Current Affairs Quiz-Set 01- 40 Questions

1. On July 18, 2017, Minister of State for Planning, Programme Implementation and Statistics introduced the ‘Requisitioning and Acquisition of Immovable Property (Amendment) Bill, 2017’.

Read the statements given below and answer which one is NOT TRUE in context to this bill.

I. The bill seeks to amend the provision to allow the central government to reissue the notice of acquisition in order to ensure that the property’s owner gets an opportunity to be heard.
II. The Act seeks to amend the previous Act which came into force in March 1956.
III.  Under this Act, the owner or such other person interested in the property shall be entitled to the annual rate of interest prevalent at any relevant time on the domestic fixed deposit offered by the State Bank of India from the date of publication of the first notice, till the final payment of the compensation.

A. I  only
B. II Only
C. III Only
D. All are TRUE

Answer: B. II Only

Learn more:

http://www.prsindia.org/uploads/media/Immovable%20Property/Requisitioning%20of%20Immovable%20Property%20Bill,%202017.pdf

2. On July 2018, the central government tabled “Indian Institute of Petroleum and Energy Bill 2017” in Lok Sabha. The bill seeks to establish the Indian Institute of Petroleum and Energy in which one of the following city?

A. New Delhi
B. Mumbai
C. Chennai
D. Visakhapatnam

Answer: D. Visakhapatnam

Learn more: Bill introduced in LS for setting up petroleum institute in Andhra Pradesh

3. Recently, the ministry of science and technology launched a low-cost indigenous screening device to detect the congenital hearing loss in newborns. The technology is developed by which of the following company?

A. Sohum Innovation Labs
B. TCS Innovation Labs
C. Dr. Reddy’s Laboratories
D. Quadio India

Answer: A. Sohum Innovation Labs

Reading for this question: Govt launches low-cost screening device to detect congenital hearing loss in newborns

4.  At which of the following lake, a weekly cultural program, ‘Culture on cruise’, was launched, recently?
A. Wular Lake
B. Dal Lake
C. Pichola Lake
D. Bhimtal Lake

Answer: B. Dal Lake

Reading for this question: ‘Culture on Cruise’ launched on the Dal Lake

5. Which state will have a first of its kind eco-friendly bridges over a canal cutting across the tiger corridor shared with the adjoining state?
A. West Bengal
B. Karnataka
C. Rajasthan
D. Telangana

Answer: D. Telangana

Learn more: Eco-bridges for the movement of tigers

6. On July 19, 2017, Reserve Bank of India (RBI) announced that it will shortly issue bank notes of denomination Rs ____ in Mahatma Gandhi series 2005.
A. Rs. 5
B. Rs. 10
C. Rs. 20
D. Re 1

Answer: C. Rs. 20

Learn more: RBI to issue Rs 20 note in Mahatma Gandhi 2005 series soon; here is every detail

7. On July 18, 2017, the Telangana School Education Department issued strict guidelines to reduce the weight of school bags for children in the State. As per the guidelines, the weight of school bags has been capped between:
A.1 kg and 3 kg
B.1 kg and 4 kg
C.1.5 kg and 5 kg
D.1.5 kg and 5.5 kg

Answer: C.1.5 kg and 5 kg

Learn more: Telangana puts cap on school bag weight

8. A bill to grant statutory status to the Indian Institutes of Information Technology (IIITs) in Public Private Partnership (PPP) mode was passed through a voice vote in Lok Sabha on July 19, 2017. Currently, how many such IIITs are operational across India?
A. 15
B. 19
C. 12
D. 20

Answer: A. 15

Learn more: Lok Sabha clears IIIT Public Private Partnership Bill 2017, can now give degrees

9. The Union Finance Minister, Shri Arun Jaitley recently released the NTFAP which aims to align border procedures with international best practices and improve Ease of Doing Business. NTFAP stands for:
A. National Trade Facilitation and Authorisation Point
B. National Transaction Facilitation Action Plan
C. National Trade Facilitation Action Plan
D. National Transaction Facilitation Automation Plan

Answer: C. National Trade Facilitation Action Plan

Learn more: PIB News

10. Finance Minister Arun Jaitley on July 21, 2017, launched a senior citizens’ pension scheme called the Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana (PMVVY), which promises assured the annual return of 8 per cent for 10 years. The scheme will be sold by
A. Indian Post Office
B. Life Insurance Corporation
C. All Public Sector Banks
D. All of the above

Answer: B. Life Insurance Corporation

Learn more: Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana: Senior citizens assured 8% return over 10-year period

11.  Which country recently banned the hardline organization “Hizbut Tahrir”?
A. Myanmar
B. Afghanistan
C. Bangladesh
D. Indonesia

Answer: D. Indonesia

Learn more: Indonesia disbands Hizbut Tahrir amid crackdown on hard-line Islamist Groups

12. The Kalesar National Park (KNP) is located in which state?
A. Haryana
B. Assam
C. Uttar Pradesh
D. Karnataka

Answer: A. Haryana 

Learn more: Kalesar National Park

13. Who has won the first-ever National Masters snooker tournament-2017?
A. Alok Kumar
B. Manudev
C. Rafath Habib
D. Naveen Kapoor

Answer: B. Manudev 

Learn more: Manudev wins National Masters snooker title

14. Who has won the 2017 Victorian Open Squash tournament?
A. Saurav Ghosal
B. Nitesh Poonia
C. Rex Hedrick
D. Harinder Pal Sandhu

Answer: D. Harinder Pal Sandhu

Learn more: India’s Harinder Pal Sandhu wins Victorian Open squash crown by defeating top-seed Rex Hedrick

15. Damneet Singh, who has won silver at the 2017 IAFF World U-18 Athletics Championship, is associated with which sports?
A. Javelin throw
B. Hammer throw
C. Shot put
D. Sprint

Answer: B. Hammer throw

Learn more: Damneet Singh bags silver, 1st Indian to win medal in IAAF U-18 World Championship

16. The Dachigam National Park (DNP) is located in which state?
A. Himachal Pradesh
B. Jammu and Kashmir (J&K)
C. Sikkim
D. Arunachal Pradesh

Answer: B. Jammu and Kashmir (J&K)

Learn more: Dachigam National Park

17. Thangjam Tababi Devi has won gold at the 2017 Asian Cadet Judo Championship (ACJC). She hails from which Indian state?

A. Mizoram
B. Arunachal Pradesh
C. Tripura
D. Manipur

Answer: D. Manipur

Learn more: Indian judokas bag 3 medals in Asian Cadet Championships

18. The 2017 Nelson Mandela International Day (NMID) is observed on which day?

A. July 19
B. July 18
C. July 20
D. July 17

Answer: B. July 18

Learn more: 2017 Nelson Mandela International Day (NMID)

19. Which railway station has become India’s first station to run by all women staff?

A. Matunga railway station
B. Hazrat Nizamuddin railway station
C. Chhatrapati Shivaji Terminus railway station
D. Kolkata railway station

Answer: A. Matunga railway station

Learn more: Mumbai’s Matunga railway station becomes ‘ladies special’, to get all-women staff next week

20.  The 2017 World Day for International Justice (WDIJ) is observed on which day?

A. July 18
B. July 16
C. July 15
D. July 17

Answer: D. July 17

Learn more: 17 July 2017 – Day of International Criminal Justice

21. Who has won the 2017 under-15 girls Dutch Open Junior Squash Championship?

A. Yoshna Singh
B. Aishwarya Khubchandani
C. Ananya Dabke
D. Neha Chaudhary

Answer: C. Ananya Dabke

Learn more: City’s junior squash players shine abroad

22. Markets regulator Securities and Exchange Board of India (SEBI) has recently entered into an agreement with the ESMA. What is the full form of ESMA?

A. European Securities and Markets Association
B. European Securities and Monetary Authority
C. European Securities and Monetary Association
D. European Securities and Markets Authority

Answer: D. European Securities and Markets Authority

Learn more: SEBI gets nod for MoU with Iran, EU counterparts

23. The Securities and Exchange Board of India (SEBI) is the regulator for the securities market in India. Which one of the following is a counterpart of SEBI in Iran?

A. Securities and Exchange Organisation (SEO)
B. Securities and Exchange of Iran  (SEI)
C. Securities and Exchange Board of Iran (SEBI)
D. Securities and Markets of Iran (SMI)

Answer: A. Securities and Exchange Organisation (SEO)

Learn more: SEBI gets nod for MoU with Iran, EU counterparts

24. The Nameri National Park (NNP) is located in which state?

A. Himachal Pradesh
B. Arunachal Pradesh
C. Assam
D. Sikkim

Answer: C. Assam

Learn more: Nameri National Park Assam

25.  Which state will be the focus state at the 2017 World Food India (WFI)?

A. Kerala
B. Assam
C. Mizoram
D. West Bengal

Answer: D. West Bengal

Learn more: West Bengal to take part World Food India (WFI) 2017 as ‘focus State’

26. Odisha’s longest road bridge “Netaji Subhas Chandra Bose Setu” has built over which tributary of the Mahanadi River?

A. Manas river
B. Subansiri river
C. Kathajodi river
D. Kameng river

Answer: C. Kathajodi river

Learn more: Odisha CM Naveen dedicates new bridge connecting Bhubaneswar and Cuttack

27. The Union Government has approved climate change projects for  Rajasthan, Gujarat and Sikkim under NAFCC. What does NAFCC stand for?

A. National Association For Climate Change
B. National Adaptation Fund for Climate Change
C. National Associative Fund on Climate Change
D. National Adaptive Formula for Climate Change

Answer: B. National Adaptation Fund for Climate Change

Learn more: Climate projects of three States get Centre’s nod

28. Which state government has launched “Janahitha” to receive complaints from the public?

A. Andhra Pradesh
B. Madhya Pradesh
C. Telangana
D. Karnataka

Answer: C. Telangana 

Learn more: Janahitha launched to address people’s issues at Suryapet

29. The Union Cabinet has given ex-post facto approval to IRDAI – IAIS pact for information exchange. What does “IAIS” stand for?

A. International Association of Insurance Supervisors
B. International Authority of Insurance Supervisors
C. International Associate of Insurance Supervisors
D. International Accounting of Insurance Supervisors

Answer: A. International Association of Insurance Supervisors

Learn more: Cabinet clears IRDAI signing pact for information exchange

30. Who has been conferred with the 2017 Best astrologer of the world award?

A. P K L Sarnath
B. Ganesha Bejan Daruwalla
C. TS Vineeth Bhatt
D. Viktor Kondrashin

Answer: C. TS Vineeth Bhatt

Learn more: Hyderabad-based man awarded ‘best astrologer of world’

31.  Minaketan Das, the noted film actor has passed away. He was associated with which film industry?

A. Odia
B. Tamil
C. Telugu
D. Bengali

Answer: A. Odia

Learn more: Noted Odia Actor Minaketan Das Passes Away at 56

32. Who has been appointed as the new Economic Relations Secretary in the Ministry of External Affairs (MEA)?

A. Vinesh Rathore
B. Madhu Tamble
C. Kirti Singh
D. Vijay Gokhale

Answer: D. Vijay Gokhale

Learn more: Vijay Keshav Gokhale appointed economic relations secy in MEA

33. Who has been appointed as the new Attorney General of India?

A. P J Thomas
B. M N Krishnamani
C. K K Venugopal
D. Rohington Nariman

Answer: C. K K Venugopal

Learn more: K K Venugopal to be new Attorney General

34. The 2017 World Elder Abuse Awareness Day (WEAAD) is observed on which day?

A. July 14
B. April 16
C. June 15
D. July 17

Answer: C. June 15

Learn more: World Elder Abuse Awareness Day, 15 June 2017

35. Who is the current Indian Ambassador to European Union (EU)?

A. Reenat Sandhu
B. Gaitri Issar Kumar
C. Ajit Vinayak Gupte
D. Rajeev Shahare

Answer: B. Gaitri Issar Kumar

Learn more: Govt announces Indian envoys to European Union, Italy, Denmark

36.  P N Bhagwati, who passed away recently, was associated with which field?

A. Law
B. Politics
C. Journalism
D. Film Industry

Answer: A. Law

Learn more: Justice PN Bhagwati, former chief justice of India, dies at 95

37. Where is the headquarters of the United Nations Economic and Social Council (ECOSOC)?

A. Paris
B. Geneva
C. Berlin
D. New York

Answer: D. New York

Learn more: United Nations Economic and Social Council From Wikipedia, the free encyclopedia

38. The 2017 Wimbledon Championships was a Grand Slam tennis tournament that took place at the All England Lawn Tennis and Croquet Club in Wimbledon, London, the United Kingdom between 3 July 2017 to 16 July 2017. This was the ____________ edition of the championships.

A. 121st edition
B. 126th edition
C. 131st edition
D. 136th edition

Answer: C. 131st edition

Learn more: 2017 Wimbledon Championships From Wikipedia, the free encyclopedia

39. Reserve Bank of India is considering setting up a public credit registry in India to address the twin balance sheet problem of the banking sector and the corporate sector.

Within this news context which of the following statement is correct.

A. Public Credit Registry will cover the current information on repayment history, unpaid debts, or credit outstanding of individuals and firms
B. Public Credit Registry will replace the existing Credit Information Bureau
C. Public credit registry will be used by the policy makers as well commercial lenders to verify the authenticity of loan applicant
D. All are correct

Answer: A. Public Credit Registry will cover the current information on repayment history, unpaid debts, or credit outstanding of individuals and firms

Learn more: RBI for setting up public credit registry

40. India and Bangladesh have decided to construct a bridge over Khawthlangtuipui river (also known as Karnaphuli river) to facilitate trade and improve communication between the two countries. Khawthlangtuipui river is in which state?

A. Mizoram
B. Assam
C. Meghalaya
D. Tripura

Answer: A. Mizoram

Learn more: India,Bangladesh to construct bridge along Mizoram border

 

Download this as PDF for offline reading

Published by

essentialclasses

Tutorials to beat the competitive examination.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s