Current Affairs[Quiz]-12 December 2017

Q1. Which scheme has been approved by the state government of Bihar aimed at putting a check on eve-teasing and other crimes against women at public places across the state?

A. “Safe City for Women”
B. “City Surveillance for Women”
C. “Safe City Surveillance”
D.  “Women Safety City Surveillance”

Answer: C. "Safe City Surveillance"

Learn more: http://www.business-standard.com/article/pti-stories/scheme-for-checking-crimes-against-women-at-public-places-117121101126_1.html

Q2. The government has launched recently a “LaQshya” Application for health workers. The initiative is to:

A. improve the quality of care in the labour rooms, operation theaters in public health facilities
B. raise and check the quality issues in the public health facilities
C. train the health workers across public health facilities to better prepare for health disasters
D. None of the above

Answer: A. improve the quality of care in the labour rooms, operation theaters in public health facilities

Learn more: https://www.ruralmarketing.in/industry/healthcare/govt-launches-laqshya-safe-delivery-mobile-app-on-universal-health-coverage-day

Q3. Section 33(7) of the Representation of People’s Act permits a candidate to contest any election (Parliamentary, State Assembly, Biennial Council, or bye-elections) from up to two constituencies. The provision was introduced in:

A. 1966
B. 1990
C. 1996
D. 1999

Answer: C. 1996

Learn more: https://indiankanoon.org/doc/1385811/

Q4. What was the theme of the ASEAN-India Connectivity Summit 2017 which was concluded recently in New Delhi, India?

A. “Opening Digital Channels across Asia in 21st Century ”
B. “Powering Digital and Physical Linkages for Asia in the 21st Century”
C. “Empower Asia in Difficult times of 21st Century”
D. “Let us Get Together Against Terrorism for Safe Asia”

Answer: B. "Powering Digital and Physical Linkages for Asia in the 21st Century"

Learn more: http://mea.gov.in/press-releases.htm?dtl/29166/ASEANIndia_Connectivity_Summit_New_Delhi_December_1112_2017

Q5. Which one of the following countries is NOT the member of The Association of Southeast Asian Nations (ASEAN)?

A. Brunei Darussalam
B. Indonesia
C. India
D. Philippines

Answer: C. India

Learn more: https://www.asean2017.ph/about-asean/

Q6. Researchers at the University of Illinois have announced an exciting finding — the discovery of a new form of matter: excitonium. In this context, read the following statements:
I. Excitonium exhibits macroscopic quantum phenomena, like a superconductor.
II. The term ‘excitonium’ was coined in the 1960s by Harvard theoretical physicist Bert Halperin
III. The discovery holds great promise for unlocking further space particle mysteries

Which one of the following is correct:

A. Only I
B. Only I and II
C. Only I and III
D. All are TRUE

Answer: B. Only I and II

Learn more: http://www.thehindu.com/sci-tech/science/new-form-of-matter-excitonium-discovered/article21379110.ece

Q7. Which of the following national nodal agency deals with cybersecurity threats such as hacking and phishing in India?

A. SAMEER
B. CERT-In
C. CCA
D. CMET

Answer: B. CERT-In

Learn more: http://www.cert-in.org.in/

Q8. Universal Health Coverage Day is the anniversary of the first unanimous United Nations resolution calling for countries to provide affordable, quality health care to every person. Everywhere this day is commemorated on:

A. 4 December
B. 10 December
C. 12 December
D. 15 December

Answer: C. 12 December

Learn more: http://www.who.int/life-course/news/events/2017-uhc-day/en/

Q9. In which state, India’s first-ever mobile food testing laboratory was launched?

A. Goa
B. Telangana
C. Maharashtra
D. Uttar Pradesh

Answer: A. Goa

Learn more: http://www.hindustantimes.com/india-news/india-s-first-ever-mobile-food-testing-laboratory-launched/story-d7hJl5koIEMJtFWm6591QM.html

Q10. Tamil is an official language of which of the following countries?

A. Myanmar
B. Indonesia
C. Mauritius
D. Singapore

Answer: D. Singapore

Learn more: https://en.wikipedia.org/wiki/Tamil_language
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s