Computer Awareness-Set 1

Hello friends, in every banking exams and some other competitive exams you may find computer related questions. So, it is beneficial for you to practice and learn these questions in advance. 


Q1. Which power-point view displays each slide of the presentation as a thumbnail and is useful in Rearranging slides?
A. Slide Sorter View
B. Notes Page View
C. Slide Show View
D. Reading View

Answer: A. Slide Sorter View

Explanation:

 Slide Sorter view in PowerPoint lets you view and sort the presentation slides as thumbnail pictures.

You use Slide Sorter view to reorganize, insert, delete and copy the presentation slides.

Slide Sorter view in PowerPoint also shows the presentation’s visual flow.

You can also add and preview slide transition animation here, as well.

Learn more: 

Q2. Different components on the motherboard of a PC unit are linked together by sets of parallel Electrical conducting lines. What are these lines called?
A. Conductors
B. Buses
C. Connectors
D. Consecutive

Answer: B. Buses

Explanation: Different components on the motherboard of a PC unit are linked together by sets of parallel Electrical conducting lines called buses. 

Buses carry signals such as data, memory addresses, power, and control signals from component to component.

Learn more: 

Q3. What is the name given to those applications that combine text, sound, graphics, motion Video, and/or animations?
A. Motion ware
B. Graphics
C. Videos games
D. Multimedia

Answer: D. Multimedia

Explanation: Multimedia is the field concerned with the computer-controlled integration of text, graphics, drawings, still and moving images (Video), animation, audio, and any other media where every type of information can be represented, stored, transmitted and processed digitally.

Learn more: https://users.cs.cf.ac.uk/Dave.Marshall/Multimedia/node10.html

Q4. A USB communication device that supports data encryption for secure wireless Communication for notebook users is called a?
A. USB wireless network adapter
B. Wireless switch
C. Wireless Hub
D. Router

Answer:  A. USB wireless network adapter

Explanation: Wireless internet, commonly known as Wi-Fi, requires a wireless router, which transmits signals through the air to devices equipped with wireless network cards or adapters. Using Wi-Fi, computer users can connect to the Internet from practically any room and can even connect to the Internet on the go using Wi-Fi hotspots. There are dual and single-band routers, with the former providing much faster Internet. To connect to a wireless network, a computer or other device must have wireless adapters, whether internal or external.

A Wireless adapter comes in two different formats: USB or PCI.

PCI is the internal option which fits in the slot of the motherboard.

The most commonly used external options are USB Wi-Fi adapters which you fit into the USB port. It’s just as easy to operate as a flash drive. Plug your adapter into a USB port on a system that needs wireless connectivity, wait for Windows to install the appropriate drivers (or install them yourself), and you are connected to network.

Learn more:

Q5. A(n) _______ language reflects the way people think mathematically?
A. Cross-platform Programming
B. 3GL business Programming
C. Event-driven Programming
D. Functional Programming

Answer: D. Functional Programming

Explanation: Functional Programming language reflects the way people think mathematically.

Th Functional Programming treats computation as the evaluation of mathematical functions and avoids changing-state and mutable data.

Some programming languages that use Functional Programming are Haskell, Python, Erlang, Elixir and Lisp.

Learn more: 

Q6. When entering a text within a document the Enter Key is normally pressed at the end of every ______?
A. Line
B. Sentence
C. Paragraph
D. Word

Answer: C. Paragraph

Explanation:

The fundamental unit in a Word document is a paragraph.

When entering text within a document in programs such as Microsoft Word when you press the Enter key at the end of every paragraph.

To go to the next line you should use the keyboard shortcut Shift+Enter instead of the only Enter key.

Learn more: 

Q7. When a real-time telephone call between people is made over the Internet using computers, It is called ______?
A. A chat session
B. An e-mail
C. An instant message
D. Internet telephony

Answer: D. Internet telephony

Explanation: 

Internet telephony is a type of communications technology that allows voice calls and other telephony services like fax, SMS and other voice-messaging applications to be transmitted using the Internet as a connection medium. 

The term is also known as IP telephony (IP = Internet Protocol) and Voice over IP (in short: VoIP).

Learn more: 

  1. https://www.techopedia.com/definition/7783/internet-telephony
  2. https://www.nfon.com/en_de/cloud-telephone-system/resources/glossary/internet-telephony/

Q8. Which of the following software could assist someone who cannot use their hands for computer inputs?
A. Video conferencing
B. Speech recognition
C. Audio Digitizer
D. Synthesizer

Answer: B. Speech recognition

Explanation: Speech recognition is a technology that allows spoken input into systems. When a user talks to a computer, phone or device, it uses what is said as input to trigger some action. The technology is being used to replace other methods of input like typing, clicking or selecting in other ways.

Some examples are “Siri” in Apple, “OK Google” in Android phone.

Learn more: 

Q9. _________ a document means the file is transferred from another computer to your computer?
A. Uploading
B. Really Simple Syndication (RSS)
C. Accessing
D. Downloading

Answer: D. Downloading

Explanation: In computer networks, when a file is transferred from another computer to your computer, is called downloading. Your computer receives data from a remote system, typically a server such as a web server, an FTP server, an email server, or other similar systems.

This contrasts with uploading, where data is sent from your computer to another computer (or a remote server).

Learn more: https://en.wikipedia.org/wiki/Download

Q10. Which computer memory is used for storing programs and data currently being processed by the CPU?
A. Mass memory
B. Internal memory
C. Non-volatile memory
D. PROM

Answer: B. Internal memory

Explanation: 

An internal memory is used for storing programs and data currently being processed by CPU.

The internal memory is typically a RAM (Random Access Memory) which temporarily holds data and instructions while processing is happening.

If the CPU is the “brain” of the computer, then RAM is the “working memory” or “thinking memory” used to store data just for the programmes and applications being used at that time.

Once you close the program it is wiped out of the RAM, but stays on the hard drive (long-term permanent memory).

Internal memory may also refer to ROM and flash memory which reside within the CPU. 

Learn more: http://wikieducator.org/Computer_Basics/Hardware/Processing_and_internal_memory_devices


That’s all for today. Happy learning 🙂

If you like this post, please subscribe to us to get the daily quiz in your email inbox.

You can also share this post with your friends.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s