Current Affairs Question-Answer-Set 01

Q1. Recently, which organization smoothens the process for allotment of UAN or Universal Account Number for its 5 crore customers?
A. LIC
B. Indian Postal Service
C. EPFO
D. Central Board of Excise and Customs

Answer: C. EPFO

Learn more: 

Q2. What were the objectives of the setting up of Small Industries and Development Bank of India (SIDBI)?
A. To initiate steps for technological upgradation and modernization of existing units
B. To expand channels for marketing of SSI sector products in India and abroad
C. To promote employment-oriented industries in semi-urban areas, and to check migration of population to big cities
D. All of the above

Answer: D. All of the above

Learn more: http://shodhganga.inflibnet.ac.in/bitstream/10603/63540/14/14_chapter%205.pdf

Q3. Which noted vocalist was chosen for the prestigious Bharat Ratna Pandit Bhimsen Joshi award for the year 2017-18?
A. Ashwini Bhide
B. Manik Bhide
C. Shrinidhi Godbole
D. Shalmali Kholgade

Answer: B. Manik Bhide

Learn more: http://www.business-standard.com/article/pti-stories/classical-singer-manik-bhide-chosen-for-bhimsen-joshi-award-117092601345_1.html

Q4. Who is recently became the first Sikh woman to be elected as a mayor in the United States of America?
A. Sikha Dobriyal
B. Preet Didbal
C. Pramila Jayapal
D. Aruna Miller

Answer: B. Preet Didbal

Learn more: https://www.thequint.com/news/world/preet-didbal-becomes-first-woman-sikh-mayor-of-us

Q5. What is the currency of Zimbabwe?
A. Euro
B. Dollar
C. Yen
D. Pound

Answer: B. Dollar

Learn more:
http://www.xe.com/currency/zwd-zimbabwean-dollar

Q6. Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi has approved India’s Membership for EBRD. EBRD stands for-
A. Eastern Bank for Reconstruction & Development
B. European Bank for Rural & Development
C. European Bank for Reconstruction & Division
D. European Bank for Reconstruction & Development

Answer: D. European Bank for Reconstruction & Development

Learn more: https://en.m.wikipedia.org/wiki/European_Bank_for_Reconstruction_and_Development

Q7. Indian Space Research Organisation, ISRO has been planning to launch Aditya – L1 First Indian mission to study the Sun during
A. 2019–2020
B. 2020–2021
C. 2021–2022
D. 2022-2023

Answer: A. 2019–2020

Learn more: https://www.isro.gov.in/aditya-l1-first-indian-mission-to-study-sun

Q8. Mount Agung volcano which erupted twice in the last week of November (2017) is in which place:
A. Kamchatka, Russia
B. Naples, Italy
C. Luzon, Philippines
D. Bali, Indonesia

Answer: D. Bali, Indonesia

Learn more: https://www.express.co.uk/news/world/886368/Bali-volcano-news-Mount-Agung-live-update-video

Q9. Axis Bank in association with Mumbai Police launched its latest campaign #MuhPeTaala to promote:
A. financial inclusion
B. safe workplace for women
C. safe banking
D. cashless transaction

Answer: C. safe banking

Learn more: https://www.axisbank.com/docs/default-source/press-releases/axis-bank-and-mumbai-police-launch-new-campaign-muhpetaala.pdf?sfvrsn=6

Q10.  Samsung India has entered into a partnership with which state government to add 20 new Samsung Smart Healthcare centers across the state and provide affordable and quality healthcare to patients from the economically and socially weaker sections of society?
A. Maharashtra
B. Bihar
C. Uttar Pradesh
D. Haryana

Answer: C. Uttar Pradesh

Learn more: https://news.samsung.com/in/samsung-partners-with-uttar-pradesh-to-set-up-20-samsung-smart-healthcare-centres

Q11. The 2018 Winter Olympics, officially known as the XXIII Olympic Winter Games will be hosted by:
A. Munich, Germany
B. Sochi, Russia
C. Pyeongchang, South Korea
D. Beijing, China

Answer: C. Pyeongchang, South Korea

Learn more: https://www.cbssports.com/olympics/news/where-are-the-2018-winter-olympics-a-quick-look-at-pyeongchang-south-korea/

Q12. Which city will host the 2019 Badminton and Para-Badminton World Championships simultaneously?
A. Tokyo
B. Prague
C. Basel
D. Ulsan

Answer: C. Basel

Learn more: http://www.business-standard.com/article/news-ians/basel-to-jointly-host-badminton-para-badminton-worlds-117112200412_1.html

Q13. On 22 November 2017, the Union Cabinet has given its approval for continuation of the scheme on Indian Institute of Corporate Affairs (IICA) to make it self-sustainable by the end of
A. FY 2018-19
B. FY 2019-20
C. FY 2020-21
D. FY 2021-22

Answer: B. FY 2019-20

Learn more:

Q14. The presidency of the UN Security Council rotates among the Council Members
A. every 6 months
B. every year
C. every 3 months
D. every month

Answer: D. every month

Learn more:

Q15. The Jawaharlal Nehru Award which has been discontinued since 2009 was given for outstanding contribution to the promotion of:
A. Science and Technology
B. Environmental Studies
C. Literature and Journalism
D. World Peace International Understanding

Answer: D. World Peace International Understanding

Learn more:

Q16. Global 500 awards are given for outstanding achievement in which of the following fields?
A. Population Control
B. Elimination of illiteracy
C. Campaigning against AIDS
D. Protection of environment

Answer: D. Protection of environment

Learn more:

Q17. Who among the following is not a recipient of the Jnanpith Award?
A. Ashapurna Devi
B. Rahi Masoom Raza
C. V.K. Gokak
D. Girish Karnad

Answer: B. Rahi Masoom Raza

Learn more:

Q18. Who was the first recipient of Jnanpith Award?
A. T.S. Bandyopadhyaya
B. Uma Shankar Joshi
C. G. Sankara Kurup
D. Firaq Gorakhpuri

Answer: C. G. Sankara Kurup

Reading for this question:
1. http://www.jnanpith.net/page/jnanpith-laureates
2. https://en.wikipedia.org/wiki/G._Sankara_Kurup

Q19. Which country won the Under-19 Asia Cup title which was held in Kuala Lumpur, Malaysia?
A. Bangladesh
B. Pakistan
C. Afghanistan
D. India

Answer: C. Afghanistan

Learn more:   http://www.espncricinfo.com/series/8616/report/1125956

Q20. What is the official anthem of AIBA Youth Women’s World Boxing Championship 2017 which began in Guwahati, Assam?
A. Show Some Power
B. Be a Free Spirit
C. Make Some Noise
D. Mark your punch

Answer: C. Make Some Noise

Learn more:
1. http://www.india.com/sports/2017-aiba-youth-womens-world-boxing-championship-logo-mascot-unveiled-2606730/

2. https://youtu.be/h8zjE4QP8yo

Q21. What is the currency of Qatar?
A. Riyal
B. Dirham
C. Dinar
D. Sheqel

Answer: A. Riyal

Learn more: http://www.xe.com/currency/qar-qatari-riyal

Q22. Recently (November 17, 2017), which private sector bank has set up an all-women branch in Chennai?
A. Yes Bank
B. IDFC Bank
C. RBL Bank
D. Axis Bank

Answer: C. RBL Bank

Learn more: http://m.thehindubusinessline.com/money-and-banking/rbl-bank-opens-all-women-branch-in-chennai/article9965439.ece

Q23.  “Apno ka Bank” is the tagline of which of the following bank?
A. Dhanlaxmi Bank
B. RBL Bank
C. Indian Bank
D. Bank of Baroda

Answer: B. RBL Bank

Learn more: https://www.logotaglines.com/rbl-bank-logo-and-tagline/

Q24. On November 16, 2017, Shri Anand Rajeshwar Baiwar has taken charge as Executive Director of which organization?
A. State Bank of India
B. Securities and Exchange Board of India
C. Research and Analysis Wing
D. Reserve Bank of India

Answer: B. Securities and Exchange Board of India

Learn more: http://www.sebi.gov.in/media/press-releases/nov-2017/shri-anand-rajeshwar-baiwar-has-taken-charge-as-executive-director-sebi_36612.html

Q25. India’s nominee to the International Court of Justice (ICJ) Dalveer Bhandari was on 20 November 2017 re-elected to the fifth and the last seat of the World Court. ICJ is headquartered at:
A. New York
B. Geneva
C. Brussels
D. Hague

Answer: D. Hague

Learn more: http://www.icj-cij.org/en/contact-the-court

Q26. The first international congress of military medicine and pharmacy was held in _____________, in Brussels, Belgium.
A. August 1920
B. July 1920
C. August 1921
D. July 1921

Answer: D. July 1921

Learn more: http://www.cimm-icmm.org/page/anglais/historicTxte.php

Q27. 42nd World Congress of the International Committee of Military Medicine (ICMM) organized by the Armed Forces Medical Services (AFMS), Ministry of Defence, India is being held in:
A. New Delhi
B. Pathankot
C. Srinagar
D. Chandigarh

Answer: A. New Delhi

Learn more: http://www.cimm-icmm.org/page/anglais/42emeCongresMondialInde2017ANG/42emeCongresMondialInde2017ANG.php

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s