IBPS-RRB-Current Affairs and GK

  1. According to RBI norms, what percentage of the loan a Micro Finance Institution (MFI) has to set aside that’s overdue between 90 and 180 days to cover the risk of default?
    A. 45%
    B. 50%
    C. 75%
    D. 100%

Answer: B. 50%

Read more: Microfinance firms ask RBI to relax norms on provisioning

  1. Sadbhavna Diwas (Harmony Day) is observed each year to commemorate the birth anniversary of:
    A. Lal Bahadur Shashtri
    B. Atal Bihari Vajpayee
    C. Pandit Deen Dayal Upadhyay
    D. Rajiv Gandhi

Answer: D. Rajiv Gandhi

Learn more: SADBHAVANA DIWAS 2017

3. 15 January is observed as:
A. Central Excise Day
B. Army Day
C. Martyrs Day
D. World Red Cross Day

Answer: B. Army Day

Learn more: Army Day (India) From Wikipedia, the free encyclopedia

 

4. Full form of CRAR is:
A. Capital Requirements and Adequacy Ratio
B. Capital Requirements and Assets Ratio
C. Capital to Risk Assets Ratio
D. None of the above

Answer: C. Capital to Risk Assets Ratio

Learn more: What is Capital to Risky Asset Ratio (CRAR)?

5. In 2016, the Reserve Bank of India released the Vision 2018 document. The document primarily aims at:
A. reducing bad loans or non-performing assets (NPAs)
B. increasing the Capital Adequacy Ratio
C. promoting workable action plans by embracing technology
D. enabling payment and settlement systems in India

Answer: D. enabling payment and settlement systems in India

Learn more: Payment and Settlement Systems in India: Vision-2018

6. Which city was declared World Heritage City by the World Heritage Committee (WHC) of UNESCO?
A. Lucknow
B. Nalanda
C. Ahmedabad
D. Coimbatore

Answer: C. Ahmedabad

Learn more: Ahmedabad becomes India’s first World Heritage city

7. China launched its first cyber court specializing in handling internet-related cases in
A. Hangzhou
B. Zhejiang
C. Shanghai
D. Beijing

Answer: A. Hangzhou

Learn more: China launches first cyber court in e-commerce hub

8. What is the currency of Poland?
A. Zloty
B. Guarani
C. Kina
D. Euro

Answer: A. Zloty

Learn more: Currency Encyclopedia

9. What is the currency of Armenia?
A. Euro
B. Dram
C. Peso
D. Dollar

Answer: B. Dram

Learn more: Currency Encyclopedia

10. Where is the capital of Qatar?
A. Muskat
B. Doha
C. Amman
D. Beirut

Answer: B. Doha

Learn more: Doha, capital city of Qatar

11. Havana is the capital of:
A. Bolivia
B. Panama
C. Chile
D. Cuba

Answer: D. Cuba

Learn more:  Havana From Wikipedia, the free encyclopedia

12. CHF is the currency code of:
A. Chinese Yuan Renminbi
B. Canadian dollar
C. Swiss franc
D. Central African franc

Answer: C. Swiss franc

Learn more: List of currencies of the world

  1. Smt. Usha Ananthasubramanian heads which of the following bank?
    A. Central Bank of India
    B. Allahabad Bank
    C. Axis Bank
    D. Punjab National Bank

Answer: B. Allahabad Bank

Learn more:

Usha Anathasubramanian appointed as Allahabad Bank MD, CEO

https://www.allahabadbank.in/english/Directors.aspx

14. International Literacy Day is observed on:
A. 5th September
B. 7th August
C. 8th September
D. 28th August

Answer: C. 8th September

Learn more: International Literacy Day From Wikipedia, the free encyclopedia

  1. What does ‘K’ stand for in DDU-GKY?
    A. Kushal
    B. Kendriya
    C. Kaushalya
    D. Karya

Answer: C. Kaushalya

Learn more: http://ddugky.gov.in/content/about-us-0

  1. Union Government declared September 25 as ‘Antyodaya Diwas’ in memory of:
    A. Deen Dayal Upadhyaya
    B. Syama Prasad Mukherjee
    C. Bhim Rao Ambedkar
    D. Vinoba Bhave

Answer: A. Deen Dayal Upadhyaya

Learn more: Govt declares September 25 as ‘Antyodaya Diwas’

 

Published by

essentialclasses

Tutorials to beat the competitive examination.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s