Current Affair Quiz-01 Sep 2017

Q1. Which among the following virtual currencies has the largest market capitalization?
A. Litecoin
B. Bitcoin
C. Dogecoin
D. Peercoin

Answer: B. Bitcoin

According to coinmarketcap.com, as on 02 September 2017, Bitcoin has the market cap of $81.20 billion while Ethereum which is on the 2nd position has the market cap of $36.45 billion.

Learn more: CryptoCurrency Market Capitalizations

Q2. As per data revealed by Central Electricity Authority, India has become a ‘Net Exporter’ of electricity for the first time in history. India exports electricity to which countries?
A. Sri Lanka, Nepal and Bangladesh
B. Nepal, Bangladesh and Bhutan
C. Nepal, Bangladesh and Myanmar
D. Myanmar, Bhutan and Sri Lanka

Answer: C. Nepal, Bangladesh and Myanmar 

As per data revealed by Central Electricity Authority, India has become a ‘Net Exporter’ of electricity for the first time in history.

During the current year 2016-17 (April to February 2017), India has exported around 5,798 million units to Nepal, Bangladesh, and Myanmar, which is 213 million units more than the import of around 5,585 million units from Bhutan.

Learn more: India becomes net exporter of electricity for the first time

Q3. Central Government has imposed ______ percent import duty on wheat and Turdal (Arhar) with immediate effect from March 28, 2017.
A. 10 percent
B. 9 percent
C. 8 percent
D. 7 percent

Answer: A. 10 percent

The Centre has imposed an import duty of 10 per cent on wheat and Turdal (Arhar) in a bid to check falling domestic prices and support farmers and traders.

Learn more: Government imposes 10% import duty on wheat, tur

Q4. Name the Indian-origin British Cabinet Minister, who received Pravasi Bharatiya Samman Award (PBSA) 2017. 
A. Smita Shah
B. Priti Patel
C. Vibha Parikh
D. Neela Joshi

Answer: B. Priti Patel

Priti Patel, Britain’s senior-most Indian-origin minister received Pravasi Bharatiya Samman Award (PBSA) 2017  for championing the interests of the Indian Diaspora and work for strengthening the Indo-UK ties.

The minister for international development had been conferred the honor by President Pranab Mukherjee in January.

Learn more: Indian-origin UK Minister Priti Patel receives Pravasi Bharatiya Samman

Q5. The 14th edition of the Pravasi Bharatiya Divas (PBD) Convention was held in 
A. New Delhi
B. Hyderabad
C. Pune
D. Bengaluru

Answer: D. Bengaluru

The 14th edition of the Pravasi Bharatiya Divas (PBD) Convention was held in Bengaluru from 7-9 January, 2017. The Pravasi Bharatiya Samman Awards were conferred by the Hon’ble President at the PBD Convention on 9 January, 2017 in the valedictory session of the Pravasi Bharatiya Divas ceremony.

The Pravasi Bharatiya Samman Award (PBSA) is the highest honor conferred on overseas Indians. PBSA is conferred by the Hon’ble President of India as a part of the Pravasi Bharatiya Divas Conventions organized annually since 2003 on Non-Resident Indians, Persons of Indian Origin or an organization or institution established and run by the Non-Resident Indians or Persons of Indian Origin in recognition of their outstanding achievements both in India and abroad.

Learn more: Pravasi Bharatiya Samman Awards-2017 and PBS Awardees-2017

Q6. Name the Odisha-based installation artist who has won Glenfiddich’s Emerging Artist of the Year Award 2017.
A. Rasik Lenka
B. Narendra Panda
C. Sitaram Swain
D. Vijay Behra

Answer: C. Sitaram Swain

Odisha-based installation artist Sitaram Swain was hosen as the Glenfiddichs Emerging Artist of the Year 2017. The sixth recipient of the

Swain is the sixth recipient of the honour.

Swain will represent India at the Glenfiddich Artists in Residence (AiR) programme where he will spend three months at the Glenfiddich Distillery in Scotland with seven artists from around the world.

The artist will be also awarded Rs 10 lakh, which includes an international allowance of Rs 1,20,000 per month and a work allowance of Rs 500,000, besides being given a solo show at Bestcollegeart.com Gallery.

Learn more: Emerging Artist award for Odia artist Sitaram Swain

Q7. After 29 illustrious years of service, TU142M aircraft has been de-inducted from the Indian Navy. TU142M is made in:
A. Russia
B. US
C. Japan
D. France

Answer: A. Russia

TU142M aircraft has been de-inducted from the Indian Navy. TU142M was made in Russia.

The Tupolev Tu-142 is a maritime reconnaissance and anti-submarine warfare (ASW) aircraft derived from the Tu-95 turboprop strategic bomber. It served as a Russian Nuclear Weapons capable bomber and is the highest and fastest flying turboprop aircraft in the world.

The Tu-142 was designed by the Tupolev design bureau and manufactured by the Kuibyshev Aviation and Taganrog Machinery Plants from 1968 to 1994. Formerly operated by the Soviet Navy and Ukrainian Air Force, the Tu-142 currently serves with the Russian Navy.

The aircraft is fondly called Albatross because of the massive wingspan of the aircraft. Also known as the Sentinel of the Ocean, it can remain airborne for 16 hours.

Tamil Nadu Postal Circle released a special cover on 18th November 2013 on 25 years of commissioned service of TU142M aircraft.

The aircraft was de-inducted by Indian Navy at a special ceremony on March 29, 2017, at INS Rajali, India’s premier Naval Air Station in Arakkonam, Tamil Nadu.

The TU 142M will now be taken on by the newly inducted P-8l aircraft.

Learn more:

Q8. According to a new study conducted by the scientist at the US National Center for Atmospheric Research (NCAR), similar planetary waves that exist in the atmosphere high above the Earth surface may also exist on Sun. Planetary waves are also known as:
A. Dolby Waves
B. Rossby Waves
C. Doppler Waves
D. Crypto Waves

Answer: B. Rossby Waves

Planetary waves are also known as Rossby Waves.

On Earth, Rossby waves are associated with the path of the jet stream and the formation of low- and high-pressure systems, which in turn influence weather events.

It was first theorized by Carl-Gustav Rossby in the 1930s.

The waves discovered on the Sun may be intimately tied to solar activity, including the formation of sunspots, active regions, and the eruption of solar flares.

Learn more:

Q9. IAAMS, the new weather monitoring system, was launched to use by Navy Chief Admiral Sunil Lanba on March 29, 2017. What does abbreviation IAAM stand for?
A. Integrated Advanced Aviation Meteorological System
B. Integrated Advanced Advanced Aviation Monitoring System
C. Integrated Automatic Aviation Meteorological System
D. Integrated Automatic Aviation Monitoring System

Answer: C. Integrated Automatic Aviation Meteorological System
The Integrated Automatic Aviation Meteorological System (IAAMS) was launched at Rajali Air Station in Tamil Nadu.
The aim of IAAMS is to modernize the meteorological infrastructure of the nine Naval Air Stations (NAS).
Q10. Chirag Shetty and Satwiksairaj Rankireddy are associated with which sport?
A. Badminton
B. Hockey
C. Table Tennis
D. Archery
Answer: A. Badminton
Q 11. What is the rank of India in the 2017 Energy Architecture Performance Index (EAPI)?
A. 87
B. 98
C. 112
D. 71
Answer: A. 87

The annual list released by Geneva- based World Economic Forum (WEF) ranked India at 87th position in Energy Architecture Performance Index (EAPI).

Switzerland topped the list followed by Norway, Sweden, Denmark and France in the top five.

India’s rank improved three places from 90th last year (2016).

Learn more: India ranks 87th on energy architecture performance: WEF

 

Q12. Name the Aadhar-based UPI mobile application launched by the South Indian Bank on March 23, 2017.
A. SIB Aadhaar M-Pay
B. SIB Aadhaar Pay
C. SIB M-Pay
D. SIB Pay
Answer: C. SIB M-Pay
To promote cashless digital transactions, South Indian Bank has introduced Aadhar-based payment in its UPI mobile application- SIB M-Pay.
SIB M-Pay app is currently available in Android Playstore.
UPI-Unified payment interface is a payment system by NPCI that allows you to transfer money between Bank accounts or parties like other payment systems NEFT/RTGS/IMPS.
In UPI, you have to create a Virtual ID for your account which is like an email id for your account. You can use this Virtual ID to make instant Fund Transfers / Payments to any Beneficiary and is available 24X7.
NPCI has introduced this payment interface to simplify payments and to facilitate payments through Mobile Banking. The major advantage in UPI is you can access all your UPI enabled Bank accounts through a single application.
Learn more:
Q13. The 5th Rashtriya Sanskriti Mahotsav (RSM) was organized by the Ministry of Culture in which of the following states of India?
A. Southern India
B. North Eastern States of India
C. Northern India
D. Western India
Answer: B. North Eastern States of India
Q14. Who has been awarded the 2017 Abel Prize?
A.Yves Meyer
B.Yakov Sinai
C.Louis Nirenberg
D.Andrew J. Wiles
Answer: A.Yves Meyer
French mathematician Yves Meyer was awarded the 2017 Abel Prize for his work on wavelets, a mathematical theory that links maths, information technology and computer science with applications in data compression, medical imaging and the detection of gravitational waves.
Q15. What is the theme of the 2017 World Meteorological Day?
A.Climate Knowledge for Climate Action
B.Understanding Clouds
C.Hotter, Drier, Wetter, Face The Future
D.Weather and Climate: Engaging Youth
Answer: B.Understanding Clouds
“Understanding Clouds” is the theme of World Meteorological Day 2017 to highlight the enormous importance of clouds for weather climate and water.
Clouds are central to weather observations and forecasts. Clouds are one of the key uncertainties in the study of climate change: we need to better understand how clouds affect the climate and how a changing climate will affect clouds. Clouds play a critical role in the water cycle and shaping the global distribution of water resources.
World Meteorological Day is observed on 23 March 2017.
Q16. What is the new deadline set by the government under the amended Right of Children to Free and Compulsory Education (RTE) Act, 2009 for the teachers to acquire the minimum qualifications?
A. March 2020
B. March 2018
C. March 2019
D. March 2021
Answer: C. March 2019

 

The Rajya Sabha on August 1, 2017, passed the Right of Children to Free and Compulsory Education (Amendment) Bill, 2017, and the Act received the assent of the President on the 9th August, 2017.

The bill says: “Provided further that every teacher appointed or in position as on the
31st March, 2015, who does not possess minimum qualifications as laid down under sub-section (1), shall acquire such minimum qualifications within a period of four
years from the date of commencement of the Right of Children to Free and Compulsory
Education (Amendment) Act, 2017.”

The amended Act deemed to have come into force on the 1st day of April, 2015.

Hence, by under the new Act, the teachers who do not possess the minimum qualifications as on March 31, 2015, will have to acquire them within a period of four years — that is, by March 31, 2019.

The Bill amends the Right of Children to Free and Compulsory Education Act, 2009.

‘The Right of Children to Free and Compulsory Education Act’ or ‘Right to Education Act also known as RTE’, is an Act of the Parliament of India enacted on 4 August 2009, which describes the modalities of the importance of free and compulsory education for children between 6 and 14 in India under Article 21A of the Indian Constitution.

India became one of 135 countries to make education a fundamental right of every child when the act came into force on 1 April 2010.

Learn more:
Q17. Name the Indian journalist who has been conferred with the inaugural Kuldip Nayar Journalism Award?
A. Sweta Singh
B. Ravish Kumar
C. Rajat Sharma
D. Rohit Sardana
Answer: B. Ravish Kumar
For his contributions to the world of journalism, eminent TV journalist Ravish Kumar on was honored with the first Kuldip Nayar journalism award. He was conferred with an award plaque along with a cash amount of Rs 1 lakh.
The Kuldip Nayar journalism award was instituted by veteran journalist Kuldip Nayar and the Gandhi Peace Foundation to honour those working in vernacular media.
 
Q18. How much amount was approved by the Union Government for the development of 403 km of National Highways in Meghalaya and Mizoram?
A. Rs 6,721 crore
B. Rs. 5,999 crore
C. Rs. 6,500 crore
D. Rs. 7,120 crore
Answer: A. Rs 6,721 crore
The Union Government approved Rs 6,721 crore for the development of 403 km of National Highways in Meghalaya and Mizoram.
Out of 403 km, approximately 52 km will be in Meghalaya and 351 km in Mizoram. The project will be executed in EPC Mode.
The projects will be taken up for implementation during the financial year 2017-18. The civil works are expected to be completed by 2021 and maintenance works are expected to be completed by 2025.
The work for development to two lane standards are under scheme “North East Road Network Connectivity Project Phase I” with loan assistance of Japan International Cooperation Agency (JICA).
Q19. Which among the given telecommunication company has acquired Internet service provider Tikona Digital Networks?
A. Telenor
B. Vodafone
C. Bharti Airtel
D. Reliance Jio
Answer: C. Bharti Airtel
India’s telecom major Bharti Airtel completed the acquisition of Tikona’s digital networks.
Airtel has acquired the 4G spectrum of Tikona in Gujarat, UP (East), UP (West) and Himachal Pradesh.
Airtel-Tikona deal was valued at Rs 1600 crore.
Q20. How many medals were won by the Indian Para Athletes at the 9th edition of Fazza International IPC Athletics Grand Prix Competition?
A. Ten
B. Eleven
C. Twelve
D. Thirteen
Answer: D. Thirteen
Indian para athletes won 13 medals in the Fazaa International IPC International Athletics Grand Prix at the Dubai Club Stadium.
The medals include five gold, three of which are won by Sundar Singh Gurjar.

Published by

essentialclasses

Tutorials to beat the competitive examination.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s