Current Affairs-9 December 2017

Q1. 11th World Trade Organization (WTO) ministerial conference (MC11) will take place in:
A. Nairobi
B. New Delhi
C. Buenos Aires
D. Geneva

Answer: C. Buenos Aires

Learn more: https://www.wto.org/english/thewto_e/minist_e/mc11_e/media_e.htm

Q2. Who has been named as the new CEO of India’s second largest IT company Infosys?
A. Mazumdar-Shaw
B. Ali Neemuchwala
C. Salil Parekh
D. Rajesh Gopinathan

Answer: C. Salil Parekh

Learn more: http://www.ibtimes.co.in/infosys-who-salil-parekh-new-ceo-indias-second-largest-software-firm-751732

Q3. A blockchain is a ____________ database that keeps a continuously-growing list of records protected from revision and tampering.
A. centralized
B. distributed
C. open access
D. None of the above

Answer: B. distributed

Learn more: https://www.techbullion.com/blockchain-definition-origin-history/

Q4. If a bank needs capital from RBI for a tenure of more than one day, it can access the money through
A. repo
B. MSF
C. LAF
D. term repo

Answer: D. term repo

Learn more: http://www.indianeconomy.net/splclassroom/183/what-is-term-repo-what-is-its-role-in-rbis-monetary-policy/

Q5.  In banking terms, what does ‘A’ mean in LAF?
A. Amount
B. Access
C. Adjustment
D. Acquire

Answer: C. Adjustment

Learn more: http://arthapedia.in/index.php?title=Liquidity_Adjustment_Facility_(LAF)

Q6.  ‘Waiting for a Visa’ is an autobiographical work of:
A. Pandit Deen Dayal Upadhyay
B. Shyama Prasad Mukherjee
C. Dr. Bhim Rao Ambedkar
D. Bhagat Singh

Answer: C. Dr. Bhim Rao Ambedkar

Learn  more: http://www.columbia.edu/itc/mealac/pritchett/00ambedkar/txt_ambedkar_waiting.html

Q7.  Which country has been barred from participating in the 2018 Winter Olympics in PyeongChang, South Korea by International Olympic Committee (IOC)?
A. China
B. Russia
C. Spain
D. Nederland

Answer: B. Russia

Learn more: http://www.foxnews.com/world/2017/12/05/russia-banned-from-2018-winter-olympic-games-in-south-korea-over-doping-scandal-ioc-announces.html

Q8. The government of India recently released a new form ‘APAF-1’ for consumers. Consumers can use this form to complain against:
A. traders whose measurement scale is faulty
B. traders who do not pass GST benefits to consumers
C. companies who do not register a consumer complaint
D. None of the above

Answer: B. traders who do not pass GST benefits to consumers

Learn more: http://indianexpress.com/article/business/economy/anti-profiteering-form-for-consumers-released-4971472/

Q9.  In recent times especially with cryptocurrency investment a new term ‘FOMO’ has been used many times in the media. What does it stand for:
A. Fears of Messing Out
B. Failure of Missing Out
C. Fears of Missing Out
D. Future Of Monetary Order

Answer: C. Fears of Missing Out

Learn more: https://en.wikipedia.org/wiki/Fear_of_missing_out

Q10. In a significant development, elite export control regime Wassenaar Arrangement (WA) on December 7 decided to admit India as its 42nd member. The Wassenaar Arrangement (WA) was established in
A. July 1996
B. December 1995
C. July 1991
D. July 1993

Answer: A. July 1996

Learn more:

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s