GK Question Series-Set 02

Q1. Which article of the Indian Constitution directs that the state should provide adequate facilities for instruction in the mother-tongue at the primary stage of education?

A. Article 21A
B. Article 45
C. Article 350A
D. Article 350B

Answer: C. Article 350A

“Article 350A. Facilities for instruction in mother-tongue at primary stage.-

It shall be the endeavour of every State and of every local authority within the State to provide adequate facilities for instruction in the mother-tongue at the primary stage of education to children belonging to linguistic minority groups; and the President may issue such directions to any State as he considers necessary or proper for securing the provision of such facilities.”

Learn more: http://www.constitution.org/cons/india/p17350a.html

Q2. Under which constitutional provision can the President of India dissolve the lower house of the Parliament?

A. Article 85(2)(b)
B. Article 74(1)
C. Article 53(2)
D.  Article 55(1)

Answer: A. Article 85(2)(b)

Under the Constitution of India, Article 85(2)(b) empowers the President of India to dissolve the Lok Sabha. The Lok Sabha is elected for a term of five years and the expiration of the said period of five years shall operate as a dissolution of the House. However, the President could dissolve the House before the expiry of the term of the House only if it was not discharging the functions and duties as enshrined in the Constitution and when the Government lost its majority. 

The Rajya Sabha is a permanent house and is not subject to dissolution.

Learn more: 

Q3. Under which Article of the Constitution of India, President’s rule can be imposed in any state within the Indian territory?

A. Article 376
B. Article 53(4)
C. Article 56
D. Article 356

Answer: D. Article 356

Article 356 of the Constitution of India allows the President’s rule in any state of India. 

There are many circumstances when President’s rule could be imposed:

  • When the law and order situation in a state is deteriorating
  • When the State legislature is unable to elect a chief minister
  • When there is a split within the ruling party or withdrawal of support by a coalition partner
  • When the legislature does not have a majority
  • When elections are postponed
  • When no party or coalition is in a position to form a new government

Under President’s rule, the State would come under the control of the central government.

The executive power shifts from the council of ministers to the governor. He may appoint his own administrators (usually retired civil servants) to assist him. 

President’s rule can continue for 6 months and can be extended to a maximum of 3 years subject to Parliament’s approval every six months. It can be revoked anytime by the President, without the approval of Parliament.

Bommai judgment and President’s rule?

The judgment, delivered by the Supreme Court on May 11, 1994, defined the use of Article 356 and imposition of President’s rule. When the then Congress government at the Centre dismissed the SR Bommai government in Karnataka in 1993, Bommai challenged the dismissal.

In a landmark verdict, the Supreme Court held that a state government could be dismissed only under extenuating circumstances, and laid down guidelines for such a dismissal.

The case of Jammu and Kashmir

In case of failure of constitutional machinery in any other state of India, the President’s Rule is imposed under Article 356 of the Constitution. But in case of Jammu and Kashmir, the Governor’s Rule can be imposed for a period of six months in the state, as per Section 92 of state Constitution. 

Governor’s Rule, however, can be imposed only after the consent of the President of India in case of failure of constitutional machinery.

The State Assembly is either suspended or dissolved and the state completely comes under the direct Central rule, once the Governor’s Rule is imposed.

Learn more: 

Q4. Which amendment to the Constitution of India, limits the size of the Council of Ministers at the Centre and the States to no more than 15 percent of the numbers in the Lok Sabha or the State Legislature?

A. 89th
B. 90th
C. 91st
D. 92nd

Answer: C. 91st

On 16th December 2003 (in Lok Sabha) and on 18th December 2003 (in Rajya Sabha), the Parliament in passed the Constitution (Ninety-seventh Amendment) Bill, 2003 incorporating the suggestions made by the Department-related Parliamentary Standing Committee on Home Affairs.

Prior to January 1, 2004 (the effective date of 91st Amendment of the Constitution) the Prime Minister had the discretion to appoint any number in his council of ministers. But the Constitution (Ninety-first Amendment) Act in 2003 made a drastic change in curbing such power of the Prime Minister.

91st amendment inserted clauses in article 75 of the Constitution, after clause (1), (1A) which states:-

” The total number of Ministers, including the Prime Minister, in the Council of Ministers, shall not exceed fifteen percent of the total number of members of the House of the People. “

The Prime Minister can induct into his ministry a person who is not a member of either House of Parliament. However, a minister who for a period of six consecutive months is not a member of either House of Parliament shall at the expiration of that period, the persona cannot continue as the Minister of Union.

Learn more: 

Q5. In which year, Sikkim became the 22nd State of India?

A. 1967
B. 1975
C. 1983
D. 1987

Answer: B. 1975

After the independence, in  1950, Indo-Sikkim Treaty was signed between the Maharaja of Sikkim, Sir Tashi Namgyal, and a representative of the Indian Government recognized Sikkim as a protectorate of India. Sikkim’s defense, external affairs and communication requirements were to be looked after by India but the kingdom was to “enjoy autonomy in regard to its internal affairs”.

A state council was established in 1953 to allow for constitutional government under the Chogyal. Despite pressures from an India “bent on annexation”, Chogyal Palden Thondup Namgyal was able to preserve autonomy and shape a “model Asian state” where the literacy rate and per capita income were twice as high as neighboring Nepal, Bhutan and India.

On May 8, 1973, an agreement was signed between Chogyal, the Government of India and leaders of the political parties of Sikkim following complete breakdown of the law and order situation. Under this agreement, “a more democratic constitution” and “greater legislative and executive powers for the elected representatives of the people” were provided. 

On April 22, 1975, the Government of India introduced the 36th Amendment to the Constitution making Sikkim the 22nd state of India with effect from April 26, 1975.

Learn more:

Q6. Supreme Court Rules, 1966 are framed under Article _____ of the Constitution to regulate the practice and procedure of the Supreme Court.

A. 145
B. 146
C. 147
D. 148

Answer: A. 145

Supreme Court Rules, 1966 are framed under Article 145 of the Constitution to regulate the practice and procedure of the Supreme Court.

The Article 145 states:

“Subject to the provisions of any law made by the Parliament, the
Supreme Court may, from time to time, with the approval of the
President, make rules for regulating generally the practice and
procedure of the Court.”

Learn more: 

Q7. A judge of the Supreme Court may resign his office by writing a letter to –

A. the Chief Justice of India
B. the President of India
C. the Prime Minister
D. the Law Minister

Answer: B. the President of India

A Judge may, by writing under his hand addressed to the President, resign his office.

Learn more: http://www.constitution.org/cons/india/p05124.html

Q8. Article 14 of the Constitution of India is related to:

A. freedom of speech and expression
B. equality of opportunity for all citizens in matters relating to employment
C. equality before the law or the equal protection of the laws within the territory of India
D. abolition of untouchability

Answer: C. equality before the law or the equal protection of the laws within the territory of India

Article 14 of The Constitution Of India 1949 states:

“Equality before law The State shall not deny to any person equality before the law or the equal protection of the laws within the territory of India Prohibition of discrimination on grounds of religion, race, caste, sex or place of birth”

Article 14 along with Article 19 (Protection of certain rights regarding freedom of speech and expression. All citizen shall have the right) and Article 21 (Protection of life and personal liberty, no person shall be deprived of his personal liberty except according to the procedures established by law) are regarded as the “golden triangle” of the Indian Constitution. 

Learn more: 

Q9. Who is the current Minister of State for the Ministry of Road Transport & Highways in Union Government?

A. Shri Haribhai Parthibhai Chaudhary
B. Shri Mansukh L.Mandaviya
C. Shri Jayant Sinha
D. Shri Krishan Pal Gurjar

Answer: B. Shri Mansukh L.Mandaviya

Learn more: 

Q10. Which among the following languages is not included in the Eighth Schedule to the Constitution?

A. Hindi
B. Nepali
C. Konkani
D. Pali

Answer: D. Pali

The Eighth Schedule to the Constitution consists of the following 22 languages:-
(1) Assamese, (2) Bengali, (3) Gujarati, (4) Hindi, (5) Kannada, (6) Kashmiri, (7)
Konkani, (8) Malayalam, (9) Manipuri, (10) Marathi, (11) Nepali, (12) Oriya, (13)
Punjabi, (14) Sanskrit, (15) Sindhi, (16) Tamil, (17) Telugu, (18) Urdu (19) Bodo,
(20) Santhali, (21) Maithili and (22) Dogri.

Of these languages, 14 were initially included in the Constitution.

Sindhi language was added in 1967. Thereafter three more languages viz., Konkani,
Manipuri and Nepali were included in 1992. Subsequently, Bodo, Dogri, Maithili
and Santhali were added in 2004.

Learn more: http://mha.nic.in/sites/upload_files/mha/files/EighthSchedule_19052017.pdf

Q11. A Chief Information Commissioner of India can hold office for a term of:

A. four years
B. five years 
C. six years
D. seven years

Answer: B. five years 

Section 13 of the RTI Act 2005 provides that the Chief Information Commissioner shall hold office for a term of five years from the date on which he enters upon his office and shall not be eligible for reappointment.

Learn more: http://www.cic.gov.in/who-are-we#c20.

Q12. Who is the current Chief Information Commissioner (CIC) of India?

A. Shri Yashovardhan Azad
B. Mrs Manjula Prasher
C. Prof. Madabhushanam Sridhar Acharyulu
D. Shri Radha Krishna Mathur

Answer: D. Shri Radha Krishna Mathur

Former defence secretary Radha Krishna Mathur was appointed for the post of eighth Chief Information Commissioner (CIC) in December 2015. He will serve until November 24, 2018, making him the second-longest serving CIC.

The first CIC was Wajahat Habibulla, and his successors were  A N Tewari, Satyanand Mishra, Deepak Sandhu, Sushma Singh, Rajiv Mathur and Vijai Sharma.

Learn more: 


Hope you enjoy this post and learn something today.

Please share this post with your study mates and also subscribe to get the latest post in your email. 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s