10024716.ece

Q5. Recently the the Government of India released the Economic Survey 2018. The survey estimated the growth of India’s economy for FY 2018-19 at-

A. 6-6.5 per cent

B. 6.75-7 per cent

C. 7-7.5 per cent

D. 6.5-7.5 per cent

Answer: C. 7-7.5 per cent

Learn more: http://www.thehindu.com/business/budget/economic-survey-predicts-7-75-growth-in-2018-19/article22549596.ece

Q6. Himachal Pradesh government recently launched an app for women’s safety. The app is named:

A. ‘Shakti’

B. ‘Guddia’

C. ‘Naari’

D. ‘Hosiyar Singh’

Answer: A. ‘Shakti’

Learn more: http://www.newindianexpress.com/nation/2018/jan/26/himachal-pradesh-cm-jai-ram-thakur-launches-shakti-app-for-womens-safety-1763883.html

Q7. Recently, Roger Federer beat Marin Cilic to win his sixth Australian Open title. How many grand slam titles has he won including the recent win in his career?

A. 19

B. 20

C. 21

D. 22

Answer: B. 20

Learn more: http://www.theweek.co.uk/tennis/91262/roger-federer-20th-grand-slam-for-the-greatest-ever-sportsperson

Q8. Who has been appointed the new foreign secretary for a two-year term replacing foreign secretary S Jaishankar?

A. Mr. Gautam Bambawale

B. Mr. Jaideep Sarkar

C. Mr. Vijay Keshav Gokhale

D. Mr. Jaideep Mazumdar

Answer: C. Mr. Vijay Keshav Gokhale

Learn more: http://indianexpress.com/article/india/vijay-keshav-gokhale-takes-charge-as-foreign-secretary-all-you-need-to-know-about-him-5043393/

Q9. Which word of Hindi was chosen by Oxford Dictionaries as its first ever Hindi Word of 2017?

A. Mitron

B. Notebandi

C. Aadhaar

D. Vikas

Answer: C. Aadhaar

Learn more: http://indianexpress.com/article/trending/trending-in-india/aadhaar-named-oxford-dictionarys-hindi-word-of-2017-and-everyone-is-cracking-the-same-joke-on-twitter-5042175/

Q10. National Capital Delhi’s iconic Teen Murti Chowk has been renamed after which of the Israeli Cities?

A. Jaffa

B. Haifa

C. Safed

D. Hadera

Answer: B. Haifa

Learn more: http://indianexpress.com/article/india/teen-murti-chowk-renamed-after-israeli-city-haifa-5024131/

Q11. ‘Vajra Prahar’ is a Indo-US Special Forces joint training exercise conducted alternately in India and the US. This year the exercise is being held at:

A. Jodhpur

B. Seattle

C. Belagavi

D. Washington

Answer: B. Seattle

Learn more: http://indianexpress.com/article/india/indo-us-joint-military-exercise-vajra-prahar-to-be-held-in-seattle-5026208/

Q12. Who has been appointed as the next Ambassador of India to Turkmenistan recently (December 2017)?

A. Navedeep Suri

B. Pawan Kapoor

C. Ranjit Gupta

D. Azar A.H.Khan

Answer: D. Azar A.H.Khan

Learn more: http://www.mea.gov.in/press-releases.htm?dtl/29150/Azar+AHKhan+appointed+as+the+next+Ambassador+of+India+to+Turkmenistan

Q13. Which prominent Indian businessman was named as “international ambassador” by the Mayor of London, Sadiq Khan in December 2017?

A. Ratan Tata

B. Sunil Mittal

C. Deepak Parekh

D. Anil Ambani

Answer: C. Deepak Parekh

Learn more: https://www.london.gov.uk/press-releases/mayoral/sadiq-names-first-international-ambassador

Q14. Which Indian sports person became the first Indian to win the gold medal in the World Para Swimming Championship which was held in Mexico in December 2017?

A. Sharad Kumar

B. Sundar Singh Gurjar

C. Kanchanmala Pande

D. Karamjyoti Dalal

Answer: C. Kanchanmala Pande

Learn more: https://timesofindia.indiatimes.com/sports/more-sports/others/nagpurs-kanchanmala-becomes-first-indian-to-win-gold-at-world-para-swimming-championship/articleshow/61969957.cms

Q15. Who was the first health minister of Independent India?

A. Sushila Nayar

B. Rajkumari Amrit Kaur

C. Uma Shankar Dikshit

D. Kodardas Kalidas Shah

Answer: B. Rajkumari Amrit Kaur

Learn more:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s