Current Affairs Quiz-28 December 2017

Q1. Who was selected as captain of India’s under-19 team at the World Cup that starts in January 2018?

A. Himanshu Rana
B. Shubman Gill
C. Manjot Kalra
D. Prithvi Shaw

Answer: D. Prithvi Shaw

Learn more:

Q2.  Who became the first golfer from India to win the Joburg Open?

A. Jyoti Randhawa
B. Shubhankar Sharma
C. Rashid Khan
D. SSP Chawrasia

Answer: B. Shubhankar Sharma

Learn more: https://timesofindia.indiatimes.com/sports/golf/top-stories/shubhankar-sharma-wins-joburg-open-for-first-european-title/articleshow/62020605.cms

Q3. Who was honored with literary award 27th Vyas Samman for the year 2017?

A.  Mamta Kalia
B. Mridula Garg
C. Mohan Rakesh
D. Mannu Bhandari

Answer: A.  Mamta Kalia

 

Learn more: http://www.business-standard.com/article/pti-stories/mamta-kalia-s-dukkham-sukkham-chosen-for-vyas-samman-2017-117120800716_1.html

Q4. Who was considered as the father of DNA fingerprinting in India?

A. Dr. Balasubramanian
B. Dr. Siddiq E.A
C. Dr. Lalji Singh
D. Dr. Debashis Mitra

Answer: C. Dr. Lalji Singh

 

Learn more: 

Q5. Sukharanjan Sengupta who died recently (December 2017) was a veteran:

A. film director
B. cinematographer
C. academician
D. journalist

Answer: D. journalist

Learn more: http://www.business-standard.com/article/pti-stories/veteran-journalist-sukharanjan-sengupta-passes-away-117120900905_1.html

Q6. Who was appointed recently as executive director (ED) of Reserve Bank of India (RBI)?

A. Uma Shankar
B. BP Kanungo
C. NS Vishwanathan
D. Meena Hemchandra

Answer: A. Uma Shankar

Learn more: https://economictimes.indiatimes.com/news/economy/policy/uma-shankar-appointed-rbi-executive-director/articleshow/62007963.cms

Q7. Pradeep Singh Kharola has been appointed recently as the Chairman and Managing Director of which of the following company

A. BMRCL
B. Air India
C. NACIL
D. Hindustan Shipyard

Answer: B. Air India

Learn more: http://www.businesstoday.in/sectors/aviation/pradeep-singh-kharola-new-air-india-cmd-rajiv-bansal-karnataka-cadre-ias-officer-turnaround/story/264911.html

Q8. Read the following statements and select which one is correct.
I. Active trachoma is considered the most common infectious cause of blindness worldwide.
II. WHO declared India free from all types of trachoma, a form of a bacterial disease, in December 2017.
III. Sequelae trachoma is usually seen among adults.

A. Only I and II
B. Only I and III
C. Only II and III
D. All are correct

Answer: C. Only II and III

Learn more: http://www.tribuneindia.com/news/nation/india-free-from-active-trachoma-in-children/511409.html

Q9. The Armed Forces Flag Day is celebrated all over India every year on 7th of December. The day is celebrated since:

A. 1947
B. 1948
C. 1949
D. 1963

Answer: C. 1949

Learn more: http://www.indiacelebrating.com/events/armed-forces-flag-day/

Q10. The government of India has set up a high-level committee to address the problem of stressed assets in India’s power sector. The committee is headed by:

A. Vinod Rai
B. Injeti Srinivas
C. Amitabh Kant
D. Amitabh Chaudhary

Answer: C. Amitabh Kant

Learn more: http://www.livemint.com/Industry/cHZh6VBWyFbFbRSoSKH20K/Govt-sets-up-panel-to-address-NPAs-in-the-power-sector.html


 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s