Current Affairs and GK – Set-06

There are 25 questions in this practice set. With each question, there are 4 options. You have to choose which one of them is correct.

The answer is given with each question. You will find external links with each answer. You can learn further about the topic by visiting those links.

Questions in this set were asked on our Facebook Page. If you’ve come here from our page, in this post you will find the answer to the questions I asked.

If you have any query of feedback, please write it below in the comment box.


1. The United Forum of Bank Unions (UBFU) has decided to observe July 19, 2017,  as ‘Save public sector banks’ day. The day also marks the:
A. start of protest programmes by UBFU from July 19 to September 15 demanding solutions to 17 major issues which ail Public Sector banks.
B. the 48th anniversary of nationalisation of major banks
C. Both A and B
D. Only A

Answer: C. Both A and B

From the midnight of July 19, 1969, the Government of India issued an ordinance (‘Banking Companies (Acquisition and Transfer of Undertakings) Ordinance, 1969’) and nationalised the 14 largest commercial banks.

This year all public sector banks are observing the 48th anniversary of nationalisation.

Bank employees’ associations under the leadership of the United Federation of Bank Unions (UFBU) protest programmes from July 19 to September 15 demanding solutions to 17 major issues including recovery of bad loans, privatisation of public sector banks, etc.

Learn more:

  1. Bank unions to observe July 19 as ‘Save public sector banks day’
  2. Bank strike planned in August
  3. Banking in India From Wikipedia, the free encyclopedia

2. Section 16 of the Right of Children to Free and Compulsory Education (RTE) Act, 2009 stipulates that ‘No child admitted in a school shall be held back in any class or expelled from school till the completion of elementary education’. Thus, the policy covers elementary stage of schooling covering classes 1 to
A. 5
B. 8
C. 10
D. 6

Answer: B. 8

Section 16 of the Right of Children to Free and Compulsory Education (RTE) Act, 2009 stipulates that ‘No child admitted in a school shall be held back in any class or expelled from school till the completion of elementary education’. Thus, the policy covers elementary stage of schooling covering classes 1 to 8.

Learn more:

  1. Change in No-Detention Policy, Press Information Bureau (The government of India)
  2. No detention policy to go away from next academic year: HRD ministry

3. Who is the current Minister of State for HRD (Higher Education) in Government of India?
A. Shri Ananth Kumar
B. Dr. Mahendra Nath Pandey
C. Shri Upendra Kushwaha
D. Shri P.P. Chaudhary

Answer: B. Dr. Mahendra Nath Pandey

Dr. Mahendra Nath Pandey is Hon’ble Minister of State for HRD (Higher Education).

Shri Upendra Kushwaha is Hon’ble Minister of State for HRD (School Education & Literacy)

Shri Ananth Kumar is Hon’ble Minister (Chemicals & Fertilizers)

Shri P.P. Chaudhary is Minister of State (Electronics and Information Technology)

Learn more: List of Current Ministers of India and their Portfolios

4. In which sport did India’s Manpreet Kaur claim the gold medal at Asian Athletics Championships 2017?
A. Javelin Throw
B. Long Jump
C. Throwball
D. Shotput

Answer: D. Shotput

In the women’s Shotput, Manpreet Kaur captured the gold medal for India on the opening day of the Asian Athletics Championships 2017 in Bhubaneswar.

Learn more: Manpreet Kaur wins first gold medal for India at Asian Athletics Championships 2017

5. India’s Ambassador to Peru Sandeep Chakravorty has been appointed as the head of the Indian consulate in _______________.
A. Bogota
B. New York
C. Madrid
D. Dhaka

Answer: B. New York
India’s Ambassador to Peru Sandeep Chakravorty has been appointed as the head of the Indian consulate in New York. The 1996 Indian Foreign Service (IFS) officer will replace Riva Ganguly Das as Consul General in one of the busiest Indian diplomatic missions overseas.

Learn more: Indian Ambassador to Peru Sandeep Chakravorty appointed New York Consul General

6. What is the full form of  ‘MERIT’ which is an app launched recently by Union Minister of State (IC) for Power, Coal, New & Renewable Energy and Mines?
A. Merit Order Despatch of Electricity for Rejuvenation of Income and Transparency
B. Merit Order Despatch of Electricity from Renewable for Income and Transparency
C. Maximization of Electricity from Renewables for Income and Trade
D. Mutual Order Despatch of Electricity for Rejuvenation of Income and Transparency

Answer: A. Merit Order Despatch of Electricity for Rejuvenation of Income and Transparency

Union Minister of State (IC) for Power, Coal, New & Renewable Energy and Mines, Shri Piyush Goyal launched here today the ‘MERIT app (Merit Order Despatch of Electricity for Rejuvenation of Income and Transparency – http://meritindia.in/)’ and the e-bidding portal for providing e-Bidding solution to States to select Independent Power Producers (IPPs) for procurement of power by transferring their domestic coal under the scheme of flexibility in utilization of domestic coal.

The advantages of MERIT app are as follows:

  • Empowerment of the Consumer and participative governance
  • Transparent information dissemination pertaining to marginal variable cost and source wise purchase of electricity
  • Promotes economy and efficiency in operations
  • Helps understand the utility portfolio and its complexity
  • Optimization of the power procurement costs
  • Facilitates renewable integration and handling of the variability and uncertainty of renewables
  • Indication of supply side reliability, adequacy, and co
  • The flexibility in utilization of domestic coal scheme envisages transferring coal to more efficient IPPs generating stations, leading to lower generation costs and ultimately lesser cost of electricity for the consumers.

Learn more: MERIT app and e-Bidding portal for utilization of domestic coal in IPP Power Stations for reducing the cost of power generation launched 

7. The Karnataka government has recently launched a scheme named ‘Elevate 100’. The scheme is related to:
A. construction of transport infrastructure
B. start-up
C. education for under-privilege
D. selection of 100 towns for Urban development

Answer: B. start-up

The Karnataka government has recently launched the ‘Elevate 100’ scheme to identify and nurture innovative start-ups.

The Elevate scheme is the brainchild of the start-up cell, Karnataka Biotechnology and Information Technology Services (KBITS), to help start-ups across the state succeed by providing them with access to mentors, networking opportunities, idea validation, incubation facilities, and in-depth sessions for start-ups on accounting, legal and emerging technologies.

The website and logo for Elevate 2017 (www.elevate.bengaluruite.biz) were unveiled by the Priyank Kharge, Minister for IT and BT.

Learn more: Karnataka ‘Elevate 100’ scheme for start-ups

8. India’s legendary cueist Pankaj Advani teamed up with which player in final against Pakistan to win Asian Team Snooker Championship 2017?
A. Malkeet Singh
B. Ashok Shandilya
C. Laxman Rawat
D. Aditya Mehta

Answer: C. Laxman Rawat

Learn more: We are not cricketers, we are the Asian Team Snooker Champions 2017: Pankaj Advani

9. Kerala Chief Minister Pinarayi Vijayan recently launched a  ‘G-Ride’, a digital ride sharing platform specially designed and deployed for professionals of:
A. Retail Industry
B. Public Administration
C. IT Industry
D. None of the above

Answer: C. IT Industry

 Kerala Chief Minister Pinarayi Vijayan recently launched a  ‘G-Ride’, a digital ride sharing platform specially designed and deployed for professionals of IT industry, by the Group of Technology Companies (GTech), the industry body of IT companies in the state. 

Learn more: Kerala Chief Minister Pinarayi Vijayan launches G-Ride

10. In a recent move, the Syrian Central Bank had issued new 2000 currency notes with the face of President Bashar Assad on it. What is the currency of Syria?
A. Lev
B. Lira
C. Manat
D. Riel

Answer: B. Lira

The Syrian pound or Syrian Lira is the currency of Syria and is issued by the Central Bank of Syria.

Learn more:

  1. Syrian President Bashar Assad will be face of new bank note
  2. Syrian pound From Wikipedia, the free encyclopedia

11. Who became the first Indian driver to win in the FIA Formula 3 European Championship?
A. Jehan Daruvala
B. Karun Chandok
C. Narayan Karthikeyan
D. None of the above

Answer: A. Jehan Daruvala

Jehan Daruvala became the first Indian driver to win in the FIA Formula 3 European Championship, claiming victory in Race 3 at the Nuremberg circuit.

Learn more: Jehan Daruvala becomes 1st Indian to win FIA Formula 3 European Championship race

12. The Energy and Resources Institute (TERI), a leading think tank dedicated to conducting research for sustainable development has its headquarter at:
A. New York
B. London
C. Paris
D. New Delhi

Answer: D. New Delhi

The Energy and Resources Institute (TERI) is headquartered in New Delhi, with regional centers in Bengaluru, Guwahati, Mumbai, Panaji (Goa), and Nainital (Uttarakhand).

Learn more: ABOUT TERI

13. Prime Minister Narendra Modi has adopted which village under the second phase of Saansad Adarsh Gram Yojana (SAGY)?
A. Nagepur
B. Jayapur
C. Amauli
D. Chuharpur

Answer: A. Nagepur

Prime Minister Narendra Modi has adopted Nagepur, a village dominated by backward castes, in his Lok Sabha constituency of Varanasi under the second phase of Saansad Adarsh Gram Yojana (SAGY).

In the first phase of SAGY, the PM had adopted Jayapur village in Sevapuri Assembly segment of Varanasi. Nagepur too falls in the same Assembly Constituency.

Learn more: PM Narendra Modi adopts the second village in Varanasi

14.  How many villages are to be developed by a Member of Parliament under ‘Saansad Adarsh Gram Yojana’ (SAGY) scheme by 2019?
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

Answer: C. 3

Under the Yojana, Members of Parliament (MPs) will be responsible for developing the socio-economic and physical infrastructure of three villages each by 2019, and a total of eight villages each by 2024.

Learn more: Key highlights of the recently launched Saansad Adarsh Gram Yojana

15. Exercise Maitree 2017, 15-day long joint military training exercise a continuation of a series of joint exercises between India and
A. Sri Lanka
B. USA
C. Thailand
D. Russia

Answer: C. Thailand

Learn more: Indo-Thai joint military exercise from July 3 in Himachal Pradesh

16. The Maitree Express, a passenger train service between Dhaka and Kolkata was launched in which year:
A. 2001
B. 2008
C. 2014
D. 2017

Answer: B. 2008

The Maitree Express, a passenger train service between Dhaka and Kolkata was launched on April 14, 2008. 

A second Maitree (Friendship) Express passenger train service Maitree Express-II is also going to commence between Kolkata to Khulna through Petrapole- Benapole.

Learn more: Maitree Express-II chugged across India, Bangladesh border amid cheers, applause

17. Which flower is named after Prime Minister Narendra Modi, in a special gesture to mark the first visit of an Indian Prime Minister to the Jewish nation?
A. Israeli Bellis perennis
B. Israeli Chrysanthemum
C. Israeli Calicotome villose
D. Israeli Clematis

Answer: B. Israeli Chrysanthemum

A new fast-growing Israeli flower was on Wednesday named after Prime Minister Narendra Modi, in a special gesture to mark the first visit of an Indian Prime Minister to the Jewish nation.

Israeli Chrysanthemum flower will now be called “MODI”.

Learn more: Israeli Crysanthumun flower will now be called Modi in honour of PM Modi

18. Who has been elected as new vice-president of Microfinance Institutions Network (MFIN), the industry association and Self-Regulatory Organization (SRO) for the microfinance industry in India?
A. R Baskar Babu
B. Anand Rao
C. Devesh Sachdev
D. Rakesh Dubey

Answer: C. Devesh Sachdev

Devesh Sachdev has been elected as new vice-president of Microfinance Institutions Network (MFIN), the industry association and Self-Regulatory Organization (SRO) for the microfinance industry in India.

Devesh Sachdev founded Fusion Microfinance in 2009 and has worked with the renowned companies such as Citigroup and BSA before starting his journey as an entrepreneur.

Rakesh Dubey, CEO, SVCL is the President of the MFIN board.

Learn more: MFIN Appoints Devesh Sachdev As New Vice President

19. World Sports Journalists Day is observed on
A. 2 July
B. 3 July
C. 4 July
D. 1 July

Answer: A. 2 July

World Sports Journalists Day is a global professional observance held on July 2. It was established by the International Sports Press Association (AIPS) in 1994 to mark the 70th anniversary of its foundation.

Learn more: World Sports Journalists Day

20. Recently, the Prime Minister, Shri Narendra Modi, inaugurated the filling of Aji Dam near Rajkot under Sauni Yojana. What does ‘Sauni’ stands for?
A. Salinity and Utilization of Narmada Irrigation Yojana
B. Sagarkhedu Narmada Aji Interlinking Yojana
C. Saurashtra and Narmada Interlinking Yojna
D. Saurashtra Narmada Avtaran Irrigation Yojana

Answer: D. Saurashtra Narmada Avtaran Irrigation Yojana

Sauni or Saurashtra Narmada Avtaran Irrigation Yojana is a scheme of Gujarat government to divert one MAFt excess overflowing flood water of Narmada allocated to Saurashtra Region. The excess overflowing flood water of Narmada will be distributed to 115 reservoirs of eleven districts of Saurashtra through total 1126 km long four link pipelines benefitting 10,22,589 acre land.

Learn more:

  1. PM inaugurates filling of Aji Dam under Sauni Yojana
  2. Sauni Yojana

21. Which is the first state to implement an integrated Core Banking Solution Project covering all three tiers of short-term cooperative credit structure – state cooperative bank, district central cooperative banks and 2,708 primary agriculture cooperative societies?
A. Madhya Pradesh
B. Odisha
C. Bihar
D. Maharashtra 

Answer: B. Odisha

Odisha is the first state to implement an integrated Core Banking Solution Project covering all three tiers of short-term cooperative credit structure – state cooperative bank, district central cooperative banks and 2,708 primary agriculture cooperative societies. 

Learn more: Naveen inaugurates computerisation of PACS and Rupay KCC

22. Prime Minister Narendra Modi recently inaugurated ‘The Arena’, one of the most advanced integrated multi-purpose stadiums. It is a public-private partnership between the government of Gujarat and
A. Sports Authority of India
B. TransStadia
C. Sports Authority Of Gujarat
D. JMC Projects

Answer: B. TransStadia

Learn more: ‘The Arena’ by TransStadia inaugurated by Prime Minister Narendra Modi

23.  ‘Vikrikar Bhavan’ which was renamed as ‘GST Bhavan’ after the Goods and Services Tax regime was rolled out was the former headquarter of ___________ government’s Sales Tax department?
A. Maharashtra 
B. Gujarat
C. Delhi
D. Central

Answer: A. Maharashtra 

Learn more: Mumbai’s ‘Vikrikar Bhavan’ Renamed As GST Bhavan

24. Name the CEO of a reputed bank who has been conferred recently with ‘Indian of the Year’ 2017 award organised by Brands Academy?
A. Arundhati Bhattacharya
B. Aditya Puri
C. Shikha Sharma
D. Chanda Kochhar

Answer: D. Chanda Kochhar

Chanda Kochhar, MD & CEO of  ICICI Bank has been conferred recently with ‘Indian of the Year’ 2017 award organised by Brands Academy.

Brands Academy is one of the leading brand management companies in Asia.

Learn more: Brands Academy Organized Mega Event “Indian of the Year” – New Delhi

25. This country defeated Chile in the final of the 2017 FIFA Confederations Cup to win the title?
A. Argentina
B. Brazil
C. Cameroon
D. Germany

Answer: D. Germany

Germany defeated Chile (1-0) in the final of the 2017 FIFA Confederations Cup to win the title. 

The FIFA Confederations Cup was played in Russia.

Learn more: Germany Defeat Chile to Win 2017 Confederations Cup Final


Do you want to to get this post in your inbox, if so please provide your details below (it’s free and don’t worry we don’t spam):

 

Published by

essentialclasses

Tutorials to beat the competitive examination.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s