GK Quiz with Explanation- 20 December 2017

General Knowledge Quiz with answer and explanation

Q1. The Himalayas, Alps, Andes and Rockies are examples of which kind of mountains?

A. Dome Mountains
B. Fault-block Mountains 
C. Fold Mountains
D. Plateau Mountains

Answer: C. Fold Mountains

Explanation: The Himalayas, the Rockies, the Andes and the Alps, all of which are huge fold mountain ranges caused by the collision of two plates.

Fold mountains are formed when two adjacent plates move towards each other and collide. In the process, their edges crumbled, much the same way as a piece of paper folds when pushed together. The compression formed due to this collision pushes the accumulated sediment in the sea between them up into folds. 

Learn more: 

Q2. Which of the following soil is formed due to weathering processes of Basalt rock?

A. Alluvial Soil
B. Laterite Soil
C. Red Soil
D. Regur Soil

Answer: B. Laterite Soil

Explanation: Laterite is a soil and rock type rich in iron and aluminium, and is commonly considered to have formed in hot and wet tropical areas. Nearly all laterites are of rusty-red coloration, because of high iron oxide content. They develop by intensive and long-lasting weathering of the underlying parent rock. Tropical weathering (laterization) is a prolonged process of chemical weathering which produces a wide variety in the thickness, grade, chemistry and ore mineralogy of the resulting soils. The majority of the land area containing laterites is between the tropics of Cancer and Capricorn.

Lateritic soils derived from different parent materials, including shale stone, basalt, diluvium, and andesite, and to provide basic information about lateritic soils for agricultural development.

Learn more: 

Q3. The Central Marine Fisheries Research Institute (CMFRI) is located in:

A. Mangalore
B. Kochi
C. Vishakapatnam
D. Kozhikode

Answer: B. Kochi

Explanation: The Central Marine Fisheries Research Institute (CMFRI) is located in Kochi.

The Central Marine Fisheries Research Institute was established by Government of India on February 3rd, 1947 under the Ministry of Agriculture and Farmers Welfare and later it joined the ICAR family in 1967. During the course of over 65 years, the Institute has emerged as a leading tropical marine fisheries research institute in the world.

Learn more: http://www.cmfri.org.in/contact-us

Q4. Patkai hills divide India with which of the following neighboring country?

A. China
B. Myanmar
C. Pakistan
D. Bangladesh

Answer: B. Myanmar

Explanation: The Pat-kai or Patkai Bum meaning “to cut (pat) chicken (Kai)” in Tai-Ahom language are the hills on India’s north-eastern border with Burma or Myanmar. They were created by the same tectonic processes that resulted in the formation of the Himalayas in the Mesozoic.

Three mountain ranges come under the Patkai. The Patkai-Bum (Burmese Kumon Taungdan), the Garo-Khasi-Jaintia, and the Lushai Hills, highest point Phawngpui Tlang, also known as ‘Blue Mountain’. The Garo-Khasi range is in the Indian state of Meghalaya. Mawsynram and Cherrapunji, on the windward side of these hills, are the world’s wettest places, having the highest annual rainfall.

The Pangsau Pass offers the most important route through the Patkai.

Learn more: 

Q5. Which is the largest freshwater lake in India?

A. Dal Lake
B. Wular Lake
C. Loktak Lake
D. Kolleru Lake

Answer: B. Wular Lake

Explanation: Wular Lake, located in the state of Jammu and Kashmir, is often referred to as the largest freshwater lake in India. Wular is a natural lake that is a major part of the Jhelum River basin. 

The lake has a surface area of 30 to 960 sq. km. The lake is 16 km long and 9.6 km wide with a depth of 14 m.

In ancient times, Wular Lake was also called Mahapadmasar.

Mahapadmasar is referred as Bolor by Al-Biruni {960–1031 AD}.Over the centuries the term corrupted further to Wulor or Wular. 

Learn more:

Q6. Khaira disease of Rice plant is caused by the deficiency of which of following minerals?

A. Iron
B. Zinc
C. Copper
D. Molybdenum

Answer: B. Zinc

Explanation: The Khaira disease is caused by Zinc (Zn) deficiency.

It is associated with heavy but poorly drained soils in India.

The symptoms of the disease include:

a. discoloration of lower leaves (brown streaks and blotches),

b. the midrib at the base of growing leaves is sometimes chlorotic. 

c. dusty brown spots on upper leaves of stunted plants.

Treatment of rice seed with 0.4% ZnSO4 before sowing or of seedlings before transplanting gives control. Spraying with 0.4% ZnSO4+2% urea on the appearance of the symptoms is useful.

Learn more: 

Q7. Agar-agar is obtained from:

A. Red algae
B. Brown algae
C. Green algae
D. Blue-green algae

Answer: A. Red algae

Explanation: Agar-agar is obtained from the polysaccharide agarose, which forms the supporting structure in the cell walls of certain species of algae, and which is released on boiling. These algae are known as agarophytes and belong to the Rhodophyta (red algae) phylum.

Learn more: 

Q8. Ribosomes are built from:

A. RNA and DNA
B. DNA and Protein 
C. RNA and Protein
D. Only DNA

Answer: C. RNA and Protein

Explanation: Ribosomes are the protein factories of cells. These are made from complexes of RNAs and proteins.

They function by reading messenger RNA and translating the code to build proteins out of amino acid, which is the building blocks.

Learn more: 

Q9. Kuroshio is a temperate ocean current which flows:

A. from Philippines to Japan
B. from  Philippines to Indonesia
C. from Japan to China
D. from Sri Lanka to Indonesia

Answer: A. from Philippines to Japan

Explanation: Kuroshio is a strong surface oceanic current of the Pacific Ocean, flows between Luzon of the Philippines and the east coast of Japan.

The Kuroshio is one of the world’s major ocean currents, equal in volume to some 6000 large rivers.

Kuro-shio is also known as ‘black stream’ in the Japanese language because of the deep ultramarine color of the warm, high salinity water which is found flowing north on the right-hand side (looking downstream) of the current’s axis.

Learn more: 

Q10. Which of the following displays the percentage of salinity existing in seawater in the correct order:

A. MgCl-NaCl-MgS-CaS
B. MgS-MgCl-CaS-NaCl
C. NaCl-MgCl-MgS-CaS
D. NaCl-MgS-MgCl-CaS

Answer: C. NaCl-MgCl-MgS-CaS

The sea salts have a constant composition. They almost always consist of 55% sodium ion, 31% chloride, 8% sulfate, 4% magnesium ion, 1% calcium ion, and 1% potassium ion.

Learn more: 

Q11. For growth of which of following plant species, the salt marshes are an ideal place?

A. Halophytes
B. Mesophytes
C.  Xerophytes
D. Sciophytes

Answer: A. Halophytes

Explanation: Halophytes are a plant species that grows in waters of high salinity such as salt marshes. They are salt-resistant or salt-tolerant plants that thrive and complete their life cycles in soils or waters containing high salt concentrations. 

Despite high salt content in the tissues of halophytes, they are not grazed at all by higher animals but die off and decompose to become food for micro-organisms, which in turn become food for fish and birds.

Mesophytes usually grow under moderate to hot and humid climatic regions.

Xerophytes are plants which are adapted to dry/desert areas. 

Sciophytes are shade-loving trees or plants. These plants have larger photosynthetic units than sun plants or heliophytes. Sciophytes are also known as photophobous plants.

Learn more: 

Q12. Which of the following countries is the largest producer of wind-power energy?

A. Germany
B. China
C. Norway
D. Holland

Answer: B. China

Explanation: With an installed capacity of more than 168.7 GW (GigaWatts) in 2016, China is the top wind power producing in the world. The Chinese wind power market is the largest worldwide with a global market share of 52%. 

The other countries which follow China are the United States (82.1GW), Germany (50GW), India (28.7GW) and Spain (23GW) respectively.

Learn more: https://www.evwind.es/2017/11/03/top-wind-power-producing-countries/61663

Q13. The salinity of sea near-equatorial region is low because:
I. Amazon and Congo rivers fall into it
II. The evaporation is low
III. Heavy rainfalls

A. Only I
B. Only II
C. Only II and III
D. All I, II and III

Answer: D. All I, II and III

Explanation:

Salinity variations, one of the main drivers of ocean circulation, are closely connected with the cycling of freshwater

For salinity to be lower in the seawater, there are three conditions to follow:

a. Precipitation should be higher than evaporation. 

The warm, humid air along the equator rises (because of its low density) and cools, allowing water vapor to condense, which results in rainfall, causing precipitation to exceed evaporation in equatorial regions.

b. Heavy rainfalls which replenish fresh water. 

Because of high precipitation in the equatorial region, heavy rainfall occurs.

c. Discharge of fresh water from rivers.

Mighty rivers like Amazon and Congo releases a large freshwater plume that heads east toward Africa or bends up north to the Caribbean, depending on the prevailing seasonal currents. 

Learn more: 

Q14. Gomia of Jharkhand is famous for:

A. Coal mines
B. Manganese blocks
C. Fertiliser Industries
D. Explosive Industries

Answer: D. Explosive Industries

Explanation: Gomia is a town of Bokaro district in the state of Jharkhand. Gomia is one of the six blocks of Bokaro district and lies within the deciduous forests of Chota Nagpur Plateau.

It is famous for Orica’s IEL (Indian Explosive Ltd.) factory. More than 80% of the population of Gomia benefits from the factory, directly or indirectly. It is India only and Asia’s Largest explosive plant.

Learn more: 

Q15. In which of the following district of Bihar, Kushiyargaon Bio-diversity park is situated?

A. Purniya
B. Arariya
C. Madhubani
D. Monger

Answer: B. Arariya

Explanation: Kushiyargaon Bio-diversity park is situated in Arariya.

Learn more: 

 


 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s