Current Affairs

Q1. In which of the following city, Prime Minister Narendra Modi recently addressed the inaugural session of PIO-Parliamentarian Conference?

A. Pune
B. New Delhi
C. Kolkata
D. Lucknow

Answer: B. New Delhi

The Prime Minister, Shri Narendra Modi, on 09 January 2018, addressed the inaugural (1st) session of the People of Indian Origin(PIO)-Parliamentarian Conference in New Delhi.

 

Learn more: http://www.pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=1516000#.WlW4-P0Mq6g

Q2. ‘MADAD’ portal is related to which of the following services of Government of India?

A. Online Portal for Universal Social Security System
B. Online Consular Grievances Management System
C. Online Application Portal for Passport at Indian Missions or Posts for NRIs 
D. Online Portal for EPFO (Employees Provident Fund Organization)

Answer: B. Online Consular Grievances Management System

In pursuance of  “Good Governance” initiatives, Ministry of External Affairs launched an online Consular Grievances Management System named MADAD on 21 February 2015 to extend a helping hand to Indians abroad requiring consular assistance.

All Indian Missions and Posts abroad and the MEA’s Branch Secretariats in Chennai, Guwahati, Hyderabad and Kolkata, are associated with this portal for consular grievance tracking and follow-up.

The MADAD portal represents a qualitative improvement over existing procedures for the handling of consular grievances, through online forwarding, tracking and escalation until their eventual resolution. It allows direct registration of the grievances by the members of the public and effective tracking of the entire grievance handling process thereafter.

MADAD incorporates several innovative features such as a flexible architecture to handle a variety of grievances, online filing and linking of similar grievances for easier retrieval and reference, automatic escalation and enhancement of priority, colour-coded dashboards for easy assessment and monitoring and has an associated call center to help illiterate grievants.

A mobile App for MADAD has also been launched.

Grievances/queries related to Visa and Passport, Emergency Travel Documents, and Attestation of Documents are not entertained through the MADAD system.

Learn more: 

Q3. As per the provisional figures released by the Central Government, what was the growth percentage of Direct Tax collections for Financial Year 2017-2018 up to December, 2017?

A. 12.7%
B. 13.6%
C. 15.9%
D. 18.2%

Answer: D. 18.2%

The provisional figures of Direct Tax collections up to December, 2017 show that net collections are at Rs. 6.56 lakh crore which is 18.2% higher than the net collections for the corresponding period of last year.

The net Direct Tax collections represent 67% of the total Budget Estimates of Direct Taxes for Financial Year (F.Y.) 2017-18 (Rs. 9.8 lakh crore).

Gross collections (before adjusting for refunds) have increased by 12.6% to Rs. 7.68 lakh crore from April to December, 2017.

Refunds amounting to Rs.1.12 lakh crore have been issued during April to December, 2017.

An amount of Rs. 3.18 lakh crore has been received as Advance Tax up to December, 2017 reflecting a growth of 12.7% over the Advance Tax payments for the corresponding period of last year.

The growth in Corporate Income Tax (CIT) Advance Tax is 10.9% and that in Personal Income Tax (PIT) Advance Tax is 21.6%.

In the last provisional release, Direct Tax Collections for F.Y. 2017-2018 showed Growth of 15.2% up to October, 2017.

Source: http://www.pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=1515972#.WlW_n48zte0

Q4. Research Designs & Standards Organisation (RDSO) headquartered at Lucknow is the research arm of which of the following ministries under union government?

A. Ministry of Railways
B. Ministry of Finance
C. Ministry of Petroleum and Natural Gas
D. Ministry of Communications

Answer: A. Ministry of Railways

Research Designs & Standards Organisation (RDSO) headquartered at Lucknow is the research arm of Ministry of Railways.

On 09th January 2018, the RDSO launched a “New Online Vendor Registration System”. 

Background

Railways were introduced in India in 1853 and as their development progressed through to the twentieth century, several company managed systems grew up.To enforce standardization and coordination amongst various railway systems, the Indian Railway Conference Association(IRCA) was set up in 1903, followed by the Central Standards Office (CSO) in 1930, for preparation of designs, standards and specifications.

However, till independence, most of the designs and manufacture of railway equipment was entrusted to foreign consultants. With Independence and the resultant phenomenal increase in country’s industrial and economic activity, which increased the demand of rail transportation – a new organization called Railway Testing and Research Centre (RTRC) was set up in 1952 at Lucknow.

Central Standards Office (CSO) and the Railway Testing and Research Centre (RTRC) were integrated into a single unit named Research Designs and Standards Organisation (RDSO) in 1957, under Ministry of Railways at Lucknow. The status of RDSO has been changed from an ‘Attached Office’ to ‘Zonal Railway’ since 01.01.2003.

Learn more: 

Q5. Where is the headquarter of IDFC Bank?

A. New Delhi
B. Kolkata
C. Chennai
D. Mumbai

Answer: D. Mumbai

Learn more: 

Q6. Who is appointed as the chairman of 12-member inter-ministerial committee which would take a final call on the playing of the national anthem in cinema halls and public places and recommend, if needed, changes in existing laws?

A. B.R. Sharma
B. Hari Krishna Paliwal
C. Rabindra Panwar
D. T.V.S.N. Prasad

Answer: A. B.R. Sharma

B R Sharma, a special secretary in the Ministry of Home Affairs, will head a 12-member inter-ministerial committee which would take a final call on the playing of the national anthem in cinema halls and public places and recommend if needed, changes in existing laws.

Learn more: https://economictimes.indiatimes.com/news/politics-and-nation/mha-special-secretary-to-head-inter-ministerial-team-on-national-anthem/articleshow/62430948.cms

Q7. Shyam Narayan Chouksey who made the headlines in the recent years because he was:

A. appointed as Representative of Government of India in the State of Jammu and Kashmir
B. appointed as the Managing Director & Chief Executive Officer India Post Payments Bank (IPPB)
C. filed a PIL in Madhya Pradesh High Court in Jabalpur, which eventually made SC to order mandating the national anthem be played in movie theatres
D. the first Indian to be selected into the Consultative Advisory Group (CAG) of International Accounting Education Standards Board (IAESB)

Answer: C. filed a PIL in Madhya Pradesh High Court in Jabalpur, which eventually made SC to order mandating the national anthem be played in movie theatres

Learn more: http://www.theweek.in/features/society/who-is-shyam-narayan-chouksey.html

Q8. Who was the longest serving Chief Justice of India?

A. H J Kania
B. Koka Subba Rao
C. Yeshwant Vishnu Chandrachud
D. Bhuvaneshwar Prasad Sinha

Answer: C. Yeshwant Vishnu Chandrachud

CJI Yeshwant Vishnu Chandrachud served the longest period of time (22 February 1978 11 July 1985).

HJ Kania was the first Chief Justice of India.

Learn more: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Chief_Justices_of_India

Q9. What is the theme of the third edition of the Raisina Dialogue which will be held at the Taj Diplomatic Enclave from January 16 to 18 2018?

A. Managing Disruptive Transitions: Ideas, Institutions and Idioms
B. Multilateralism with Multipolarity
C. Building a solid and interactive bridge 
D. None of the above

Answer: A. Managing Disruptive Transitions: Ideas, Institutions and Idioms

The Raisina Dialogue is a multilateral conference committed to addressing the most challenging issues facing the global community. Every year, global leaders in policy, business, media and civil society are hosted in New Delhi to discuss cooperation on a wide range of pertinent international policy matters.

The Dialogue is structured as a multi-stakeholder, cross-sectoral discussion, involving heads of state, cabinet ministers and local government officials, as well as major private sector executives, members of the media and academics.

The conference is hosted by the Observer Research Foundation in collaboration with the Government of India, Ministry of External Affairs.

The first conference was held in 2016.

The conference is designed on the lines of Shangrila Dialogue in Singapore.

This will be the first edition which will feature a foreign head of government. Israel PM Benjamin Netanyahu and PM Narendra Modi are expected to jointly address the dialogue on the inaugural night.

 

Learn more: 

Q10. State-run Indian Overseas Bank (IOB) has announced its plans to set off its accumulated losses with funds from its share premium account after RBI brought the bank under the prompt corrective action (PCA) framework. What does share premium mean?

A.  The value of an asset as it appears on a balance sheet, equal to cost minus accumulated depreciation.
B. The difference between the current value of an investment and the actual value of an investment on the trading market
C. The value that a shareholder is able to obtain from his/her investment in a company
D. Excess amount the investor pay to acquire shares of the company over and above the par value of the shares

Answer: D. Excess amount the investor pay to acquire shares of the company over and above the par value of the shares

Learn more: 


Please subscribe to get the latest post through email.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s