GK Questions: General Science Set- 01

There are 15 questions in this practice set. With each question, there are 4 options. You have to choose which one of them is correct.

The answer is given with each question. You will find external links with each answer. You can learn further about the topic by visiting those links.

Questions in this set were asked on our Facebook Page. If you’ve come here from our page, in this post you will find the answer to the questions I asked.

If you have any query or feedback, please write it below in the comment box.


1. The crops which are sown in the southwest monsoon season are called:

A. Rabi crops
B. Kharif crops
C. Plantation Crops
D. Zaid Crops

Answer: B. Kharif crops

Learn more:

  1. All you wanted to know about kharif and rabi
  2. Cropping seasons of India- Kharif & Rabi
  3. Zaid crops From Wikipedia, the free encyclopedia

2. In India, linseed is cultivated during which period:
A. October to March
B. March to June
C. June to September
D. Linseed is an all-year crop

Answer: A. October to March

Learn more: Flax Seeds (अलसी)

3. The Oil seed Production Program (OPP), the Technology Mission on Oilseeds was launched by the Central Government in:

A. 1981
B. 1982
C. 1985
D. 1986

Answer: D. 1986

Learn more: Technology Mission on Oilseeds, Pulses and Maize

4. Relative humidity is expressed as:

A. grams
B. kilograms
C. percentage
D. ratio

Answer: C. percentage

Learn more: Relative humidity From Wikipedia, the free encyclopedia

5. Crossing-over occurs during:

A. zygotene
B. leptotene
C. pachytene
D. diplotene

Answer: C. pachytene

Learn more: Meiosis prophase 1

6. Metamorphism changes rocks’:

A. shape
B. texture
C. both A and B
D. chemical composition

Answer: C. both A and B

Learn more: Metamorphism and Metamorphic Rocks

7. In which of the following, multiple epidermis is found:

A. Boerhavia
B. Nerium
C. Helianthus
D. Amaranthus

Answer: B. Nerium

Learn more:

  1. S.Chand’ S Biology -XII – CBSE By Dr. P.S. Verma & Dr. B.P. Pandey
  2. Structure of Epidermis in Plants (With Diagram)

8. The role of coconut milk in embryo culture is:

A. Nutritive
B. Protective
C. Adhesive
D. B and C both

Answer: A. Nutritive

Learn more:

Technique of Embryo Culture

9. The functional position of an organism in the ecological system is known as:

A. Habitat
B. Niche
C. Population
D. Herbivory

Answer: B. Niche

Learn more: Niche

10. The first stable product of photosynthesis is:

A. Starch
B. Sucrose
C. Phosphoglyceric acid
D. Glucose

Answer: C. Phosphoglyceric acid

Learn more: The Process Of Photosynthesis: Carbon Fixation And Reduction

11. A pH scale ranges from

A. 0 to 7
B. 8 to 14
C. 0 to 14
D. None of the above

Answer: C. 0 to 14

Learn more: pH Scale

12. Slash and burn agriculture is known as ‘Milpa’ in:

A. Central America
B. Central Africa
C. Mexico
D. Both A and C

Answer: D. Both A and C

Learn more:

  1. Slash and Burn Agriculture
  2. Milpa From Wikipedia, the free encyclopedia

13. A real gas behaves like an ideal gas at

A. higher temperature and lower pressure
B. lower temperature and higher pressure
C. higher temperature and higher pressure
D. lower temperature and lower pressure

Answer: A. higher temperature and lower pressure

Learn more: Ideal gas From Wikipedia, the free encyclopedia

14. According to the special theory of relativity, the mass of a particle:

A. is independent of its velocity
B. increases with increase in velocity with respect to an observer
C. decreases with decrease in velocity
D. decreases with increase in velocity

Answer: B. increases with increase in velocity with respect to an observer

Learn more: Does mass change with velocity?

15. The motion of the wheels of a bullock-cart while moving on the road is an example of: 

A. Oscillatory and translatory motion
B. Oscillatory and rotatory motion
C. Translatory motion only
D. Translatory and rotatory motion

Answer: D. Translatory and rotatory motion

Learn more: Motion | Types of Motion | Physics | Science


If you like our work please share our Facebook page with your classmates. You can also subscribe to get the new practice questions in your email.

Published by

essentialclasses

Tutorials to beat the competitive examination.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s