General Knowledge-Set 02

1. In which year, the first Indian cotton mill was established in Bombay?

A. 1874
B. 1854
C. 1845
D. 1861

Answer: B. 1854

The first Indian cotton mill, “The Bombay Spinning Mill”, was opened in 1854 in Bombay by Cowasji Nanabhai Davar. It was the first mill opened by any Indian enterprise with an Indian capital.

Learn more:

  1. Penguin-CNBC TV18 Business YRBK10 By Derek O’Brien
  2. The Cotton Mills

2. Which is the first country to have corporate social responsibility (CSR) legislation, mandating that companies give 2% of their net profits to charitable causes?

A. USA
B. UK
C. Canada
D. India

Answer: D. India

India is the first country to have corporate social responsibility (CSR) legislation, mandating that companies give 2% of their net profits to charitable causes.

Section 135 and Schedule VII of the Companies Act 2013 as well as the provisions of the Companies (Corporate Social Responsibility Policy) Rules, 2014 mandates every company, private limited or public limited, which either has a net worth of Rs 500 crore or a turnover of Rs 1,000 crore or net profit of Rs 5 crore, needs to spend at least 2% of its average net profit for the immediately preceding three financial years on corporate social responsibility activities.

Learn more:

  1. An overview of CSR Rules under Companies Act, 2013
  2. Corporate Social Responsibility: Should It Be A Law?

3. The three Presidency banks- Bank of Bombay, Bank of Calcutta and the Bank of Madras were consolidated and Imperial Bank of India was founded which later became the State Bank of India. The consolidation happened in the year:

A. 1905
B. 1913
C. 1921
D. 1935

Answer: C. 1921

Imperial Bank of India was founded on 27 January 1921 by merging three Presidency banks- Bank of Bombay, Bank of Calcutta and the Bank of Madras.

After independence, Imperial bank was renamed to State Bank of India on 30 April 1955

Learn more:

  1. Insight into the progress of banking by KANAKALATHA MUKUND
  2. Imperial Bank of India From Wikipedia, the free encyclopedia

4. Based on the recommendations of _____________, the Wealth Tax Act, 1957, the Expenditure Tax Act, 1957 and the Gift Tax Act, 1958 were introduced by the Government of India?

A. Prof. Nicholas Kaldor
B. Justice K. N. Wanchoo
C. L K Jha
D. Prof. Raja Chelliah

Answer: A. Prof. Nicholas Kaldor

In 1956, Prof. Nicholas Kaldor submitted his Report on Indian Tax Reform to Government of India.

Based on the recommendations given in his report, the Wealth Tax Act, 1957, the Expenditure Tax Act, 1957 and the Gift Tax Act, 1958 were introduced by the Government of India.

Learn more:

  1. The evolution of income-tax _ II
  2. Tax Reform in India Nicholas Kaldor

5. The first Sikh coin called ‘Govind Shahi’ was minted in the year:

A. 1744
B. 1749
C. 1764
D. 1766

Answer: C. 1764

‘Govind Shahi’ Sikka or coin of Guru Gobind Singh was introduced in 1764 after Sikhs conquered Sirhind.  It was a silver coin and it continued to be issued from the Lahore mint up to 1777.

Learn more: Sikh Coins

6. First Income Tax Act of India came into force in the year:

A. 1860
B.1865
C. 1922
D. 1945

Answer: A. 1860

After the Sepoy Mutiny of 1857, the British Government felt acute financial crisis. They needed to fill their treasury.

The first Income-tax Act was introduced in February, 860 by James Wilson, who became British-India’s first Finance Minister.

The Act received the assent of the Governor General on July 24, 1860, and came into effect immediately.

Learn more:

  1. The evolution of income-tax by T. N. Pandey
  2. History of Indian Tax structure (page 24)

7. The Bombay Stock Exchange (BSE) was established in which year?

A. 1957
B. 1875
C. 1935
D. 1901

Answer: B. 1875

The Bombay Stock Exchange (BSE) was established on 9 July 1875 with the name ‘The Native Share & Stock Brokers Association’.

BSE is Asia’s first stock exchange, which claims to be the world’s fastest stock exchange, with a median trade speed of 6 microseconds.

Learn more:

  1. Tracking 140 years’ journey of the Bombay Stock Exchange
  2. Heritage, bseindia.com
  3. Bombay Stock Exchange From Wikipedia, the free encyclopedia

8. Breaking waves in coastal regions are called?

A. Surf
B. Floods
C. Drought
D. Coastline

Answer: A. Surf

Breaking waves in coastal regions are called surf.

The area near the coastline where waves break are the surf zone. Surf is characterized by lines of foam formed by breaking waves and a distinctive, often rhythmic sound that many people find peaceful.

Surf zones are found along the shores of the ocean as well as the shores of many large lakes.

The coastline is the boundary between the ocean and the land.

Learn more:

  1. Wave-Coast Interactions
  2. Breaking wave From Wikipedia, the free encyclopedia

9. What name is given to a stretch of land which is surrounded by water on three sides?

A. Gulf
B. Bay
C. Peninsula
D. Isthmus

Answer: C. Peninsula

A peninsula is a piece of land surrounded by water on 3 sides of its border while being connected to a mainland from which it extends. One example is Indian Peninsula which is surrounded by the Arabian Sea in the west, the Bay of Bengal in the East and the Indian Ocean in the South and in the North connected to Chinese plateau.

Learn more:

  1. GEO-Flash Cards Definitions
  2. Peninsula From Wikipedia, the free encyclopedia

10. Name the friendly creature of the sea?

A. Star fish
B. Dolphin
C. Crocodile
D. Golden fish

Answer: B. Dolphin

Star Fish, also known as Sea Stars, is a deep sea creature. Because Star Fish does not possess a brain or central nervous system, it is not found to be a socially active animal.

Crocodiles (subfamily Crocodylinae) or true crocodiles are large aquatic reptiles are ambush predators. They are not a friendly creature.

The goldfish (Carassius auratus) is a friendly fish commonly kept in an aquarium. But it is a freshwater fish.

Dolphins are often regarded as one of Earth’s most intelligent animals and are highly social animals. Dolphins also display culture, something long believed to be unique to humans. They care for fellows and even for members of different species.

11. Which of the following is considered as the world’s softest mineral?

A. Sulphur
B. Graphite
C. Talc
D. Limestone

Answer: C. Talc

Talc, which has a hardness of one (1) on the Mohs Hardness Scale is the softest mineral on Earth.

Learn more: What is the softest crystal?

12. Which of the following is NOT part of the Western Ghats biosphere reserves?

A. Nilgiri Biosphere Reserve
B. Agasthyamalai Biosphere Reserve
C. Seshachalam Hills
D. All are part of Western Ghats biosphere reserves

Answer: C. Seshachalam Hills

Nilgiri Biosphere Reserve is an International Biosphere Reserve in the Western Ghats and Nilgiri Hills ranges of South India.

Agasthyamalai Biosphere Reserve (ABR) straddles the border of Kollam and Thiruvananthapuram Districts in Kerala and Tirunelveli and Kanyakumari Districts in Tamil Nadu, South India at the southern end of the Western Ghats.

Seshachalam Hills are hilly ranges part of the Eastern Ghats in southern Andhra Pradesh state, in southeastern India.

Learn more: Biosphere reserves of India From Wikipedia, the free encyclopedia

13. Name the fastest fish which can swim at 68 miles per hour?

A. Sailfish
B. Sushi
C. Casper
D. Comet

Answer: A. Sailfish

Sailfish is the fastest fish in the ocean which can swim at 68 miles per hour or about 110 km/h.

Learn more: The fastest fish in the World

14. Give the scientific name of Peacock?

A. Mangifera indica
B. Rosa Sinensis
C. Pavo cristatus
D. Nelumbo nucifera

Answer: C. Pavo cristatus

Pavo cristatus is the scientific name of Peacock, also known as peafowl.

Mangifera indica is the scientific name of mango.

Rosa Sinensis, also know as Hibiscus rosa-sinensis is a flower of Hibiscus family.

Nelumbo nucifera is the scientific name of  Indian lotus.

Learn more: Peacock

15. Madhubani painting belongs to which of the following state?

A. Madhya Pradesh
B. Jharkhand
C. Bihar
D. Odisha

Answer: C. Bihar

Madhubani Painting is an art form of Mithilanchal region of Bihar state.

Learn more: Madhubani – Mithila Painting From Wikipedia, the free encyclopedia

16. Name the state where Alpana, a design done on the floor with rice paste is done:

A. Kerala
B. Tamil Nadu
C. West Bengal
D. Rajasthan

Answer: C. West Bengal

Alpana is a traditional floor art form of West Bengal.

Learn more: Alpana

17. Name the popular author of “A flight of pigeons”:

A. James Patterson
B. Ruskin Bond
C. A. J. Banner
D. Harper Lee

Answer: B. Ruskin Bond

A Flight of Pigeons is a novella by Indian author, Ruskin Bond. The story is set in 1857, and is about Ruth Labadoor and her family (who are British) who take help of Hindus and Muslims to reach their relatives when the family’s patriarch is killed in a church by the Indian rebels.

Learn more: A Flight of Pigeons From Wikipedia, the free encyclopedia

18. Who was the son of Lord Sri Krishna?

A. Mahodaran
B. Vaalaky
C. Pradyumna
D. Ugraayudhan

Answer: C. Pradyumna

Pradyumna was the son of Lord Krishna and Rukmini.

Learn more: Pradyumna From Wikipedia, the free encyclopedia

19. Who designed the Indian parliament Building?

A. Sir Charles Barry
B. Alvar Aalto
C. Herbert Bekar
D. Philip Johnson

Answer: Herbert Bekar

Indian Parliament Building was designed by two famous architects— Sir Edwin Lutyens and Sir Herbert Baker—who were responsible for the planning and construction of New Delhi.

Learn more: PARLIAMENT HOUSE ESTATE

20. Which country’s parliament is called ‘Diet’?

A. Malaysia
B. Japan
C. Nepal
D. Bhutan

Answer: B. Japan

The Parliament of Japan is called ‘Diet’ (Kokkai in Japan).

The Diet was first convened as the Imperial Diet in 1889 as a result of adopting the Meiji Constitution. The Diet took its current form in 1947 upon the adoption of the postwar constitution and is considered by the Constitution to be the highest organ of state power. The National Diet Building is located in Nagatachō, Chiyoda, Tokyo.

Learn more: National Diet From Wikipedia, the free encyclopedia

21. Which Institution has the final authority to interpret the Constitution of India?

A. Parliament
B. Supreme Court of India
C. President
D. Attorney General of India

Answer: B. Supreme Court of India

Indian constitution has vested huge and grave responsibility to the judiciary for the smooth functioning of the political system.

For this purpose, the Constitution has assigned the interpretative power of the Constitution to the judiciary.

The Supreme Court is a repository of all judicial powers at the national level. Being the apex judicial institution, it is the custodian of the Constitution and the highest forum for its interpretation.

Learn more: The Judiciary: The Supreme Court

22. In bio fortification technique plant breeders use breeding to overcome

A. Loss due to insect pests
B. Decrease in food production
C. Deficiencies of micronutrients and vitamins
D. Loss due to plant diseases

Answer: C. Deficiencies of micronutrients and vitamins

Biofortification is a process of increasing the nutritional quality such as density of micronutrients and vitamins in a crop through plant breeding, transgenic techniques, agronomic practices or modern biotechnology.

Plant breeding can increase nutrient levels in staple crops during plant growth.

One example of bio fortified crop is Golden Rice which is made by biofortification of beta-carotene and is the source of Vitamin A. Other examples are zinc-biofortification of wheat, provitamin A carotenoid-biofortification of sweet potato, amino acid and protein-biofortification of sorghum.

Learn more:

  1. Biofortification of staple crops
  2. Biofortification From Wikipedia, the free encyclopedia
  3. Improving nutrition through biofortification: A review of evidence from HarvestPlus, 2003 through 2016

23. Fixed Foreign Exchange Rate can be changed by

A. RBI
B. SEBI
C. Ministry of Finance
D. FIPB

Answer: A. RBI

When the exchange rate between country’s currency and foreign currency is fixed by the monetary authority, usually Central Bank of that country, it is called Fixed Foreign Exchange Rate.

In India till 1991, the foreign exchange rate used to be fixed by the Reserve Bank of India (Central Bank of the country).  The foreign exchange rate fixed by the RBI is called the fixed exchange rate.

The RBI changes the rate when required. For instance, a change in the foreign exchange rate may be helpful in increasing exports and decreasing imports. This was done by lowering the value of domestic currency in terms of a foreign currency. This is called devaluation.

The RBI not only fixes the foreign exchange rate, it also controls and regulates inflow and outflow of foreign exchange.

Learn more: Foreign Exchange Rate (Page 2) [pdf]

24. The Kovvada Nuclear Park project is proposed to be setup in which State?

A. Rajasthan
B. Uttar Pradesh
C. Andhra Pradesh
D. Karnataka

Answer: C. Andhra Pradesh

The Kovvada Nuclear Park project is proposed to be setup in  Kovvada village of Srikakulam district of Andhra Pradesh.

The Nuclear Project  is being setup jointly by the Nuclear Power Corporation of India (NPCIL) and U.S. company Westinghouse’s Nuclear Power Project (NPP).

The plant will have six 1000 MW (AP-1000) nuclear reactors build by Russian-owned Rosatom.

According to Kovvada Atomic Power Plant Project Director G.V. Ramesh, the project construction work will commence in 2018 and production will start by 2024.

Learn more:

  1. ‘A.P. will gain most from Kovvada power plant’
  2. A.P. set to be country’s nuclear power hub

25. Which country began the construction of European Extremely Large Telescope in Atacama desert, which when completed will be the world’s largest optical telescope?

A. China
B. Chile
C. Russia
D. USA

Answer: B. Chile

Chile has begun the construction of European Extremely Large Telescope in Atacama desert, which when completed will be the world’s largest optical telescope.

Chile’s President Michelle Bachelet  inaugurated the construction of the world’s largest telescope in the desert of Atacama, Chile in May 26, 2017.

ELT’s main mirror will measure 39 meters (43 yards) across.

Located on a 3,000 meter-high mountain in the middle of the Atacama desert, it is due to begin operating in 2024.

The ELT is being funded by the European Southern Observatory, an organization consisting of European and southern hemisphere nations.

Learn more: Construction begins on world’s largest telescope in Chilean desert

26. Polio is caused by

A. Bacteria
B. Virus
C. Fungus
D. Protozoa

Answer: B. Virus

Polio, or poliomyelitis, is a crippling and potentially deadly infectious disease. It is caused by the poliovirus that attacks the nervous system.

Polio is an infectious disease caused by a virus that lives in the throat and intestinal tract. It is most often spread through person-to-person contact with the stool of an infected person and may also be spread through oral/nasal secretions (such as saliva).

The poliovirus can invade an infected person’s brain and spinal cord, causing paralysis (can’t move parts of the body).

Children younger than 5 years old are more likely to contract the virus than any other group.

The polio vaccine was developed in 1953 and made available in 1957. There are two types of vaccine that protect against polio: Inactivated Polio Vaccine (IPV) and Oral Polio Vaccine (OPV).

Learn more:

  1. What Is Polio?
  2. Polio

27. Heat is transmitted from higher temperature to lower temperature through the actual motion of the molecules in

A. Conduction
B. Convection
C. Radiation
D. Both conduction and convection

Answer: B. Convection

Convection is the transfer of heat from one part of a fluid to another by the
flow of the fluid, mixing the warmer parts of the fluid with the cooler parts.

Heat is transmitted from higher temperature to lower temperature through the actual motion of molecules.

For example, when we heat a glass of water in a pot. As the water in contact with the pot is heated by conduction, its molecules’s density decreases, and it floats to the top. Molecules of the colder water moves down to replace it. The colder water, in turn, is heated; once hot, it rises because of its smaller density, thus setting up a circulation of the liquid. During this circulation the warmer parts of the liquid mix with the cooler parts, and in a short time a fairly uniform temperature is established throughout the liquid.

Learn more: Physics, Chapter 18: Transfer of Heat (Henry Semat, City College of New York and Robert Katz, University of Nebraska-Lincoln) [pdf file-page 7 to 9]

28. The transfer of minerals from top soil to subsoil through soil-water is called?

A. Percolation
B. Conduction
C. Leaching
D. Transpiration

Answer: C. Leaching

Leaching is the process of the transfer of minerals from top soil to subsoil through soil-water.

The soil on Earth is divided in 4 layers: top-soil, sub-soil, parent material and bed-rock.

The uppermost layer is top-soil layer which contains most of the nutrients including ‘humus’. Humus is  rich, highly decomposed organic matter mostly made from dead plants, crunched-up leaves, dead insects and twigs.

The topsoil is relatively thin and porous layer. A heavy rain or sometimes irrigation can causes the the soil water to percolate into lower layer (which is sub-soil). The soil-water also contains dissolved nutrients and get transferred to sub-soil. This transfer of nutrients from top-soil to sub-soil through soil-water is called leaching.

The effects of nutrients leaching are many. One is, when nutrient is leached below the root zone of a tree, it is lost from the system. Though if the tree grows its root deeper into the soil, the lost nutrients could be recycled.

However, the  loss due to leaching  can be classified as soil acidification, salt removal from the soil, groundwater contamination, soil erosion.

Learn more:

  1. Cornell University: Trees, Crops and Soil Fertility – Concepts and Research Methods; Schroth G and Sinclair FL (eds.). 2003
  2. What Are the Effects of Leaching? By Eric Dontigney
  3. Celebrating Chemistry, acs.org

29. At Barren Island, the only active volcano in India is situated in

A. Andaman Islands
B. Nicobar Islands
C. Lakshadweep
D. Minicoy

Answer: A. Andaman Islands

India’s only active volcano, at Barren Island is situated in Andaman Islands, 140 kilometres north east of Port Blair.

Learn more: Watch: India’s Only Active Volcano, At Barren Island, Filmed Erupting

30. Which is the highest award for gallantry during peacetime?

A. Vir Chakra
B. Param Vir Chakra
C. Ashok Chakra
D. Mahavir Chakra

Answer: C. Ashok Chakra

In the peace time, for showing conspicuous gallantry or bravery, the Indian Military gets three distinct awards- the Ashoka Chakra, The Kirti Chakra and the Shaurya Chakra. These were constituted on similar lines of the British Awards of the George Cross.

The Ashoka Chakra is the highest among them and is equivalent to Param Vir Chakra which is given for wartime bravery.

Peace time military awards are given for courageous action or self-sacrifice away from the battlefield, especially in counter insurgency operations.

Learn more:

Gallantry Awards (Peace)

Indian honours system From Wikipedia, the free encyclopedia

31. Pump priming should be resorted to at a time of?

A. Inflation
B. Deflation
C. Stagflation
D. Reflation

Answer: B. Deflation

Let us first understand the key concept here.

Inflation is a sizeable and a rapid increase in the general price level across an economy.  Most countries  experience inflation and it is not always bad. In a depression period, inflation puts the economy back on the track. In this period, the purchasing power of the people expands.

Deflation is opposite of the inflation. In deflation, price level across an economy goes down sharply. In this period, the decline in the purchasing power tends to cause a downfall of the price level. It typically occurs during periods of depression.

Stagflation occurs when prices of the commodities across an economy go up but the overall output of an economy (GDP) falls down. As the cost of production rises (due to rising prices or inflation) manufacturers as a precautionary measure produce less. Hence, output falls.

Reflation may be defined as “inflation deliberately undertaken to relieve a depression”. In other words, reflation is a type of controlled inflation. When deflation is carried to an extreme limit and the prices of goods and services fall to extremely low levels, then the government may resort to reflation to protect the economy of the country from serious consequences.

Now let us see the definition of Pump priming.

According to businessdictionary.com the Pump Priming is-

“Injection of (relatively small) sums of money by a government into a depressed economy through commissioning of public works. Its objective is to increase purchasing power of people that will stimulate demand which in turn will boost private sector investment … and so more and more money will be pumped into the economy.”

The literal meaning of pump priming is “to stimulate the economic activity by investment”.

Investopedia clarifies further “Pump priming involves introducing relatively small amounts of government funds into a depressed economy in order to spur growth. This is accomplished through the increase in purchasing power experienced by those affected by the injection of funds, with the goal of prompting higher demand for goods and services. The increase in demand experienced through pump priming can lead to increased profitability within the private sector, which assists with overall economic recovery.”

Pump priming is the government’s tool to boost economy in the deflationary period.

Learn more:

  1. Inflation, Deflation, Stagflation, and Hyperinflation
  2. Inflation, Deflation and Reflation
  3. pump priming, BusinessDictionary
  4. Pump Priming, investopedia.com

32. C.K. Naidu Cup is associated with which of the following sporting events?

A. Tennis
B. Cricket
C. Hockey
D. Golf

Answer: B. Cricket

C.K. Naidu Cup is associated with Cricket. It is named after Cottari Kanakaiya Nayudu, also known as CK,  the first captain of the Indian cricket team in Test matches.

The cup is a national level domestic cricket tournament for Under-23 players.

The current winner of the cup is Punjab.

Learn more:

  1. C. K. Nayudu From Wikipedia, the free encyclopedia
  2. Punjab lift the CK Nayudu Trophy 2016-17

33. Energy travels from Sun to Earth through

A. conduction
B. convection
C. radiation
D. modulation

Answer: C. radiation

Energy travels from Sun to Earth through radiation.

Radiation is the transfer of heat energy through space by electromagnetic radiation, called infrared waves.

This is how the heat from the Sun gets to Earth.

In “radiation” the energy travels as rays, that is, in straight lines. In general, the terms “solar energy” and “solar radiation” simply refer to energy from the sun.

Most of the electromagnetic radiation or solar radiation that comes to the earth from the sun is invisible. Only a small portion comes as visible light.

Most of the solar radiation is absorbed by the atmosphere and much of what reaches the earth’s surface is radiated back into the atmosphere to become heat energy.

Learn more:

  1. The Transfer of Heat Energy
  2. The Sun & its Energy
  3. Temperature System: How does heat move?

34. Which Indian airport has become the first in the Asia-Pacific region in the 5-15 million passengers per annum category to achieve carbon neutral status?

A. Kempegowda International Airport, Bangalore
B. Sardar Vallabhbhai Patel International Airport, Ahmedabad
C. Indira Gandhi International (IGI) Airport, New Delhi
D. Rajiv Gandhi International Airport (RGIA), Hyderabad

Answer: D. Rajiv Gandhi International Airport (RGIA), Hyderabad

Rajiv Gandhi International Airport (RGIA) becomes the first in the Asia-Pacific region in the 5-15 million passengers per annum category to achieve carbon neutral status.

RGIA is the second airport among all categories in the Asia-Pacific region to achieve carbon neutral status.

Earlier in September, 2016 GMR Group-led Delhi Airport had become the first airport in Asia-Pacific to achieve carbon neutral status among all categories.

Learn more: Rajiv Gandhi airport achieves carbon neutral status

35. Which of the following institution was not founded by Mahatma Gandhi?

A. Sabarmati Ashram
B. Sevagram Ashram
C. Vishwa Bharti
D. Phoenix Ashram

Answer: C. Vishwa Bharti

Sabarmati Ashram, formerly known as ‘Satyagraha Ashram”, situated in Ahmedabad was founded by Mahatma Gandhi. The Satyagraha Ashram was founded on May 25, 1915 in Ahmedabad at Kochrab, when Gandhi returned from South Africa, with 25 inmates. The Ashram was shifted on the bank of river Sabarmati in July 1917.

Sevagram Ashram was established in April 1936. After Dandi March in 1930 Gandhiji decided not to return Sabarmati Ashram till independence. On the request of Jamna Lal Bajaj he went to Wardha in 1934. Later he established his residence in the village Shegaon (8 km from Wardha town) which he renamed as Sevagram, which means ‘village of service’.

Phoenix Ashram (also known as Phoenix settlement ) established by Gandhiji near Durban, South Africa in 1904.

Vishwa Bharti was founded by Rabindranath Tagore, initially as a school which started in 1901. On 23 December 1921, Tagore formally started the college with proceeds from the prize money of the Nobel Prize he received in 1913 for the publication of his book of poems Gitanjali.

36. In IT terminology failure in the kernel is called as

A. crash
B. crash dump
C. dump
D. Kernel error

Answer: A. crash

In computing, a crash (or system crash) occurs when a computer program, such as a software application or an operating system, stops functioning properly and exits. The program responsible may appear to hang until a crash reporting service reports the crash and any details relating to it. If the program is a critical part of the operating system, the entire system may crash or hang, often resulting in a kernel panic or fatal system error.

Learn more:

Crash (computing) From Wikipedia, the free encyclopedia

37. Temperature of distant luminous bodies can be determined by

A. Mercury thermometers
B. Gas thermometers
C. Pyrometers
D. Colour thermometers

Answer: C. Pyrometers

When the object is too far in sky, such as stars or too hot to touch such as steel furnace, scientists used to measure its temperature by determining its wavelength of the radiation.

A pyrometer (from the Greek words meaning “fire” and “measurement”) is a type of remote-sensing thermometer used to measure the temperature of a surface. It measures heat admitted from an object visibly bright or incandescent.

Pyrometers have optical scanners that measure the temperature of a surface from the spectrum of the thermal radiation it emits, a process known as pyrometry and sometimes radiometry.

Different types of pyrometer existed such as broadband pyrometer, optical pyrometer and radiation pyrometer.

Pyrometer was invented by Josiah Wedgwood.

Learn more:

  1. Pyrometer From Wikipedia, the free encyclopedia
  2. Types Of Pyrometers
  3. Pyrometers and infrared thermometers

38. The largest herbarium of India is located at

A. Kolkata
B. Lucknow
C. Mumbai
D. Coimbatore

Answer: A. Kolkata

The Central National Herbarium (CNH) is the largest herbarium of India. It is located in Kolkata, West Bengal.

William Roxburgh established this herbarium in 1795 at his office-cum-residence. This building, located on the bank of the river Hooghly, is now called Roxburgh House.

CNH is maintained by the Botanical Survey of India.

Herbarium is a store house where dried and pressed specimens of plants are placed on sheet in a systematic way of classification. They are basically used for education and research purposes in different institutes.

Learn more:

Central National Herbarium

39. Tsangpo is the other name in Tibet for ____________ .

A. Kosi
B. Gandak
C. Brahmaputra
D. Ganga

Answer: C. Brahmaputra

The river is known as the Yarlung Tsangpo in Tibet, Siang (or Dihang) where it enters India, and the Brahmaputra as it descends further down into Assam.

Tsangpo is the suffix attached to names of rivers originating or sometimes flowing through the Tsang province of Tibet.

Learn more: 

Tsangpo: The last mystery

Tsangpo From Wikipedia, the free encyclopedia

40. The Upanishads are the ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌______________________ .

A. Great Epics
B. Story Books
C. Source of Hindu Philosophy
D. Law Books

Answer: C. Source of Hindu Philosophy

Upanishads are the compilation of philosophical and religious texts written by Indian scholars who codify and reinterpret Aryan beliefs to create the texts forming the basis of Hinduism sometime between c. 800 BCE and c. 500 BCE.

The texts of Upanishads tried to shift the focus of religious life from external rites and sacrifices to internal spiritual quests in the search for answers.

Although there are over 200 surviving Upanishads, only 14 are considered to be the most important. The names of these Upanishads are Isa, Kena, Katha, Prasna, Mundaka, Mandukya, Taittiriya, Aitareya, Chandogya, Brhadaranyaka, Svetasvatara, Kausitaki, Mahanarayana and the Maitri.

Learn more:

Upanishads, Ancient History Encylopedia

41. The people of the Indus valley civilisation worshipped ____________________.

A. Vishnu
B. Pashupati
C. Indra
D. Brahma

Answer: B. Pashupati

The Pashupati seal in which the three faced male god is shown seated in a yogic posture wearing a headdress that has horns, surrounded by a rhino and a buffalo on the right, and an elephant and a tiger on the left, make the historians conclude that the people of Indus valley civilisation worshipped Lord Shiva who is also known by the name Pashupati. 

Learn more:

  1. Religious Developments in Ancient India, Ancient History Encylopedia
  2. Indus Valley Civilization: Religion of the people

42. Appointments for all India Services are made by

A. UPSC
B. President
C. Prime Minister
D. Parliament

Answer: B. President

President of India appoints All India Service Officers(IAS/IPS/IFoS) and other Central Government Group A Officers(IFS, IRS, IAAS, IRTS etc).

Group A gazetted officers are appointed by the President of India himself, and Group B gazetted officers are appointed by President-ordered authorities (except for officers for the Central Secretariat Service, who are selected by the President).

Learn more: 

  1. Know about Civil Services in India
  2. Which authority or person can dismiss an IAS officer in India?

43. The Residuary powers of legislation under Indian Constitution rests with

A. President
B. Prime Minister
C. Parliament
D. States

Answer: C. Parliament

Article 248 vests the residuary powers in the parliament. It says that
1. Parliament has exclusive power to make any law with respect to any matter not enumerated in the Concurrent List or State List.

2. Such power shall include the power of making any law imposing a tax not mentioned in either of those Lists.

Learn more: RESIDUARY POWER UNDER THE INDIAN CONSTITUTION: A BRIEF ANALYSIS

44. India shares longest international boundary with which country?

A. Bangladesh
B. China
C. Nepal
D. Bhutan

Answer: A. Bangladesh

India has 15106.7 Km of land border running through 92 districts
in 17 States and a coastline of 7516.6 Km touching 13 States and Union
Territories (UTs).

The longest international boundary it shares with Bangladesh which is 4,096.7 kilometers.

Learn more: Introduction, MINISTRY OF HOME AFFAIRS (DEPARTMENT OF BORDER MANAGEMENT)

45. Panna Lal Ghosh was a famous ______________ player.

A. Flute
B. Sitar
C. Mandolin
D. Pakhawaj

Answer: A. Flute

Pannalal Ghosh (24 July 1911 – 20 April 1960), also known as Amal Jyoti Ghosh was an Indian flute (bansuri), player and composer.

Learn more: Pannalal Ghosh From Wikipedia, the free encyclopedia

46. Digboi in Assam is famous for:

A. Coal
B. Silk
C. Gold
D. Oil

Answer: D. Oil

Digboi (located in the far north–eastern corner of Assam), also known as the ‘Oil City’ of India, is where the first oil well in Asia was drilled in 1889. 

Learn more: 

7 Reasons Why Digboi is So Very Special to India

47. Which city is known as “Manchester of South India”?

A. Chennai
B. Coimbatore
C. Mysuru
D. Bengaluru

Answer: B. Coimbatore

Coimbatore is known as the Manchester of South India. It is named such because of its flourishing textile industry.

It started with the establishment of Coimbatore Spinning and Weaving Mills in 1888 by Sir Robert Stanes, the pioneering and responsible entrepreneur. 

The emergence of C.S. & W. Mills motivated others to set up mills in Coimbatore. 

Learn more: What transformed Coimbatore into the Manchester of South India

48. Name the railway station in India which has been declared as UNESCO heritage building:

A. Abada (West Bengal)
B. Argora (Jharkhand)
C. Shivaji Terminus (Maharashtra)
D. New Delhi (Delhi)

Answer: C. Shivaji Terminus (Maharashtra)

The Chhatrapati Shivaji Terminus, formerly known as Victoria Terminus Station, in Mumbai is included in the UNESCO heritage building list in 2004.

Learn more: Chhatrapati Shivaji Terminus (formerly Victoria Terminus)

49. An important river of the Indian desert is:

A. Luni
B. Narmada
C. Krishna
D. Beas

Answer: A. Luni

The Luni River is the only river integrated into the Indian desert.

The Luni is an endorheic river of western Rajasthan state, India. It originates in the Pushkar valley of the Aravalli Range, near Ajmer, passes through the southeastern portion of the Thar Desert, and ends in the marshy lands of Rann of Kutch in Gujarat, after travelling a distance of 495 km. It is first known as Sagarmati, then after passing Govindgarh, it meets its tributary Saraswati, which originates from Pushkar Lake, and from then on it gets its name Luni.

Learn more: 

  1. Luni River From Wikipedia, the free encyclopedia
  2. Thar Desert From Wikipedia, the free encyclopedia

50. Which one of the following is a financial institution?

A. SEBI
B. ICICI
C. KVIC
D. IFFCO

Answer: B. ICICI

ICICI Bank (Industrial Credit and Investment Corporation of India) is an Indian multinational banking and financial services company.

The Securities and Exchange Board of India (SEBI) is the regulator for the securities market in India.

The Khadi and Village Industries Commission (KVIC) is a statutory body formed by the Government of India, under the Act of Parliament, ‘Khadi and Village Industries Commission Act of 1956’. It is an apex organisation under the Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises, with regard to khadi and village industries within India, which seeks to – “plan, promote, facilitate, organise and assist in the establishment and development of khadi and village industries in the rural areas in coordination with other agencies engaged in rural development wherever necessary.”

Indian Farmers Fertiliser Cooperative Limited, also known as IFFCO, is a small scale fertilizer cooperative federation based in India which is registered as a Multistate Cooperative Society. It is an agricultural cooperative society.

 

Current Affairs Quiz-Set 01- 40 Questions

1. On July 18, 2017, Minister of State for Planning, Programme Implementation and Statistics introduced the ‘Requisitioning and Acquisition of Immovable Property (Amendment) Bill, 2017’.

Read the statements given below and answer which one is NOT TRUE in context to this bill.

I. The bill seeks to amend the provision to allow the central government to reissue the notice of acquisition in order to ensure that the property’s owner gets an opportunity to be heard.
II. The Act seeks to amend the previous Act which came into force in March 1956.
III.  Under this Act, the owner or such other person interested in the property shall be entitled to the annual rate of interest prevalent at any relevant time on the domestic fixed deposit offered by the State Bank of India from the date of publication of the first notice, till the final payment of the compensation.

A. I  only
B. II Only
C. III Only
D. All are TRUE

Answer: B. II Only

Learn more:

http://www.prsindia.org/uploads/media/Immovable%20Property/Requisitioning%20of%20Immovable%20Property%20Bill,%202017.pdf

2. On July 2018, the central government tabled “Indian Institute of Petroleum and Energy Bill 2017” in Lok Sabha. The bill seeks to establish the Indian Institute of Petroleum and Energy in which one of the following city?

A. New Delhi
B. Mumbai
C. Chennai
D. Visakhapatnam

Answer: D. Visakhapatnam

Learn more: Bill introduced in LS for setting up petroleum institute in Andhra Pradesh

3. Recently, the ministry of science and technology launched a low-cost indigenous screening device to detect the congenital hearing loss in newborns. The technology is developed by which of the following company?

A. Sohum Innovation Labs
B. TCS Innovation Labs
C. Dr. Reddy’s Laboratories
D. Quadio India

Answer: A. Sohum Innovation Labs

Reading for this question: Govt launches low-cost screening device to detect congenital hearing loss in newborns

4.  At which of the following lake, a weekly cultural program, ‘Culture on cruise’, was launched, recently?
A. Wular Lake
B. Dal Lake
C. Pichola Lake
D. Bhimtal Lake

Answer: B. Dal Lake

Reading for this question: ‘Culture on Cruise’ launched on the Dal Lake

5. Which state will have a first of its kind eco-friendly bridges over a canal cutting across the tiger corridor shared with the adjoining state?
A. West Bengal
B. Karnataka
C. Rajasthan
D. Telangana

Answer: D. Telangana

Learn more: Eco-bridges for the movement of tigers

6. On July 19, 2017, Reserve Bank of India (RBI) announced that it will shortly issue bank notes of denomination Rs ____ in Mahatma Gandhi series 2005.
A. Rs. 5
B. Rs. 10
C. Rs. 20
D. Re 1

Answer: C. Rs. 20

Learn more: RBI to issue Rs 20 note in Mahatma Gandhi 2005 series soon; here is every detail

7. On July 18, 2017, the Telangana School Education Department issued strict guidelines to reduce the weight of school bags for children in the State. As per the guidelines, the weight of school bags has been capped between:
A.1 kg and 3 kg
B.1 kg and 4 kg
C.1.5 kg and 5 kg
D.1.5 kg and 5.5 kg

Answer: C.1.5 kg and 5 kg

Learn more: Telangana puts cap on school bag weight

8. A bill to grant statutory status to the Indian Institutes of Information Technology (IIITs) in Public Private Partnership (PPP) mode was passed through a voice vote in Lok Sabha on July 19, 2017. Currently, how many such IIITs are operational across India?
A. 15
B. 19
C. 12
D. 20

Answer: A. 15

Learn more: Lok Sabha clears IIIT Public Private Partnership Bill 2017, can now give degrees

9. The Union Finance Minister, Shri Arun Jaitley recently released the NTFAP which aims to align border procedures with international best practices and improve Ease of Doing Business. NTFAP stands for:
A. National Trade Facilitation and Authorisation Point
B. National Transaction Facilitation Action Plan
C. National Trade Facilitation Action Plan
D. National Transaction Facilitation Automation Plan

Answer: C. National Trade Facilitation Action Plan

Learn more: PIB News

10. Finance Minister Arun Jaitley on July 21, 2017, launched a senior citizens’ pension scheme called the Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana (PMVVY), which promises assured the annual return of 8 per cent for 10 years. The scheme will be sold by
A. Indian Post Office
B. Life Insurance Corporation
C. All Public Sector Banks
D. All of the above

Answer: B. Life Insurance Corporation

Learn more: Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana: Senior citizens assured 8% return over 10-year period

11.  Which country recently banned the hardline organization “Hizbut Tahrir”?
A. Myanmar
B. Afghanistan
C. Bangladesh
D. Indonesia

Answer: D. Indonesia

Learn more: Indonesia disbands Hizbut Tahrir amid crackdown on hard-line Islamist Groups

12. The Kalesar National Park (KNP) is located in which state?
A. Haryana
B. Assam
C. Uttar Pradesh
D. Karnataka

Answer: A. Haryana 

Learn more: Kalesar National Park

13. Who has won the first-ever National Masters snooker tournament-2017?
A. Alok Kumar
B. Manudev
C. Rafath Habib
D. Naveen Kapoor

Answer: B. Manudev 

Learn more: Manudev wins National Masters snooker title

14. Who has won the 2017 Victorian Open Squash tournament?
A. Saurav Ghosal
B. Nitesh Poonia
C. Rex Hedrick
D. Harinder Pal Sandhu

Answer: D. Harinder Pal Sandhu

Learn more: India’s Harinder Pal Sandhu wins Victorian Open squash crown by defeating top-seed Rex Hedrick

15. Damneet Singh, who has won silver at the 2017 IAFF World U-18 Athletics Championship, is associated with which sports?
A. Javelin throw
B. Hammer throw
C. Shot put
D. Sprint

Answer: B. Hammer throw

Learn more: Damneet Singh bags silver, 1st Indian to win medal in IAAF U-18 World Championship

16. The Dachigam National Park (DNP) is located in which state?
A. Himachal Pradesh
B. Jammu and Kashmir (J&K)
C. Sikkim
D. Arunachal Pradesh

Answer: B. Jammu and Kashmir (J&K)

Learn more: Dachigam National Park

17. Thangjam Tababi Devi has won gold at the 2017 Asian Cadet Judo Championship (ACJC). She hails from which Indian state?

A. Mizoram
B. Arunachal Pradesh
C. Tripura
D. Manipur

Answer: D. Manipur

Learn more: Indian judokas bag 3 medals in Asian Cadet Championships

18. The 2017 Nelson Mandela International Day (NMID) is observed on which day?

A. July 19
B. July 18
C. July 20
D. July 17

Answer: B. July 18

Learn more: 2017 Nelson Mandela International Day (NMID)

19. Which railway station has become India’s first station to run by all women staff?

A. Matunga railway station
B. Hazrat Nizamuddin railway station
C. Chhatrapati Shivaji Terminus railway station
D. Kolkata railway station

Answer: A. Matunga railway station

Learn more: Mumbai’s Matunga railway station becomes ‘ladies special’, to get all-women staff next week

20.  The 2017 World Day for International Justice (WDIJ) is observed on which day?

A. July 18
B. July 16
C. July 15
D. July 17

Answer: D. July 17

Learn more: 17 July 2017 – Day of International Criminal Justice

21. Who has won the 2017 under-15 girls Dutch Open Junior Squash Championship?

A. Yoshna Singh
B. Aishwarya Khubchandani
C. Ananya Dabke
D. Neha Chaudhary

Answer: C. Ananya Dabke

Learn more: City’s junior squash players shine abroad

22. Markets regulator Securities and Exchange Board of India (SEBI) has recently entered into an agreement with the ESMA. What is the full form of ESMA?

A. European Securities and Markets Association
B. European Securities and Monetary Authority
C. European Securities and Monetary Association
D. European Securities and Markets Authority

Answer: D. European Securities and Markets Authority

Learn more: SEBI gets nod for MoU with Iran, EU counterparts

23. The Securities and Exchange Board of India (SEBI) is the regulator for the securities market in India. Which one of the following is a counterpart of SEBI in Iran?

A. Securities and Exchange Organisation (SEO)
B. Securities and Exchange of Iran  (SEI)
C. Securities and Exchange Board of Iran (SEBI)
D. Securities and Markets of Iran (SMI)

Answer: A. Securities and Exchange Organisation (SEO)

Learn more: SEBI gets nod for MoU with Iran, EU counterparts

24. The Nameri National Park (NNP) is located in which state?

A. Himachal Pradesh
B. Arunachal Pradesh
C. Assam
D. Sikkim

Answer: C. Assam

Learn more: Nameri National Park Assam

25.  Which state will be the focus state at the 2017 World Food India (WFI)?

A. Kerala
B. Assam
C. Mizoram
D. West Bengal

Answer: D. West Bengal

Learn more: West Bengal to take part World Food India (WFI) 2017 as ‘focus State’

26. Odisha’s longest road bridge “Netaji Subhas Chandra Bose Setu” has built over which tributary of the Mahanadi River?

A. Manas river
B. Subansiri river
C. Kathajodi river
D. Kameng river

Answer: C. Kathajodi river

Learn more: Odisha CM Naveen dedicates new bridge connecting Bhubaneswar and Cuttack

27. The Union Government has approved climate change projects for  Rajasthan, Gujarat and Sikkim under NAFCC. What does NAFCC stand for?

A. National Association For Climate Change
B. National Adaptation Fund for Climate Change
C. National Associative Fund on Climate Change
D. National Adaptive Formula for Climate Change

Answer: B. National Adaptation Fund for Climate Change

Learn more: Climate projects of three States get Centre’s nod

28. Which state government has launched “Janahitha” to receive complaints from the public?

A. Andhra Pradesh
B. Madhya Pradesh
C. Telangana
D. Karnataka

Answer: C. Telangana 

Learn more: Janahitha launched to address people’s issues at Suryapet

29. The Union Cabinet has given ex-post facto approval to IRDAI – IAIS pact for information exchange. What does “IAIS” stand for?

A. International Association of Insurance Supervisors
B. International Authority of Insurance Supervisors
C. International Associate of Insurance Supervisors
D. International Accounting of Insurance Supervisors

Answer: A. International Association of Insurance Supervisors

Learn more: Cabinet clears IRDAI signing pact for information exchange

30. Who has been conferred with the 2017 Best astrologer of the world award?

A. P K L Sarnath
B. Ganesha Bejan Daruwalla
C. TS Vineeth Bhatt
D. Viktor Kondrashin

Answer: C. TS Vineeth Bhatt

Learn more: Hyderabad-based man awarded ‘best astrologer of world’

31.  Minaketan Das, the noted film actor has passed away. He was associated with which film industry?

A. Odia
B. Tamil
C. Telugu
D. Bengali

Answer: A. Odia

Learn more: Noted Odia Actor Minaketan Das Passes Away at 56

32. Who has been appointed as the new Economic Relations Secretary in the Ministry of External Affairs (MEA)?

A. Vinesh Rathore
B. Madhu Tamble
C. Kirti Singh
D. Vijay Gokhale

Answer: D. Vijay Gokhale

Learn more: Vijay Keshav Gokhale appointed economic relations secy in MEA

33. Who has been appointed as the new Attorney General of India?

A. P J Thomas
B. M N Krishnamani
C. K K Venugopal
D. Rohington Nariman

Answer: C. K K Venugopal

Learn more: K K Venugopal to be new Attorney General

34. The 2017 World Elder Abuse Awareness Day (WEAAD) is observed on which day?

A. July 14
B. April 16
C. June 15
D. July 17

Answer: C. June 15

Learn more: World Elder Abuse Awareness Day, 15 June 2017

35. Who is the current Indian Ambassador to European Union (EU)?

A. Reenat Sandhu
B. Gaitri Issar Kumar
C. Ajit Vinayak Gupte
D. Rajeev Shahare

Answer: B. Gaitri Issar Kumar

Learn more: Govt announces Indian envoys to European Union, Italy, Denmark

36.  P N Bhagwati, who passed away recently, was associated with which field?

A. Law
B. Politics
C. Journalism
D. Film Industry

Answer: A. Law

Learn more: Justice PN Bhagwati, former chief justice of India, dies at 95

37. Where is the headquarters of the United Nations Economic and Social Council (ECOSOC)?

A. Paris
B. Geneva
C. Berlin
D. New York

Answer: D. New York

Learn more: United Nations Economic and Social Council From Wikipedia, the free encyclopedia

38. The 2017 Wimbledon Championships was a Grand Slam tennis tournament that took place at the All England Lawn Tennis and Croquet Club in Wimbledon, London, the United Kingdom between 3 July 2017 to 16 July 2017. This was the ____________ edition of the championships.

A. 121st edition
B. 126th edition
C. 131st edition
D. 136th edition

Answer: C. 131st edition

Learn more: 2017 Wimbledon Championships From Wikipedia, the free encyclopedia

39. Reserve Bank of India is considering setting up a public credit registry in India to address the twin balance sheet problem of the banking sector and the corporate sector.

Within this news context which of the following statement is correct.

A. Public Credit Registry will cover the current information on repayment history, unpaid debts, or credit outstanding of individuals and firms
B. Public Credit Registry will replace the existing Credit Information Bureau
C. Public credit registry will be used by the policy makers as well commercial lenders to verify the authenticity of loan applicant
D. All are correct

Answer: A. Public Credit Registry will cover the current information on repayment history, unpaid debts, or credit outstanding of individuals and firms

Learn more: RBI for setting up public credit registry

40. India and Bangladesh have decided to construct a bridge over Khawthlangtuipui river (also known as Karnaphuli river) to facilitate trade and improve communication between the two countries. Khawthlangtuipui river is in which state?

A. Mizoram
B. Assam
C. Meghalaya
D. Tripura

Answer: A. Mizoram

Learn more: India,Bangladesh to construct bridge along Mizoram border

 

Download this as PDF for offline reading

GK Questions: General Science Set- 01

There are 15 questions in this practice set. With each question, there are 4 options. You have to choose which one of them is correct.

The answer is given with each question. You will find external links with each answer. You can learn further about the topic by visiting those links.

Questions in this set were asked on our Facebook Page. If you’ve come here from our page, in this post you will find the answer to the questions I asked.

If you have any query or feedback, please write it below in the comment box.


1. The crops which are sown in the southwest monsoon season are called:

A. Rabi crops
B. Kharif crops
C. Plantation Crops
D. Zaid Crops

Answer: B. Kharif crops

Learn more:

  1. All you wanted to know about kharif and rabi
  2. Cropping seasons of India- Kharif & Rabi
  3. Zaid crops From Wikipedia, the free encyclopedia

2. In India, linseed is cultivated during which period:
A. October to March
B. March to June
C. June to September
D. Linseed is an all-year crop

Answer: A. October to March

Learn more: Flax Seeds (अलसी)

3. The Oil seed Production Program (OPP), the Technology Mission on Oilseeds was launched by the Central Government in:

A. 1981
B. 1982
C. 1985
D. 1986

Answer: D. 1986

Learn more: Technology Mission on Oilseeds, Pulses and Maize

4. Relative humidity is expressed as:

A. grams
B. kilograms
C. percentage
D. ratio

Answer: C. percentage

Learn more: Relative humidity From Wikipedia, the free encyclopedia

5. Crossing-over occurs during:

A. zygotene
B. leptotene
C. pachytene
D. diplotene

Answer: C. pachytene

Learn more: Meiosis prophase 1

6. Metamorphism changes rocks’:

A. shape
B. texture
C. both A and B
D. chemical composition

Answer: C. both A and B

Learn more: Metamorphism and Metamorphic Rocks

7. In which of the following, multiple epidermis is found:

A. Boerhavia
B. Nerium
C. Helianthus
D. Amaranthus

Answer: B. Nerium

Learn more:

  1. S.Chand’ S Biology -XII – CBSE By Dr. P.S. Verma & Dr. B.P. Pandey
  2. Structure of Epidermis in Plants (With Diagram)

8. The role of coconut milk in embryo culture is:

A. Nutritive
B. Protective
C. Adhesive
D. B and C both

Answer: A. Nutritive

Learn more:

Technique of Embryo Culture

9. The functional position of an organism in the ecological system is known as:

A. Habitat
B. Niche
C. Population
D. Herbivory

Answer: B. Niche

Learn more: Niche

10. The first stable product of photosynthesis is:

A. Starch
B. Sucrose
C. Phosphoglyceric acid
D. Glucose

Answer: C. Phosphoglyceric acid

Learn more: The Process Of Photosynthesis: Carbon Fixation And Reduction

11. A pH scale ranges from

A. 0 to 7
B. 8 to 14
C. 0 to 14
D. None of the above

Answer: C. 0 to 14

Learn more: pH Scale

12. Slash and burn agriculture is known as ‘Milpa’ in:

A. Central America
B. Central Africa
C. Mexico
D. Both A and C

Answer: D. Both A and C

Learn more:

  1. Slash and Burn Agriculture
  2. Milpa From Wikipedia, the free encyclopedia

13. A real gas behaves like an ideal gas at

A. higher temperature and lower pressure
B. lower temperature and higher pressure
C. higher temperature and higher pressure
D. lower temperature and lower pressure

Answer: A. higher temperature and lower pressure

Learn more: Ideal gas From Wikipedia, the free encyclopedia

14. According to the special theory of relativity, the mass of a particle:

A. is independent of its velocity
B. increases with increase in velocity with respect to an observer
C. decreases with decrease in velocity
D. decreases with increase in velocity

Answer: B. increases with increase in velocity with respect to an observer

Learn more: Does mass change with velocity?

15. The motion of the wheels of a bullock-cart while moving on the road is an example of: 

A. Oscillatory and translatory motion
B. Oscillatory and rotatory motion
C. Translatory motion only
D. Translatory and rotatory motion

Answer: D. Translatory and rotatory motion

Learn more: Motion | Types of Motion | Physics | Science


If you like our work please share our Facebook page with your classmates. You can also subscribe to get the new practice questions in your email.

Banking Awareness – Set-01

There are 15 questions in this practice set. With each question, there are 4 options. You have to choose which one of them is correct.

The answer is given with each question. You will find external links with each answer. You can learn further about the topic by visiting those links.

Questions in this set were asked on our Facebook Page. If you’ve come here from our page, in this post you will find the answer to the questions I asked.

If you have any query or feedback, please write it below in the comment box.


1.  What is NOSTRO account?

A. an account which is generally held with a domestic bank on behalf of a foreign bank
B. an account which is generally held by a bank on behalf of a 3rd party bank
C. an account which is generally held with a foreign bank on behalf of a domestic bank
D. None of the above

Answer: C. accounts which are generally held with a foreign bank on behalf of a domestic bank

 

Learn more

 

2. Which of the following bank has signed up as a national supporter for the under 17 FIFA world cup, scheduled to kick start on October 2017?

A. State Bank of India
B. Bank of Baroda
C. Punjab National Bank
D. ICICI Bank

Answer: B. Bank of Baroda

Learn more

3. The alphabet ‘B’ in  the acronym CBLO stands for:

A. Banking
B. Borrowing
C. Business
D. Base

Answer: B. Borrowing

 

Learn more

 

4. ___________ is a satellite-based wide area network using VSAT (Very Small Aperture Terminal) technology set up by the RBI in June 1999.

A. RBINET
B. BANKINNET
C. INFINET
D.INDINET

Answer: C. INFINET

Learn more

5. What does ‘F’ in the FIMMDA stand for?

A. Financial
B. Future
C. Fixed
D. Federal

Answer: C. Fixed

Learn more

6. Which of the following statement is TRUE for the Fixed Income Securities

A. Holders of fixed-income securities are not owners, but the creditors
B. Fixed Income Securities are similar to equity
C. Commercial paper is not an example of Fixed Income Securities
D. None of the above

Answer: A. Holders of fixed-income securities are not owners, but the creditors

Learn more

7. Basel III introduced two required liquidity ratios. Choose from the options given below:
I. Liquidity Coverage Ratio
II. Capital Adequacy Ratio
III. Net Stable Funding Ratio
IV. McDonough Ratio

A. I and II
B. II and III
C. I and III
D. II and IV

Answer: C. I and III

Learn more

8. What is/are the RBI Guideline(s) for the development of Internet Rate Swaps?

A. Banks can use IRS for hedging and trading both
B.  MIFOR is a benchmark for IRS
C. Under ISDA agreement Banks can opt for dual Jurisdiction i.e., Indian as well as common law
D.  All of the above

Answer: D.  All of the above

Learn more

9. Which of the following agencies is associated with the business of mutual fund sector as a regulator?

A. PFRDA
B. FMC
C. SEBI
D. AMFI

Answer: C. SEBI

Learn more

10. The first and the foremost mutual fund of India, UTI, was established in:

A. 1960
B. 1963
C. 1966
D. 1969

Answer: B. 1963

Learn more

11. Which of the following terms is not used in banking and Finance?

A. Capital gain
B. Blue Chip
C. Market risk
D. Stare decisis

Answer: D. Stare decisis

Learn more

12. ECML technology is used in which of the following banking products/services?

A. Home Loans
B. Foreign Exchange Services
C. Digital Wallet
D. Internet Banking

Answer: C. Digital Wallet

Learn more

13.Which of the following terms is not used in Economics?

A. Exogenous                          
B. Depreciation
C. Deep Market                    
D. All are Economics term

Answer: D. All are Economics term

Learn more

14. Which of the following statements is true?

A. Banks cannot accept demand and time deposits from public
B. Banks can accept only demand deposits from public
C. Banks can accept demand and time deposits only from government
D. Banks can accept both demand and time deposits from public

Answer: D. Banks can accept both demand and time deposits from public

Learn more

15. Which of the following bank had the key role in concluding the biggest asset resolution in India with the consummation of the Rs. 16,189 crore takeover of Jaypee Cements by Ultratech?

A. State Bank of India
B. ICICI Bank
C. Axis Bank
D. Punjab National Bank

Answer: B. ICICI Bank

Learn more

 


If you like our work please share our Facebook page with your classmates. You can also subscribe to get the new practice questions in your email.

Q. Which of the following statement is TRUE for the Fixed Income Securities?

Q1- 14 July 2017.png

Answer: A. Holders of fixed-income securities are not owners, but the creditors

Fixed Income Securities are debt instrument where the issuer; a corporation or government; agreed to pay a predetermined amount of interest on a fixed schedule.

Unlike equity where the investor is the owner, the holder or investor has the creditor relationship with the issuer of fixed income securities.

The different types of fixed income securities include government securities (G-Sec), corporate bonds, commercial paper, treasury bills, strips etc.

Learn more:

  1. About Fixed Income Securities-General
  2. INTRODUCTION TO FIXED INCOME SECURITIES

If you like our work please share our Facebook page with your classmates. You can also subscribe to get the new practice questions in your email.

Which of the following bank has signed up as a national supporter for the under 17 FIFA world cup, scheduled to kick start on October 2017?

Q2- 12 July 2017.png

Answer: B. Bank of Baroda

The Bank of Baroda has signed up as a national supporter for the under 17 FIFA world cup, scheduled to kick start in October 2017. It is the first Indian company to do so.

Learn more: FIFA ropes in Bank of Baroda as first ‘National Supporter’ for the FIFA U-17 World Cup


If you like our work please share our Facebook page with your classmates. You can also subscribe to get the new practice questions in your email.

Q. What is NOSTRO account?

Q1- 12 July 2017 (1).png

Answer: C. accounts which are generally held with a foreign bank on behalf of a domestic bank

Nostro in Latin literally means ‘ours’. Hence, Nostro account points at – “Our account with you”.

Take for example a bank in India, say Bank of Maharashtra (BoM),  gets a lot many remittances and trade related money sent home from UAE. However, BoM does not have a banking license in the UAE.

So BoM reaches out to a local bank of UAE, say United Emirates Bank, and asks them to open a bank account in BoM’s name, in UAE’s local currency dirham. On this, Bank of Maharashtra can do all sorts of transactions as if they were themselves present in the UAE and operating this account.

Nostro accounts are generally held in a foreign country (with a foreign bank), by a domestic bank (from our perspective, our bank). It obviates that account is maintained in that foreign currency.

In our example, Bank of Maharashtra’s account with United Emirates Bank in UAE.

Learn more:

  1. What are Nostro and Vostro accounts in banking? How are they used in payments and settlements?
  2. NOSTRO, VOSTRO, LORO Accounts

If you like our work please share our Facebook page with your classmates. You can also subscribe to get the new practice questions in your email.