Banking Awareness Practice Questions with Answers

Banking Awareness – Set-01

There are 15 questions in this practice set. With each question, there are 4 options. You have to choose which one of them is correct.

The answer is given with each question. You will find external links with each answer. You can learn further about the topic by visiting those links.

Questions in this set were asked on our Facebook Page. If you’ve come here from our page, in this post you will find the answer to the questions I asked.

If you have any query or feedback, please write it below in the comment box.


1.  What is NOSTRO account?

A. an account which is generally held with a domestic bank on behalf of a foreign bank
B. an account which is generally held by a bank on behalf of a 3rd party bank
C. an account which is generally held with a foreign bank on behalf of a domestic bank
D. None of the above

Answer: C. accounts which are generally held with a foreign bank on behalf of a domestic bank

 

Learn more

 

2. Which of the following bank has signed up as a national supporter for the under 17 FIFA world cup, scheduled to kick start on October 2017?

A. State Bank of India
B. Bank of Baroda
C. Punjab National Bank
D. ICICI Bank

Answer: B. Bank of Baroda

Learn more

3. The alphabet ‘B’ in  the acronym CBLO stands for:

A. Banking
B. Borrowing
C. Business
D. Base

Answer: B. Borrowing

 

Learn more

 

4. ___________ is a satellite-based wide area network using VSAT (Very Small Aperture Terminal) technology set up by the RBI in June 1999.

A. RBINET
B. BANKINNET
C. INFINET
D.INDINET

Answer: C. INFINET

Learn more

5. What does ‘F’ in the FIMMDA stand for?

A. Financial
B. Future
C. Fixed
D. Federal

Answer: C. Fixed

Learn more

6. Which of the following statement is TRUE for the Fixed Income Securities

A. Holders of fixed-income securities are not owners, but the creditors
B. Fixed Income Securities are similar to equity
C. Commercial paper is not an example of Fixed Income Securities
D. None of the above

Answer: A. Holders of fixed-income securities are not owners, but the creditors

Learn more

7. Basel III introduced two required liquidity ratios. Choose from the options given below:
I. Liquidity Coverage Ratio
II. Capital Adequacy Ratio
III. Net Stable Funding Ratio
IV. McDonough Ratio

A. I and II
B. II and III
C. I and III
D. II and IV

Answer: C. I and III

Learn more

8. What is/are the RBI Guideline(s) for the development of Internet Rate Swaps?

A. Banks can use IRS for hedging and trading both
B.  MIFOR is a benchmark for IRS
C. Under ISDA agreement Banks can opt for dual Jurisdiction i.e., Indian as well as common law
D.  All of the above

Answer: D.  All of the above

Learn more

9. Which of the following agencies is associated with the business of mutual fund sector as a regulator?

A. PFRDA
B. FMC
C. SEBI
D. AMFI

Answer: C. SEBI

Learn more

10. The first and the foremost mutual fund of India, UTI, was established in:

A. 1960
B. 1963
C. 1966
D. 1969

Answer: B. 1963

Learn more

11. Which of the following terms is not used in banking and Finance?

A. Capital gain
B. Blue Chip
C. Market risk
D. Stare decisis

Answer: D. Stare decisis

Learn more

12. ECML technology is used in which of the following banking products/services?

A. Home Loans
B. Foreign Exchange Services
C. Digital Wallet
D. Internet Banking

Answer: C. Digital Wallet

Learn more

13.Which of the following terms is not used in Economics?

A. Exogenous                          
B. Depreciation
C. Deep Market                    
D. All are Economics term

Answer: D. All are Economics term

Learn more

14. Which of the following statements is true?

A. Banks cannot accept demand and time deposits from public
B. Banks can accept only demand deposits from public
C. Banks can accept demand and time deposits only from government
D. Banks can accept both demand and time deposits from public

Answer: D. Banks can accept both demand and time deposits from public

Learn more

15. Which of the following bank had the key role in concluding the biggest asset resolution in India with the consummation of the Rs. 16,189 crore takeover of Jaypee Cements by Ultratech?

A. State Bank of India
B. ICICI Bank
C. Axis Bank
D. Punjab National Bank

Answer: B. ICICI Bank

Learn more

 


If you like our work please share our Facebook page with your classmates. You can also subscribe to get the new practice questions in your email.

Published by

essentialclasses

Tutorials to beat the competitive examination.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s