Current Affairs Quiz-18 December 2017

Q1. The Nordic-Baltic embassies hosted the first ever youth film festival of the European nations in the India city of

A. Mumbai
B. New Delhi
C. Pune
D. Chennai

Answer: B. New Delhi 

 

Learn more: http://www.business-standard.com/article/news-ians/first-ever-nordic-baltic-youth-film-festival-in-india-117110701584_1.html

Q2. Which state govt has appointed Phanindra Sama as Chief Innovation Officer of the State?

A. Odisha
B. Tamil Nadu
C. Maharashtra
D. Telangana

Answer: D. Telangana

 

Read more: http://www.thehindubusinessline.com/news/national/redbus-cofounder-named-telanganas-chief-innovation-officer/article9953950.ece

Q3. Which of the following items attract GST of 28 percent as of now?

A. Pan masala
B. Automobiles
C. Refrigerator
D. All of these

Answer: D. All of these

Learn more: http://www.cbec.gov.in/resources//htdocs-cbec/gst/Changes-in-GST-IGST-10-11-2017.pdf

Q4. ________ is the world’s most visited city by international travelers in 2017.

A. London
B. Bangkok
C. Hong Kong
D. New York

Answer: B. Bangkok 

Learn more: https://www.forbes.com/sites/alexandratalty/2017/09/26/bangkok-named-most-popular-city-for-international-tourists-in-2017/#2ef28d2425a2

Q5. The govt has notified the third protocol between India and New Zealand for the avoidance of double taxation. The currency of New Zealand is

A. Dollar
B. Euro
C. Pound
D. Peso

Answer: A. Dollar 

Learn more: http://www.xe.com/currency/nzd-new-zealand-dollar

Q6. Prime Minister Narendra Modi inaugurated Bandhan Express which will provide connectivity between India and

A. Myanmar
B. Bangladesh
C. Bhutan
D. Pakistan

Answer: B. Bangladesh

Learn more: http://www.dnaindia.com/india/report-bandhan-express-for-first-time-since-1965-war-india-bangladesh-launch-new-train-service-between-kolkata-and-khulna-2558954

Q7. The central govt employees can get loans up to what amount from the government under the house building advance (HBA) scheme?

A. Rs 10 lakh
B. Rs 15 lakh
C. Rs 20 lakh
D. Rs 25 lakh
E. Rs 50 lakh

Answer: D. Rs 25 lakh 

Learn more: https://timesofindia.indiatimes.com/india/loans-up-to-rs-25-lakh-under-hba-for-govt-employees/articleshow/61586515.cms

Q8. To curb cheap shipments, the govt recently doubled the import duty on wheat to

A. 14 percent
B. 16 percent
C. 18 percent
D. 20 percent

Answer:  D. 20 percent

Learn more: https://timesofindia.indiatimes.com/business/india-business/govt-doubles-import-duty-on-wheat-to-20-pc/articleshow/61566184.cms

Q9. India has been re-elected as the member of the UNESCO’s executive board. The UNESCO is headquartered at

A. London
B. New York
C. Paris
D. Geneva

Answer: C. Paris 

Learn more: http://www.unesco.org/new/en/unesco/about-us/

Q10. The Price Stabilisation Fund (PSF) was created by the govt in 2015 with a corpus of:

A. Rs 500 cr
B. Rs 1000 cr
C. Rs 1500 cr
D. Rs 2000 cr
E.  Rs 2500 cr

Answer: A. Rs 500 cr 

Learn more: http://pib.nic.in/newsite/PrintRelease.aspx?relid=117762

Q11. _______ won the gold medal in the Asian Boxing Championships in the Light Flyweight category recently.

A. Mary Kom
B. Alejandra Jimenez
C. Laishram Sarita Devi
D. Pinki Rani

Answer: A. Mary Kom

Learn more: http://www.hindustantimes.com/other-sports/mary-kom-makes-history-with-asian-boxing-championships-gold-in-vietnam/story-zhaQuh25MXRYmzlo8ydN8N.html

Q12. Business leaders in which city expressed the highest confidence in their digital environment in a recent survey?

A. Tokyo
B. New Delhi
C. San Francisco
D. Bengaluru

Answer: D. Bengaluru

Learn more: https://economictimes.indiatimes.com/small-biz/security-tech/technology/bangalore-beats-san-francisco-in-confidence-to-go-digital/articleshow/61556612.cms

Q13. Which Indian short film has won the Best Short Film Award at the South Asian Film Festival of Montreal (SAFFM)?

A. The School Bag
B. Black Mirror
C. That Day After Everyday
D. Rastaa

Answer: A. The School Bag 

Learn more: http://www.tribuneindia.com/news/nation/indian-short-film-the-school-bag-wins-award-in-montreal/493389.html

Q14. Recently, the 3rd edition of the Dialogue between the NITI Aayog and the Development Research Council of China (DRC- NITI Aayog Dialogue), was held in which of the following?

A. Xiamen
B. Beijing
C. New Delhi
D. Bangalore

Answer: B. Beijing 

Learn more: http://pib.nic.in/newsite/PrintRelease.aspx?relid=174107

Q15. Which of the following teams won the Women’s Asia Cup 2017 hockey title?

A. China
B. Japan
C. India
D. South Korea

Answer: B. India 

Learn more: http://www.news18.com/news/sports/womens-asia-cup-2017-india-edge-china-to-lift-title-seal-2018-world-cup-berth-1567759.html

Q16. Which Indian player has launched UNICEF-ICC’s adolescent campaign “Power of Sports to Shape the Future of Adolescents”?

A. M S Dhoni
B. Sachin Tendulkar
C. Virat Kohli
D. Yuvraj Singh

Answer: D. Yuvraj Singh

Learn more: http://www.thehindu.com/todays-paper/tp-in-school/yuvraj-singh-launches-unicef-iccs-adolescent-campaign/article21269854.ece

Q17. Which state has become India’s first state to endorse Centre’s triple talaq draft bill?

A. Kerala
B. Uttar Pradesh
C. Meghalaya
D. Tamil Nadu

Answer: B. Uttar Pradesh 

Learn more: http://www.thehindu.com/news/national/other-states/up-becomes-first-state-to-endorse-centres-triple-talaq-draft-bill/article21275199.ece

Q18. According to the 5th bi-monthly Monetary Policy Review (MPR) of RBI, What is the current SLR?

A. 19.5%
B. 20%
C. 21%
D. 20.5%

Answer: A. 19.5% 

Learn more: http://bankersdaily.in/things-know-5th-bi-monthly-policy-2017-2018-rbi/

Q19. The International Solar Alliance (ISA) became a treaty-based international intergovernmental organization on 6th December 2017 with the ratification by Guinea as the 15th country. The headquarter of ISA based in

A. Paris, France
B. Vienna, Austria
C. Beijing, China
D. Gurugram, Haryana‎

Answer: D. Gurugram, Haryana‎

Learn more: https://en.wikipedia.org/wiki/International_Solar_Alliance

Q20. The host for the ‘Nobel Prize Series — India 2018 (Science Impacts Life)’ is

A. Hyderabad
B. Pondicherry
C. Goa
D. Vishakhapatnam

Answer: C. Goa 

Learn more: http://www.thehindu.com/news/states/goa-to-hold-nobel-prize-series-india-2018/article19977453.ece

Q21. The Lebanese Prime Minister Saad al-Hariri resigned recently. The capital city of Lebanon is

A. Yerevan
B. Hanoi
C. Beirut
D. Baku

Answer: C. Beirut 

Learn more: https://en.wikipedia.org/wiki/Lebanon

Q22. Who among the following was named the ambassador of the AIBA Women’s Youth World Championships?

A. MC Mary Kom
B. Laishram Sarita Devi
C. Priyanka Chopra
D. Vijender Singh

Answer: A. MC Mary Kom 

Learn more: https://www.aiba.org/blog/15-days-go-mary-kom-announced-ambassador-2017-aiba-womens-youth-world-championships-official-mascot-unveiled-guwahati/

Q23. R Subramaniakumar is the present Managing Director and Chief Executive Officer of the Indian Overseas Bank (IOB). The IOB has its headquarters in

A. Mumbai
B. Chennai
C. Kolkata
D. New Delhi

Answer: B. Chennai 

Learn more: https://en.wikipedia.org/wiki/Indian_Overseas_Bank

Q24. King Philippe and Queen Mathilde visited India recently. Philippe is the present King of

A. Spain
B. Netherlands
C. Belgium
D. Denmark

Answer: C. Belgium

Learn more: http://www.thehindubusinessline.com/news/world/belgian-royal-couple-to-begin-india-visit-with-taj-trip/article9943488.ece

Q25. The Indian Army launched an independent and fully-integrated Joint Training Node (JTN) recently at Umroi cantonment in

A. Agartala, Tripura
B. Imphal, Manipur
C. Shillong, Meghalaya
D. Itanagar, Arunachal Pradesh

Answer: C. Shillong, Meghalaya

Learn more: https://www.outlookindia.com/newsscroll/army-launches-joint-training-node-in-meghalaya/1181834

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s