GK Quiz-13 December 2017

Q1. In which of the following states, Rudrasagar Lake, also known as Rudijala, is a lake located?

A. Uttarakhand
B. Assam
C. Himachal Pradesh
D. Tripura

Answer: D. Tripura

Learn more: https://en.wikipedia.org/wiki/Rudrasagar_Lake

Q2. Which one of the following can one come across if one travels through the Strait of Malacca?

A. Java
B. Singapore
C. Brunei
D. Bali

Answer: B. Singapore

Learn more: https://www.britannica.com/place/Strait-of-Malacca

Q3. In 1948, All India Radio’s first external service started in which south-east Asian country to support its struggle against  Dutch colonialism?

A. Indonesia
B. Vietnam
C. Malaysia
D. Singapore

Answer: A. Indonesia

Learn more: https://books.google.co.in/books?id=ALA8DwAAQBAJ&lpg=PT16&ots=0U8Khsm-Qu&dq=in%201948%20all%20india%20radio's%20first%20external%20service&pg=PT104#v=onepage&q=external&f=false

Q4. How many All India Radio (AIR) stations were present in India at the time of partition in 1947?

A. 5
B. 6
C. 7
D. 10

Answer: B. 6

Learn more: http://allindiaradio.gov.in/Profile/Milestones/Pages/default.aspx

Q5. From the ecological point of view, which one of the following assumes importance in being a good link between the Eastern Ghats and the Western Ghats?

A. Sathyamangalam Tiger Reserve
B. Nallamala Forest
C. Nagarhole National park
D. Seshachalam Biosphere Reserve

Answer: A. Sathyamangalam Tiger Reserve

Learn more: http://www.thehindu.com/news/national/tamil-nadu/to-support-conservation-of-tiger/article7745365.ece

Q6. Jacobin Club of Mysore which was founded in 1794 with the support of Tipu Sultan had the root in which of the following country?

A. Italy
B. Portugal
C. France
D. Poland

Answer: C. France

Learn more:
https://www.britannica.com/topic/Jacobin-Club
https://en.wikipedia.org/wiki/Jacobin_Club_of_Mysore

Q7. The beautiful valleys of Kashmir, Kullu, and Kangra; lie in which of the following Himalayan ranges?

A. Himadri
B. Himachal
C. Purvanchal
D. Shiwalik

Answer: B. Himachal

Learn more: https://edugeneral.org/blog/geography/the-himalayan-range-of-mountains/

Q8. Consider the following statement about a famous football player.

“He was diagnosed with growth hormone deficiency when he was 11 but went on win four European Golden Boot Awards in his career.”

Who is this player?

A. Cristiano Ronaldo
B. Andrés Iniesta
C. Pele
D. Lionel Messi

Answer: D. Lionel Messi

Learn more: http://www.thehealthsite.com/news/how-golden-ball-winner-lionel-messi-overcame-growth-hormone-deficiency-to-become-the-best-in-the-world/

Q9. If the blood group of one parent is AB and that of the other O, the possible blood group of their child would be:

A. A or B or AB or O
B. A or B or O
C. A or B
D. A or AB or O

Answer:C. A or B
Learn more:
https://canadiancrc.com/Paternity_determination_blood_type.aspx
You can calculate the blood type at this link: http://www.endmemo.com/medical/bloodtype.php

10. What is the largest external organ in the human body?

A. Brain
B. Liver
C. Skin
D. Bone

Answer: C. Skin

Learn more: https://en.wikipedia.org/wiki/Largest_body_part#Humans

That’s all for today. Happy learning 🙂

If you like this post, please subscribe to us to get the daily quiz in your email inbox.

You can also share this post with your friends.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s